Českotřebovský deník 238/2017 (2/9) 
Ukončení prázdnin v Kozlově

Na poslední srpnovou sobotu 26. srpna 2017 připravil osadní výbor v Kozlově pro děti z obce i okolí rozloučení s prázdninami. Na tradiční akci se na hřišti za bývalým obchodem postupně sešla úctyhodná téměř sedmdesátka dětí, na které čekala řada soutěží a úkolů se sladkou odměnou za jejich splnění.  A protože po celý den bylo krásné „pěnové“ počasí, mohli hasiči na závěr programu pro děti přikrýt bílou peřinou z jarových bublinek celé hřiště plné natěšených dětí. Stejně jako loni si tuto skvělou atrakci opravdu užívaly, jak je vidět na přiložených fotografiích. Následovalo nezbytné osprchování hasičskou hadicí a sušení, aby potom zbytek odpoledne již plynul v příjemné atmosféře sousedského povídání při dobrém občerstvení, které samozřejmě nechybělo.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří tuto vydařenou akci pomohli připravit nebo přispěli finančně. Spokojenost všech přítomných a hlavně dětí za to určitě stála. Jaroslav Pakosta.

Volný sociální byt v Borku

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny  vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt č. 6 o velikosti 1+0 na Semanínské ulici v čp. 2089 v České Třebové:
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději do pátku 13.10.2017.
 
Bendl chystá provedení Pavlicovy mše Missa brevis pastoralis  

Ve čtvrtek 7. září začínají  pravidelné zkoušky pěveckého sboru Bendl. S podzimem již má sbor před sebou konkrétní program spočívá v nastudování Pavlicovy mše, kterou provede celkem třikrát:  18. října ve Vysokém Mýtě,  16. prosince v České Třebové a 17. prosince v Heřmanově Městci.
Jiří Pavlica (1953) studoval muzikologii na Univerzitě Palackého v Olomouci, housle na Konzervatoři v Brně a kompozici na JAMU v Brně u Arnošta Parsche a Zdeňka Pololáníka. Jeho interpretační a tvůrčí činnost je v povědomí veřejnosti spjata především s Hradišťanem, ale o šíři jeho záběru a schopnosti spojovat lidi i projekty z různých hudebních břehů svědčí spolupráce s řadou dalších výtečných interpretů a souborů. První podoba skladby Missa brevis pastoralis vznikla v roce 1997 pro sóla, smíšený sbor a komorní orchestr jako idylická vzpomínka na vlastní dětský svět plný rodičovské lásky a rodinné harmonie, kdy běh všech věcí byl spojen svorníkem maminčina úsměvu a tatínkovy shovívavosti. V roce 1999 jsem svoji ,Malou mši´ dopracoval a jako poslední dokončil část Sanctus, která v sobě nese radost z očekávání narození naší dcery. Premiéra se uskutečnila v Besedním domě v Brně přesně v den, kdy se narodila, 22. prosince 1999. Od té doby uplynulo hodně vody (v Moravě i ve Vltavě) a tato mše si žila svým vlastním životem v provedení různých sborů za doprovodu varhan či komorních orchestrů. V roce 2014 se Jiří Pavlica z podnětu dramaturgie Symfonického orchestru Českého rozhlasu, k Missa brevis opět vrátil, aby ji přepracoval pro velké symfonické obsazení. Právě v této podobě mši uslyší posluchači i v České Třebové za spoluúčinkování sboru Bendl a dalších sborů a také Litomyšlského symfonického orchestru.

Lubomír Vašina působil na další letní světové univerziádě na Taiwanu

Na konci srpna (19. – 30. 8.) se v taiwanské Taipei uskuteční hry 29. Letní světové univerziády. Dne 11. května byly na poradě vedoucích delegací rozlosovány soutěže v kolektivních sportech. Reprezentační družstvo mužů pod trenérským vedením Lubomíra Vašiny bude hrát v základní skupině C (RUS, CHI, CZE, AUS, HKG, ROU). Celkem se o zlatou medaili popere 22 mužských a 16 ženských univerzitních volejbalových družstev z celého světa. Do Taipeie odjeli s formou poprat se o co nejlepší výsledek a v koutku duše toužili také po medaili. To se nakonec nepodařilo, odvezli z univerzitního šampionátu 7. pozici po vítězství nad Portugalskem.
Čeští volejbalisté procházeli turnajem opravdu na výbornou. Cesta základní skupinou jako by byla velmi jednoduchá. Připsali si totiž jedinou porážku, a sice proti silným Rusům. Zbylé zápasy základní skupiny vyhráli, což je nakonec zařadilo na skvělé druhé místo ve skupině. Jenže pro čtvrtfinálový souboj dostali těžkého soupeře. Írán se bohužel jevil jako soupeř nad síly české reprezentace. Po porážce 0:3 si následně Češi zahráli o 5. až 8. místo. V posledním zápase porazili 3:1 Portugalsko a obsadili konečnou 7. pozici. Írán nakonec ovládl celý turnaj po vítězství 3:2 ve finále nad Ruskem.
Universiádní tým byl složen jen z hráčů, kteří hrají na profesionální úrovni. Výběr provedly kluby, které sdělily kdo studuje a kde. Poté byl vybrán soubor cca 21 hráčů a z těch se postupně stala konečná sestava 12 hráčů, kteří odjeli do Taipei. Cíl byl jasný. Hrát co nejlepší volejbal, bez ohledu na výsledek, i když i ten je velice důležitý. Ve skupině Češi hráli hned druhý zápas s Rumuny, kteří měli kvalitní tým s výbornými hráči. Zde se ukázala síla českého týmu a pomyšlení na postup ze skupiny. Škoda zápasu s Ruskem.