Pardubický kraj je připraven zahájit  rekonstrukci silnice Semanín - rybník Hvězda ještě letos 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal společně s náměstkem Michalem Kortyšem a ředitelem Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslavem Němcem v České Třebové se starostou města Jaroslavem Zedníkem. Tématem jednání byla především problematika dopravní infrastruktury v okolí logistického terminálu. První dvě etapy rekonstrukce objízdné trasy budou zahájeny ještě v letošním roce ihned po otevření podjezdů, což je plánováno na měsíc říjen.
„Musíme si jednoznačně říci reálnou variantu rekonstrukce, které vychází s finančních prostředků, které máme k dispozici. Bohužel se nejeví příliš reálné, že bychom na rekonstrukci získali finance ze státního rozpočtu prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. Rozhodně nechceme čekat další rok, silnici musíme začít rekonstruovat co nejdříve. Z rozpočtu kraje je v současné době připraveno 11,5 milionů korun s tím, že jsme připraveni vyčlenit dalších šest a půl milionů. Přibližně 10 milionů korun chceme získat od investora a další minimálně dva miliony přislíbilo město Česká Třebová,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V letošním roce začneme opravovat dvě nejpoškozenější části celé sedmikilometrové trasy, a to hned po dokončení rekonstrukce průjezdů pod železniční tratí. Ta by měla být dokončena v prvním říjnovém týdnu. Jedná se o úseky v okolí rybníku Hvězda a Zádolky,“ sdělil hejtman Netolický.
„Tyto dva úseky má naše Správa a údržba silnic již vysoutěžené, a proto nedojde po dokončení rekonstrukce pod mosty k žádnému zdržení. Navíc předpokládáme na této silnici omezení vjezdu vozidel nad 12 tun,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. „Obecně musíme při rekonstrukci silnice počítat s částkou přibližně šest milionů korun na jeden kilometr, což při sedmikilometrové trase předpokládá přibližně 42 milionů korun. Tato částka může být po soutěži ještě nižší,“ sdělil Kortyš.
Mosty pod železnicí budou otevřené již počátkem října
Základním předpokladem pro zahájení opravy je dokončení rekonstrukce průjezdného profilu pod železniční tratí. „Podle posledních informací jdou práce podle předpokladů, a proto očekáváme zahájení zkušebního provozu na počátku října. Celková částka rekonstrukce se v současné době pohybuje okolo 117 milionů korun,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.
Je to dobrá zpráva, protože další zimu by byla tato komunikace  jen velmi těžko sjízdná. Silnice je opravována průběžně i během léta. V červenci byly pokryty asfaltovou směsí některé nejhorší úseky u Zádolce. Nejhorší úsek je nyní opravdu od bývalého hostince Zádolka k rybníku Hvězda, zde se dá jet nejlépe tak dvacítkou a potkat kamion (což  není vůbec vzácný případ) znamená nejlépe zastavit....