Českotřebovský deník 244/2017 (7/9) 
Na hale na Skalce začali instalovat nové střešní vazníky

Rekonstrukce sportovní haly v České Třebové pokračuje podle plánovaného harmonogramu. Dnes dopoledne byl instalován první z nových vazníků, které byly na místo včera dopoledne dovezeny. O průběh rekonstrukce se na místě zajímal také hejtman Martin Netolický, který potvrdil, že cílem je dokončení stavby do konce letošního roku se zahájením provozu v lednu 2018.
„Ačkoliv to mohlo vypadat, že se na stavbě dlouhou dobu nic neděje, tak byla připravována dokumentace, což zabralo určitý čas, a to především proto, že jsme jako investor zvolili odlišný typ vazníků. Místo původních příhradových jsme vybrali dřevěné celostěnné vazníky, jelikož se jedná o typ, který se na obdobných stavbách osvědčil. Chtěli jsme změnou zamezit také nedůvěřivosti veřejnosti, jelikož na první pohled je jasné, že se jedná o zcela jiný typ vazníků. Ty navíc zvýší využitelnou výšku haly, což je pozitivní zpráva také pro sportovní kluby,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zahájení instalace vazníků, které vyrobila jiná společnost než ta původní, je podle plánovaného harmonogramu. Po jejich instalaci budou navazovat další práce s tím, že bychom se měli s dokončením rekonstrukce vejít do konce letošního roku. Počátkem příštího pak bude hala vybavena mobiliářem a zprovozněna v průběhu ledna,“ řekl hejtman Netolický.
Škoda, která na hale vznikla, nebude hrazena Pardubickým krajem. „Budeme investovat pouze částku, která je rozdílová mezi výrobou příhradových a nových vazníků a s tím související práce. Celková vyčíslená škoda na samotné stavbě činí 15,9 milionu korun. K tomu je nutné přičíst částku 4,6 milionu jako vedlejší výdaje včetně například podlah, mobiliáře, nových projekčních prací či ušlého zisku z nájemného. Tyto prostředky budou sanovány z pojištění generálního dodavatele stavby,“ dodal hejtman Netolický.
 Fotoreportáž z montáže ZDE

Inženýr Jan Perner by měl dnes 7. září 202 roků

Narodil se sice v Bratčicích u Čáslavi, ale tak trochu si ho přisvojili Pardubice, kde má svůj hrob, kde mají Dopravní fakultu Jana Pernera (slaví právě 25 let od svého vzniku) a kromě ní také novou sochu Jana Pernera od akademického sochaře Brože před pardubickým nádražím. Jan Perner zde jako by přichází vstříc pardubickým občanům na cestě k nádraží, nepovyšuje se nad ně hlavně jeho podoba odpovídá dalším jeho zpodobením. V Pardubicích mají ještě na dopravní fakulta bustu Jana Pernera, také od  stejného sochaře, která vznikla během přípravných prací na soše. A mají také Společnost Jana Pernera, která si dala za úkol šířit dobré jméno stavitele železnice, který ovlivnil dění v Pardubicích ale i v dalších městech na  železné dráze, zejména právě Českou Třebovou.  Takže proto máme také svého Jana Pernera, respektive symbol, který se hlásí k jeho jménu. Ještě nedávno byl centrem pozornosti, nyní to je rozhodně socha v Pardubicích a ani se nedivím. Dnes 7. 9. pardubická společnost Jana Pernera  narozeniny svého protagonisty náležitě oslavila. Jak můžete vidět na fotografii z dnešního odpoledne, měla socha u nohou květy (byly také na jeho hrobce) s výročí připomnělo i hudební vystoupení na  improvizovaném jevišti.
 

První přípravný zápas Kohoutů :  Česká Třebová – Uničov 8:4 (3:2, 2:2, 3:0)

K prvnímu přípravnému utkání si hokejisté českotřebovští Kohouti pozvali Orli z Uničova, jejichž dres obléká řada hráčů s ligovými a dokonce extraligovými zkušenostmi (Korhoň). Hosté přijeli s pouze dvanácti hráči do pole, kompletní však nebyli ani Kohouti (chyběli Boruch, Cik, Šejba, Fousek a Fúzik).
Branky: 1. Vlček (Hemský), 17. Pirkl (Hemský), 20. Jindřich (Šimončič), 31. Šimončič (Vlček), 40. Hemský (Vlček), 45. Pejcha (Lesák), 50. Křečan (Jindřich) 52. Pejcha (Lesák) – 6. Korhoň (Klíč), 8. J. Navrátil (Korhoň), 24. Paška (Korhoň, Sršeň), 35. R. Axmann (J. Navrátil, Žajgla).  Rozhodčí: Sedlák – Vašátko, Melichar. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváků: 261.
Sestava Kohouti Česká Třebová: Nimmerrichter (31. Faltus) – Škvor, Veselý, Lesák, Šimončič, Pražák, Procházka – Hemský, Vlček, Zítka – Křečan, Jindřich, Pejcha – Blecha, Kavalír, Čada – Ruda, Pirkl.   Více ZDE
ČESKO-ITALSKÉ MYKOLOGICKÉ DNY 5.-9.10.2017 

Letošní jubilejní Mykologické dny budou česko-italské.  Zúčastní se jich delegace mykologů z oblasti italského partnerského města Agrate Brianza.  italská delegace přiletí ve čtvrtek 5. října do Prahy, bude ubytována na internátě VDA. Na další dny jim připravili program členové partnerské  ZO ČSOP Podorlicko. Po prohlídce města se Italové  vypraví v pátek 6. října na naučnou stezku Údolím Skuhrovského potoka, navštíví mykologickou výstavu, která bude tradičně třídenní. Potom mají v programu podvečerní odbornou Mykologickou přednášku RNDr. Jana Borovičky "Houby a arzén". Na sobotu je připraven výlet do Toulovcových maštalí a záchranné stanice Pasíčka, večer bude další odborná mykologická přednáška tentokrát zajištěna italskou stranou ( Giampaolo Simonidi "Hřiby").  Program mají Italové připraven ještě i na neděli, kdy se vypraví  do okolí obce Semanín.
Plakát na akci najdete ZDE

13. ROČNÍK VARHANNÍHO FESTIVALU

Již na konci září proběhne zahajovací koncert 13. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka, který pořádá Kulturní centrum ve spolupráci s Římskokatolickou farností – děkanstvím Česká Třebová a za podpory Městského muzea. Dramaturgem letošního ročníku je opět Jan Lorenc, který pro letošní rok jako zahraničního hosta oslovil pařížský ensemble VOX IN RAMA, který provede jedinečnou Messe de Nostre Dame. Dále se rozezvučí nově opravené (byť pouze částečně) varhany v Řetové, kde uslyšíme novinku z pera Jaroslava Tůmy "Svaté lásky labyrint". Poslední koncert je tradičně vyhrazen pro mladé interprety/studenty.
Letos platí první možnost a představí se mladí profesionálové z Přelouče a Chrudimi. Bonbónkem tohoto ročníku bude koncert prof. Jana Hory, který letošní festival otevírá. 30/9 „Pocta velikánům varhanní hudby“ kostel sv. Jakuba Většího, Česká Třebová varhany: Jan Hora skladby autorů: J. S. Bach, P. Eben, O. Kvěch, F. M. Mendelssohn, Zd. Pololáník
7/10 „Středověká polyfonie v románské rotundě“ rotunda sv. Kateřiny, Česká Třebová zpěv: VOX IN RAMA (FR), varhany: Jan Lorenc Guillaume de Machaut: Messe de Nostre Dame 14/10
„Česká mariánská muzika - Pocta A. V. Michnovi a J. Tůmovi“ kostel sv. Marie Magdaleny, Řetová zpěv: Jana Ženková, varhany: Jan Lorenc skladby autorů: A. V. Michna, J. Pachelbel, J. Tůma
21/10 „Seznamte se - Mladí a talentovaní od nás“ kostel sv. Jakuba Většího, Česká Třebová varhany: Petr Vacek a Kateřina Holá skladby autorů: Ch. M. Widor, Zd. Pololáník, A. Tučapský, P. Eben
Východočeská galerie se představuje v Senátu 

Pardubice/Praha (7. 9. 2017) – V předsálí  Jednacího sálu Senátu mohou senátoři a senátorky, ale také veřejnost, zhlédnout výstavu z Východočeské galerie v Pardubicích. Na reportážních fotografiích  Štěpána Bartoše představuje osobnosti, které v minulých letech vystavovaly svá díla v metropoli Pardubického kraje.
Výstava nabízí výběr z velkého cyklu snímků významných osobností výtvarného umění. Nejedná se o klasické portréty, ale o  záběry z prostředí ateliérů, instalací výstav, z vernisáží nebo z prohlídek expozic. Fotografie přibližují jednu z důležitých činností, kdy jsou pracovníci galerie v přímém kontaktu s výtvarnými umělci, prezentují jejich tvorbu nebo vybírají významná díla do sbírky instituce.
„S odstupem let vidíme, jak originální osobnosti jsou s Východočeskou galerií v Pardubicích spjaty, a že krajskou galerii musíme počítat mezi opravdu významné kulturní instituce,“ řekl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek a pokračoval: „Mnozí z těchto umělců už bohužel nejsou mezi námi. Někteří u nás vystavovali, když ještě neměli takový věhlas jako dnes, a galerii se podařilo získat některá jejich díla za tehdy přijatelnou cenu.“
Citlivý přístup Štěpána Bartoše dává možnost nahlédnout do vnitřního světa autorů. „Fotografie často vznikaly těsně před vernisáží, tedy před veřejnou konfrontací díla s publikem. Proto je výraz tváří umělců často napjatý, soustředěný, přemýšlivý a obrácený do jejich nitra. Jsou plně zaujati, protože se připravují na setkání s přáteli a návštěvníky výstavy, pozorují okolí a přemýšlí o svých dílech, které najednou v galerijním prostředí vypadají jinak než v ateliéru. Mají jiný prostor, světlo a souvislosti. Problémy obsahu a formy díla, kterými se v ateliéru intenzivně zabývali, jsou vyřešeny, svět ticha a klidu střídá rušný svět konfrontace i obavy z toho jak bude jejich dílo přijato,“ řekla na úvod výstavy ředitelka Východočeské galerie v Pardubicích Hana Řeháková.  Okolnosti vzniku jednotlivých fotografií popsal fotograf Štěpán Bartoš, což vyvolalo zájem přítomných po sepsání a publikování těchto příběhů spolu s fotografiemi.
Výstavu v Senátu zprostředkovala pro Východočeskou galerii v Pardubicích jeho 1. místopředsedkyně Miluše Horská, která nad ní převzala záštitu. Výstava bude k vidění do 18. září. 
Připomeňme ještě, že obdobnou výstavu v prostorách Senátu ČR měl na jaře loňského roku českotřebovský fotogram Jaroslav Plocek se svým souborem "Stavitelé terminálu". Byla to tehdy vynikající propagace našeho města. Za výstavu i soubor fotografií obdržel Jaroslav Plocek také Cenu města za tok 2015. Škoda, že nepodařilo tento soubor fotografií posunout dále a vystavit jej třeba v některém našem partnerském městě.
 
Zajímavá výstava v pardubické reálce

Tukan, papoušek, leguán, želva, ale třeba také vydra, vlk nebo výr. Jejich fotografie se staly „tvářemi úmluvy CITES“ na stejnojmenné putovní výstavě, která v září dorazila do Pardubic, do předsálí Jana Kašpara na Krajském úřadu Pardubického kraje v bývalé reálce.
Obchodování s divokou přírodou je druhou nejzávažnější příčinou ubývání druhů rostlin a živočichů na naší planetě, hned za ničením jejich přirozeného prostředí. Aby se nadměrnému mezinárodnímu obchodu zabránilo, byla v roce 1973 ve Washingtonu podepsána Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočich a planě rostoucích rostlin. Dodnes k ní přistoupilo na 180 zemí světa a je jednou z největších globálních smluv. Tehdejší Československo k ní přistoupilo v roce 1992.
CITES obchod úplně nezakazuje, jen jej reguluje, aby rostlinné a živočišné druhy nebyly využívány nad únosnou míru. Týká se to živých i neživých exemplářů živočichů a rostlin i výrobků z nich. Úmluva reguluje zejména obchod s exempláři ohrožených druhů získaných z volné přírody, kontroluje však i obchod s živočichy odchovanými v zajetí nebo rostlinami vypěstovanými člověkem, které jsou v přírodě ohroženy.
Výstavu pořádá Pardubický kraj ve spolupráci s Agenturou pro ochranu přírody. „Nad devatenácti fotografiemi s krátkými popisky si dobře uvědomíte, jak ničivý může být vliv člověka na přírodu a které druhy nejen ve světě, ale i u nás, je potřeba chránit. Také tu zjistíte, že při nakupování suvenýrů z exotické dovolené byste měli být obezřetní, řada věcí se nesmí převážet a za některé může hrozit nejen pokuta, ale i další postihy. Pamatujme si, že ohrožený druh není suvenýr,“ řekl Václav Kroutil, radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov.
Výstava je otevřená každý všední den od 8 do 17 hodin zdarma, a to až do konce září.