Českotřebovský deník 241/2017 (5/9) 
Hejtman zahájil školní rok také na českotřebovské VOŠ a SŠT

První školní den se v pondělí 4. září týkal mimo jiné desítek středních škol v Pardubickém kraji. Studenty VOŠ a SŠ technické v České Třebové přivítal také hejtman Martin Netolický. Škola vyučuje kromě celé řady oborů také studenty, kteří mohou v budoucnu najít uplatnění na železnici, a to jak v roli strojvedoucího, tak dalších návazných profesí. Železniční průmyslová škola má ve městě dlouholetou tradici a patří v rámci celé České republiky mezi unikátní. Nový ředitel školy Jan Kovář proto připravuje projekty, které by ji mohly mezi zájemci ještě více zpopularizovat.
„Jedním z našich plánů je zlepšit vybavení na oborech spojených s železnicí. Dnes již na našich automobilových školách máme běžně automobilové, kamionové či autobusové simulátory. Na železniční škole, která má dlouholetou tradici a je prestižní v rámci celé republiky, dosud nemáme železniční simulátor. Ten by našel své využití také pro řadu dopravců v rámci školicího střediska,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Další novinkou, se kterou mne seznámil nový ředitel školy, je že bychom rádi do budoucna našim studentům zprostředkovali jakýsi celoevropský průkaz strojvedoucího, který podle našich informací stojí kolem 20 tisíc korun. S panem ředitelem budeme hledat řešení, abychom mohli studentům tento kurz, který jim otevře dveře ke všem dopravcům, poskytnout,“ řekl hejtman s tím, že zvažovaný příspěvek by mohl činit přibližně polovinu z této částky.
Společně s ředitelem školy Janem Kovářem hejtman na úvod školního roku pozdravil studenty prvních ročníků v areálu v Habrmanově ulici a hovořil také o dalších rozvojových plánech školy včetně hlubšího propojení s firmami v České Třebové. „Připravujeme projekty, kdy odborníci z praxe budou docházet do hodin možnost vytipování studentů pro nástup do podniků. Zároveň chceme mít zpětnou vazbu na způsob výuky. Již dnes studenti dochází na praxe, ale chceme, aby zde došlo k posunu a firmy měly možnost poznat studenty blíže,“ uvedl ředitel Jan Kovář s tím, že studenti následně mohou získat stipendium, a to nejen středoškolské, ale i vysokoškolské.
Škola plánuje ve spolupráci s krajem uspořádat konferenci pro firmy z oboru elektronika a strojírenství, což se v okolí České Třebové týká například společností Rieter, CZ Loko, Elektrizace železnic, SOMA, ale také všech železničních dopravců. „Chceme představit naše plány, ale již podle prvních ohlasů je vidět, že firmy jsou této spolupráci otevřené, protože si uvědomují nedostatek pracovníků na vybraných pozicích, které naše škola nabízí,“ řekl Kovář.

Výluka traťové koleje směr Dlouhá Třebová = omezení kapacity tratě

Ve dnech 18. a 19. září 2017, vždy od 8:55 hod. do 20:55 hod., se bude konat výluka jedné traťové koleje v úseku Ústí nad Orlicí - Dlouhá Třebová. Z důvodu omezení kapacity železniční tratě budou vybrané osobní vlaky v úseku Ústí nad Orlicí - Česká Třebová a zpět nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, která pojede podle výlukového jízdního řádu
Oznámení o ukončení činnosti a změně stomatologické praxe

Dovolujeme si oznámit, že ke dni 31.8.2017 došlo k přejmenování společnosti MUDr. Jiří Pirkl s.r.o.  na společnost DEARDENT s.r.o. Tato změna nemá žádný vliv na stávající pacienty MUDr. Jiřího Pirkla s tím, že zubní ordinace bude stále provozována na stejné adrese Litomyšlská 590, Česká Třebová.  Zubní péče bude zajišťována lékaři MDDr. Eva Duchečková a MUDr. Jiří Pirkl
Nová ordinační doba :
 
Pondělí
  9,00  - 11,30      12,00 – 17,00
Úterý
  6,15  - 11,30      12,00 – 13,45
Středa
  6,15 -  11,30      12,00  - 13,45
Čtvrtek
  6,15 -  11,30      12,00 – 13,45
Pátek
  6,15 – 11,45
  
Telefon :+420 606 704 599  Nové pacienty aktuálně nepřijímáme.

Pozvánka na Den Regionu Orlicko - Třebovsko 8. září

Svazek obcí Orlicko – Třebovsko zve všechny své fanoušky a cyklisty v pátek 8. září 2017 na každoroční cyklistický výlet regionem. Letošní rok startuje v Žampachu a končí v Dlouhé Třebové.
Akce začíná ve 13.00 hodin v Žampachu u obecního úřadu. Cyklisté po zahájení vyjedou k rybníku Šušek, kde je připravena prezentace dlouhodobého záměru vybudování spojky mezi cyklostezkami Orlicko-Třebovska a cyklotrasami do Orlických hor a Polska. K odpolednímu programu je možné se připojit v Dolní Dobrouči na křižovatce u Contipra nebo u obecního úřadu cca ve 14.30 hodin. V rámci cyklojízdy se účastníci seznámí s rekonstruovanou Horákovou kaplí, obnoveným geologickým a vodním muzeem v přírodě nebo kulturním dědictvím v Knapovci a Dlouhé Třebové.  Cyklojízda bude ukončena v 17 hodin v Dlouhé Třebové na starém hřišti. V cíli je pro účastníky připraven zajímavý program, ukázky Tělovýchovné jednoty Dlouhá Třebová, kapela Prak a občerstvení. Srdečně zve  Petr Hájek, předseda svazku a PhDr.Jana Staňková
 
Hokejové permanentky v prodeji

Nový ročník krajské hokejové ligy odstartuje v neděli 1. října, kdy českotřebovští Kohouti přivítají na svém ledě Hlinsko. Hned ve druhém kole dojde na reprízu loňského finále, 4. října zajíždějí Kohouti do Světlé nad Sázavou.
Všechny fanoušky našeho klubu tímto upozorňujeme, že od pátku 1. září (od 10 hodin) si mohou v českotřebovském městském Infocentru zakoupit permanentní vstupenky. Tyto vstupenky platí pro první a druhou část soutěže, tedy pro celkem 15 domácích zápasů, a to v období od 1. října 2017 do 27. ledna 2018. Permanentní vstupenky si bude možné koupit také při prvních dvou přípravných utkáních Kohoutů (6. a 10. září). Cena permanentky je 500 Kč.