Opravené školy a školky. Kraj pomáhá rozvoji Zakarpatí                                  

Zástupci Pardubického kraje navštívili v minulém týdnu Zakarpatskou oblast Ukrajiny. Cílem této cesty bylo především seznámit nové členy krajského zastupitelstva s dosavadní čtyřletou spoluprací, která zahrnuje pomoc kraje například při opravách školek, škol či pořízení vybavení pro hasiče. Po úvodním setkání se zástupci Zakarpatské oblastní rady v Užhorodě se delegace přesunula do Velkého Berezného, Vilšinek, Poroškova a Korytňan, kde byly slavnostně otevřeny dokončené projekty spolufinancované z rozpočtu kraje. Zároveň si zastupitelé prohlédli například nemocnici v Koločavě, na jejíž rekonstrukci plánuje kraj přispět v letošním roce.
„Vzhledem k tomu, že se po podzimních volbách částečně obměnilo krajské zastupitelstvo, považuji za důležité, aby jeho členové měli přehled o tom, kam plynou finanční prostředky z krajského rozpočtu. Chceme ukázat novým zastupitelům, že spolupráce se Zakarpatím, která dnes trvá čtyři roky, má smysl pro obě strany,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V projektech, které jsou převážně zaměřené na oblast školství a zdravotnictví chceme pokračovat i nadále, protože vnímám naši morální povinnost pomoci regionu, který nemá takové finanční možnosti, a je nám vzhledem k historickým okolnostem velmi blízký.  Investice do mladé generace je podle mého názoru tím nejlepším, co můžeme pro rozvoj oblasti udělat. Navíc si musíme uvědomit, že lidé ze Zakarpatí míří do České republiky za prací a pomáhají tak naší ekonomice. Tímto způsobem jim můžeme něco málo vrátit,“ sdělil Netolický.
Zateplení, nová okna nebo kotelny
Po jednání v sídle Zakarpatské oblastní rady se zástupci kraje přesunuli do Velkého Berezného, kde společně se starostou Dolní Čermné Petrem Helekalem a senátorem Petrem Šilarem slavnostně otevřeli školu, na jejíž rekonstrukci Pardubický kraj finančně přispěl. „Jedním z našich cílů od počátku spolupráce se Zakarpatím bylo propojit také jednotlivé obce, což se v případě Dolní Čermné a Velkého Berezného daří. Z rozpočtu Pardubického kraje jsme na zateplení školy v tomto okresním městě uvolnili částku 500 tisíc korun. Stejnou částku vždy požadujeme také po ukrajinské straně," řekl hejtman. Kromě Velkého Berezného si krajští zastupitelé prohlédli také dokončený projekt v obci Vilšinky, kde se jednalo o výstavbu kotelny u zdejší základní školy za 200 tisíc korun. Částkou 500 tisíc korun podpořil kraj kompletní rekonstrukci fasády základní školy v Poroškovu, kterou navštěvuje přes tisíc dětí. Posledním dokončeným projektem, který si zastupitelé prohlédli, byla mateřská škola v Korytňanech nedaleko Užhorodu.
Opravená nemocnice v Koločavě a pokračování rekonstrukcí škol
Kromě již dokončených projektů jednali zastupitelé také o dalším pokračování spolupráce. Všechny projekty nabízené ukrajinskou stranou k podpoře si mohli přímo na místě prohlédnout a posoudit tak jejich potřebnost. Jedním z nich je rekonstrukce nemocnice v Koločavě, která je díky spisovateli Ivanu Olbrachtovi jedním ze základních cílů českých turistů mířících na Zakarpatí. "Budova a vybavení jednotlivých pracovišť jsou naprosto nedostačující jak potřebám místních, tak turistů, kteří navštěvují zdejší část Karpat, a nemocnice pro ně znamená první možnost ošetření, jelikož další zdravotnické zařízení je v hodinu vzdáleném okresním městě Mižhirja. Pokud zastupitelstvo tento projekt schválí, bude se jednat o první investici do oblasti zdravotnictví. Jsem přesvědčený, že je to pomoc velmi důležitá,“ řekl hejtman Netolický, který zároveň potvrdil přípravy na převod jednoho z vyřazovaných sanitních vozů. "Ke konci roku budeme z majetku zdravotnické záchranné služby vyřazovat vozidlo z roku 2011 a plánujeme jeho převoz právě do Koločavy. Jejich současné vozidlo není v zimě často schopné ani nastartovat. Převoz pacienta je navíc velmi nepohodlný a komplikovaný. Věřím, že se nám vše podaří administrativně zvládnout nejpozději na jaře příštího roku," uvedl hejtman Netolický.