Kynologie JAVORKA
MČR mládeže všestranných ve Zlíně
 
I v letošním roce se naši mladí kynologové připravovali na nejvyšší juniorské soutěže.
Po účasti na velkých projektech Junior Open PK v České Třebové  a Junior Open ČMKU ve Zbraslavi, se nominovali naši mladí psovodi na vrcholovou akci mládeže – Mistrovství ČR ve všestrannosti, které se letos konalo 12.-13. srpna ve Zlíně.
I když v kategorii mládeže startuje již několik let mnohem více děvčat, dařilo se tentokráte i našim chlapcům - Karlu Brulíkovi s Artem a Jakubu Šnoplovi s Hasanem. V disciplínách stopa a obrana předvedli velmi dobrý výsledek, na poslušnosti se ovšem podepsal věk obou ovčáků (ve svých 8 letech byli nejstaršími čtyřnohými účastníky) a rovněž teplé počasí. Přesto oba naši závodníci zdárně obhájili limity. Jakub s Hasanem se umístil o pouhé dva body na 4.místě, navíc získal s 96 body titul Nejlepší stopař kategorie a především Čestnou cenu, která se uděluje pouze na tomto MR za dlouholetou práci s vlastním psem. Karel obsadil místo šesté. Ve funkci mládeže se MR zúčastnila Marie Stráníková,do funkce rozhodčí byla již počtvrté delegována Iveta Skalická, předsedkyně Komisí mládeže ČKS a ČMKU. Vzhledem k jejím zkušenostem jí byla přidělena disciplína poslušnost, obrany posuzoval opět předseda Výcvikové komise ČKS Jiří Lasík a stopy Jiří Kolář. I v dalších funkcích (na stopách a obranách) se objevili velmi známí čeští kynologové – Zbyněk Novák, David Hanel, Jiří Bravenec a Jiří Vychodil. Velkým překvapením pro mladé závodníky pak bylo závěrečné vyhlášení, kdy vítězům předával ceny čtyřnásobný Mistr ČKNO a pětinásobný účastník MS Marek Černý.
Podzimní část sezony bude patřit nominacím a MČR mládeže stopařů, které proběhne koncem října v Žatci. Budeme opět držet palce!
Výbor ZKO ČT Javorka