Českotřebovský deník 239/2017 (3/9)
Třebovské stěny a Údolí Skuhrovského potoka v zorném poli  Českého rozhlasu Pardubice

Oblíbeným typem pořadu jsou východočeské výlety, které pro Český rozhlas připravuje redaktorka Šárka Kuchtová. Jeden z pořadů v závěru srpna se natáčel také v České Třebové, na třebovských stěnách a v Údolí Semanínského potoka. S redaktorkou Českého rozhlasu spolupracoval Jiří Grund, Petr Vomáčka  a řezbář Jaroslav Nastoupil.
Třebovské stěny stojí v kouzelném trochu zapomenutém kraji, začíná pořad Šárky Kuchtové, který se v premiéře vysílal v neděli 27. srpna před polednem . Můžete jít naučnou stezkou, nebo lesními cestami, překvapí vás množství studánek a památečních kamenů. Prudký sráz Třebovských stěn otevírá krásný pohled do krajiny, ze kterého budete natolik omámení, že pravděpodobně přehlédnete místo, kde dříve stála vojenská pozorovatelna. Pořad je rozhodně dobrou propagací naší krajiny a všichni, kteří redaktorce pardubické redakce Českého rozhlasu pomáhali si zaslouží pochvalu, věnovali natáčení nemálo ze svého vlastního času, aby připravili další kamínek z mozaiky o přírodě, která nás obklopuje.
Pořad se zabývá také problematikou památečních kamenů, které má v našem okolí dobře zmapované  Petr Vomáčka. V České republice se zachovalo devadesát památečních lichtenštejnských kamenů. Tři lze nalézt právě v okolí Třebovských stěn. Lesní zaměstnanci jimi vzdávali hold a dík svému pánovi Janovi II. z Lichtenštejna, velkému dobrodinci a lidumilovi. Kolem památečních kamenů se vysazovaly duby. A jejich počty i druh měly také svoji symboliku. Tolik dubů kolik let vládnutí a navíc červené duby v takovém počtu, v kolika letech nastoupil oslavovaný do úřadu. Jeden památeční kámen na Třebovských stěnách je ale jiný. Dlouhá léta se o něm nevědělo, byl svalený v lese a zarostlý maliním. Jde o císařský pamětní kámen. Tyto kameny, a všechny podobné pomníky oslavující panování císaře, musely být za První československé republiky odstraněny. Pod hrozbou vysoké pokuty nebo dokonce i vězení. Proto se císařských pamětních kamenů dochovalo tak málo, tento v Čechách a dva na Moravě. Kolem císařských kamenů se vysazovaly javory. Dnes se už bohužel z původních stromů žádný nedochoval. 
Tím vše nekončí, posluchačům se v pořadu představí zdejší studánky, také Myšina jako centrum trampského hnutí, naučná stezka se svými zastaveními a také nový totem v Srnově.  Pořad je dobrou propagací města Česká Třebová, které je východiskem vycházek za popsanými cíly. Můžete si jej poslechnout na webu Českého rozhlasu Pardubice, odkaz na pořad najdete ZDE.   (mm)
 
Hokejbalový oddíl pořádá nábor do mládežnických přípravek

Zatrénujte si i s Mistryní světa Petrou Kvasničkovou  každý účastník tréninků obdrží dárek dle vlastního výběru
- Pro holky - Mistryně světa 2017 rozvrh hodin, školní pracovní sešit apod.-
- Pro kluky - bronzový tým mužů z MS 2017 rozvrh hodin, školní pracovní sešit apod.
- Pro věrné jedince po účastí na turnajich -  exklusivní moderní hokejbalový náramek..


Českotřebovští fotbalisté získali poprvé všechny 3 body. Porazili Žamberk 1 : 0

Sobota 2. 9. 2017 17:00  Česká Třebová - Žamberk 1:0 (0:0)  102 diváků

Rozhodčí: Vaško Milan - Vojta Jan, Halva Radek. Delegát: Faltus Jaroslav. Střelcem jediné branky utkání v 66. minutě, která rozhodla o výsledku byl Filip Grepl. Dva domácí hráči byli obdarováni žlutými karta,i: v 69. minutě Patrik Rataj  a v 77. minutě Vojtěch Novotný.  domáci využili všechna střídání:  Patrika Urbance a Josefa Vondru vystřídali v 63. minutě Ezr Oldřich a Matouš Kopecký. Poslední střídání bylo těsně před koncem zápasu, kdy střelce branky vystřídal 1 minutu před koncem Daniel Vencl.

Sobota 2. 9. 2017 17:00    Dobříkov - Litomyšl 1:6 (0:1)  120 diváků

Sobota 2. 9. 2017 17:00    Slatiňany - Moravany 2:0 (0:0)  150 diváků

Pátek 1. 9. 2017 18:00       Holice - Polička 4:0 (1:0)  66 diváků

Neděle 13. 8. 2017 17:00  Moravany - Chrudim B 2:3 (2:1) Pen: 3:4  180 diváků
Neděle 13. 8. 2017 17:00  Lanškroun - Holice 1:0 (1:0)  190 diváků
Neděle 13. 8. 2017 17:00  Hlinsko - Třemošnice 3:2 (1:1) 250 diváků
Neděle 13. 8. 2017 17:00  Heřmanův Městec - Dobříkov 1:0 (1:0)  250 diváků

Sobota patřila oslavám železnice v Poličce. Historii si připomněla jak jinak než jízdami historických vlaků. Přitom ten nejvzácnější parní vlak vyjel na oslavy již o půl sedmé ráno z českotřebovské železniční stanice, aby se sem ještě večer vrátil. A díky historickému vlaku Králický Sněžník, který je pravidelně zařazen do sobotního jízdního řádu po celé léto tak byly v sobotu k vidění dva historické vlaky.
Hlavní oslavy trati Polička - Žďírec proběhly v Poličce a navázaly na loňské oslavy první části trati Svitavy - Polička.  oslav se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Fotografie Jakub Fater.

V Chrasti u Chrudimi slavnostně otevřeli rekonstruované náměstí 
Stalo se tak za účasti vzácných hostů - hejtmana Pardubického kraje doprovázel také senátor Radko Martínek a "domácí" poslanec ČSSD a ministr pro lidská práva JUDr. Jan Chvojka  (pochází z Hlinska). Na náměstí byl od 16 hodin připraven kulturní program, na kterém vystoupily školní dětské soubory a dechovka ZUŠ v Chrasti. Náměstí se generálně opravovalo již od loňského roku, loni zde byla přitom odkryta  12 metrů hluboká studna, která zásobovalo městečko vodou. V místě studny, která byl nalezena (odhalena) při rekonstrukci náměstí v Chrasti, zasazena pamětní deska. Deska je zhotovena z mosazi o celkové hmotnosti cca 12 kg a rozměrech 420 x 300 x 10 mm. Textová část je o 0,8 mm vystouplá a ošetřena nátěrem. Počáteční nátěr je zhotoven z důvodu prozatím slabé patiny a předpokládá se, že v důsledku povětrnostních vlivů se  deska zbarví a vytvoří přirozenou patinu.  Studna  z poloviny 17. století zůstane i nadále zakryta, bylo provedeno odlišné zadláždění jejího tvaru žulovou mozaikou ve dvou barevných odstínech, vsazena pamětní deska s textem, a to ve stejné výškové úrovni jako tryskané žulové desky použité před kostelem Nejsvětější Trojice.