Českotřebovský deník 248/2017 (11/9)
Hlavní pošta bude uzavřena od 14. září do konce prosince 

V tomto období bude improvizace, bude třeba využívat obě zbývající pobočky v Klácelově ulici a na Parníku, budou mít delší otevírací dobu. Potom si budeme konečně užívat řádně vybavené poštovní úřadovny u nádraží , která bude ve stavu připomínajícím 21. století.  Změny se chystají také pro pobočku pošty ve městě.  Ředitelství pošt se domluvilo s obchodním družstvem Konzum na tom, že v rámci připravované rekonstrukce prodejny Konzum Diskont na Chmelnici  zde vytvoří prostory pro činnost pobočky Pošty 01, která se sem pak přemístí z dosavadní úřadovny v Klácelově ulici v čp. 7. Celý tento objekt nutně potřebuje rekonstrukci a přesun pošty to umožní..  Termín, kdy bude zahájena přestavba Konzumu na Chmelnici zatím není znám. Údajně se mělo zahájit již koncem léta, zatím to nevypadá.
 
Nové chodníky se budují, ale pomalu 

Velká část města se stala staveništěm. Důsledkem je nutnost se v současné době poněkud uskrovnit a počítat s tím, že všechno nebude ideální. Firma Sovis předem stanovený harmonogram prací zatím neplní, i když pracuje i o sobotách, tak lze předpokládat, že úkol dle uzavřené smlouvy nebude  v termínu splněn. Podle uzavřené smlouvy by to bude znamenat zaplatit smluvně stanovené penále. Letos by měla být po obou stranách dokončena trasa až po Kaufland, tedy křižovatku s ulicí Jaroslava Pácla. V příštím roce má stejná společnost hned od jara pracovat na dalším úseku od Kauflandu na Lhotku, což je úsek ještě o něco delší než ten současný rozpracovaný. Na upravované trase bylo vynecháno místo bývalé točny autobusů u Primony, která zde už není potřeba. projekt chodník v této lokalitě neřeší a  město jej vybuduje  z vlastních finančních prostředků tak, aby zde vznikl nejen chodník a zastávka autobusů, ale tak potřebná parkovací místa, která umožní uvolnit od parkujících automobilů ulici "U Stadionu". Město získalo směnou  do svého vlastnictví ještě další pozemek v prostoru za točnou, kde bude v budoucnosti, doufejme že ne příliš vzdálené, malý parčík s lavičkami.  Ke zveřejněné fotografii: ukazuje, že nelze do důsledku splnit všechny příkazy, které jsou nám dávány do cesty. Problém vznikl souběhem staveb. Také jednosměrky kolem Tyršova náměstí sice chápeme, ale tempo prováděných prací by mohlo být rychlejší, aby realizované omezení způsobené rekonstrukcí vodovodu v Riegrově ulici mohlo co nejdříve skončit. A proč vůbec nejde trasa vodovodu v chodníku jako na Parníku? 
 
T-mobile si dělá legraci ?

Záhada. Dvěma děvčatům přišla od T mobilu z čísla 4603 tato SMS. "Dobrý den, v České Třebové jsme udělali škatulata batulata a přestěhovali jsme se.Přijďte nakouknout do prodejny, teď jsme v ulici Hýblova 74.Na prvních 10 zákazníků  čeká super značkový dárek- přidáme Vám ho k internetu na 2 roky za 399 Kč měsíčně.Moc se na Vás těšíme. Váš  T -Mobile.  Datum 5.9.2017 "
 Byla jsem se tam navečer podívat a čp.74 je číslo stávající prodejny, ale totálně zavřené a nikde zmínka o otevírání nové. Vypadá to, že se to vztahuje k otevření prodejny, když ji tenkrát otevírali a někomu kape tudíž na maják. VV
 
Připomeňme vyjádření k ukončení prodejny T-Mobile od jejího provozovatele

Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. se v rámci restrukturalizace rozhodla ke dni 18.8.2017 uzavřít svou pobočku v České Třebové. Toto uzavření mne jako provozovatele velice mrzí, ale nic s tím nemůžu udělat. Zákazníci mohou využít nejbližší pobočku v Ústí nad Orlicí (zde budou přijímány i případné reklamace z původní pobočky), Litomyšli nebo Lanškrouně v dosahu cca 15km.
Chtěl bych poděkovat všem zákazníkům, kteří využili služeb v této již bývalé prodejně a věřím, že zůstanou společnosti T-Mobile věrní. David Kozák  24. 8. 2017
 
Integrační setkání osob se zdravotním postižením a veřejností

Kdy: 26. září 2017 10:00 - 16:00 hodin
Místo konání: Mírové náměstí  Ústí nad Orlicí
Pořádá: Pracovní skupina pro osoby se zdravotním postižením - Komunitní plánování sociálních služeb Ústí nad Orlicí
...aneb JAK SE ŽIJE LIDEM S POSTIŽENÍM... Přijďte mezi nás! Již POŠESTÉ si můžete vyzkoušet chůzi se slepeckou holí, jízdu na invalidním vozíku nebo speciální obleček, ve kterém si budete rázem připadat jako senior. 
Poskytovatelé různých sociálních služeb budou prezentovat svoji službu, budou připravené soutěže pro děti a veřejnost a další zájemce.
Soutěže pro děti chystají studenti Střední školy zdravotnické a sociální Ústí nad Orlicí. Soutěže budou i u stánků poskytovatelů. Děti si tak během soutěžení vyzkouší, s jakými obtížemi se osoby se zdravotním postižením potýkají.
Akci zahájí Jiří Preclík, I. místostarosta města, který převzal nad akcí záštitu.
Program bude doplněn o kulturní vystoupení klientů ze zařízení sociálních služeb.
10:00 hod. Zahájení Integračního dne, vystoupení Speciální základní školy, mateřské školy a praktické školy Ústí nad Orlicí
11:00 hod. A centrum Česká Třebová
12:00 hod. Hudební soubor Studánka, Anenská Studánka
13:00 hod. Barbušáci, Domov pod hradem Žampach
14:00 hod. Stacionář Ústí nad Orlicí
15:00 hod. Canisterapie s Luckou a Teylou
15: 30 hod. Honorata Letohrad, skupina historického šermu
16:00 hod. Zakončení Integračního dne
Propagováno bude i Komunitní plánování sociálních služeb ve městě.  Účast přislíbila většina místních mateřských, základních, středních škol, a středních a vyšších odborných škol z okolních měst Akce bude po celý den moderovaná pořadatelem. Akci finančně podpořilo město Ústí nad Orlicí. Srdečně Vás zveme!
Za skupinu KPSS pro osoby se zdravotním postižením  Iva Sedláčková koordinátorka pracovní skupiny
 
KONCERTY CYKLU ROCK IS NOT DEAD

3.11.2017 TATA BOJS & NIL ÚSTÍ NAD ORLICÍ  https://www.facebook.com/events/749534951915511/

10.11.2017 PEKAŘ & JAKUB DĚKAN BAND ČESKÁ TŘEBOVÁ  https://www.facebook.com/events/1433127780059158/

11.11.2017 ALEŠ BRICHTA PROJECT / LIMETAL / OUR A.S. / REGEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ
https://www.facebook.com/events/356074394792732/

17.11.2017 AC/DC CZECH REVIVAL / NIRVANA REVIVAL ČESKÁ TŘEBOVÁ
https://www.facebook.com/events/138637563334063/

18.11.2017 MIG 21 ÚSTÍ NAD ORLICÍ  https://www.facebook.com/events/591061331084261/

25.11.2017 DEBUSTROL / MALINGANT TUMOUR / SHATTER / UNHOLY ONES / DEADKILLERS ČESKÁ TŘEBOVÁ
https://www.facebook.com/events/1238950722861568/

29.11.2017 NA STOJÁKA & LUKÁŠ PAVLÁSEK / KAREL HYNEK / ARNOŠT FRAUNBERG ČESKÁ TŘEBOVÁ
https://www.facebook.com/events/165960377307747/

1.12.2017 HORKÝŽE SLÍŽE 25 ROKOV TOUR + ZAKÁZANÝ OVOCE / MEAN MESSIAH ÚSTÍ NAD ORLICÍ
https://www.facebook.com/events/1161071913969557/

9.12.2017 SPS / E!E / EXISTENCE NOVÉ DOBY / UPSIDE DOWN! ČESKÁ TŘEBOVÁ
https://www.facebook.com/events/1164610923608010/
 
Novináři z Británie přiletěli přímou linkou  Londýn–Pardubice poznávat region

V návaznosti na otevření přímé linky  Pardubice - Londýn  dorazila minulý týden do Pardubic pětice novinářů z britských médií. Jejich cestu zorganizovala Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s českým zastoupením  CzechTourism v Londýně. Na přípravě programu se podílely i oblastní destinační managementy Pardubicko a Českomoravské pomezí.
Hlavním smyslem  press tripu bylo představit turistické možnosti našeho regionu potenciálním turistům z britských ostrovů, kteří mají nyní třikrát týdně otevřenou přímou cestu do našeho krajského města z letiště Londýn – Stansted. „Pořádání informačních cest pro novináře je velmi efektivní marketingový nástroj. Jsem přesvědčen, že toto je ta správná cesta, jak dostat informace o turistických možnostech našeho kraje k dalším cestovatelům,” řekl René Živný, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch.
Pro zástupce britských médií byl připraven atraktivní třídenní program.  Bezprostředně po příletu na pardubické letiště byli přivítáni zástupcem letiště a informováni o plánovaném rozvoji a blízkém otevření nového terminálu. Po procházce historickým centrem města a návštěvě pardubického zámku byl den příjemně zakončen exkurzí a degustací v pivovaru Pernštejn. Druhý den dopoledne hosté obdivovali areál Národního hřebčína Kladruby nad Labem a odpoledne historickou krásu Litomyšle, včetně zámku zapsaného do seznamu UNESCO. Třetí den byl vyvrcholením informační cesty, a proto byl program opravdu lákavý. Ráno výstup na Kunětickou horu, prohlídka golfového areálu Golf Resort Dříteč a odpoledne účast na poslední kvalifikaci na Velkou pardubickou steeplechase na dostihovém závodišti v Pardubicích.
„Novináři z Velké Británie byli překvapeni a nadšeni z dobré kvality a nízkých cen služeb. Velmi se zajímali o historické památky a gastronomii východních Čech. Věřím, že svoje nadšení přenesou i na své čtenáře,” poznamenala ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková.
 
Pro bezpečný internet

Jedním z velmi propracovaných nástrojů pro větší bezpečnost na internetu je projekt s názvem Kraje pro bezpečný internet. Zapojil se do něj i Pardubický kraj a jeho prostřednictvím se snaží oslovit žáky a studenty základních a středních škol, ale také jejich rodiče. Část projektu je určena i seniorům. „Mladí lidé na internetu a na sociálních sítích tráví stále víc času a někdy ani netuší, jaká rizika to přináší. Na webu www.KPBI.cz  je pro ně znalostní kvíz o ceny a na něj navazují e-learningové lekce, které mohou využívat i školy,“ uvedl Bohumil Bernášek, radní pro školství Pardubického kraje. Ceny, které mohou soutěžící získat, jsou velmi lákavé. Jedná se o xboxy, tablety, mobilní telefony, klávesnice, myši či knížky od partnerů projektu, kterými jsou sdružení NIC.CZ a společnosti Microsoft a GORDIC. Každý měsíc se dále losuje jeden úspěšný řešitel, který získá mobilní telefon.  Soutěžit je možné do 31. října 2017. V rámci projektu jsou kromě e-learningových kurzů pro žáky a studenty, připraveny lekce pro učitele, rodiče a veřejnost, sociální pracovníky a policisty. V loňském roce byly představeny videospoty pro seniory. V tomto roce budou také realizovány prezenční semináře či připraveny videospoty pro děti do nízkoprahových zařízení.
 
Děti poznávali Zakarpatskou Ukrajinu

Netradičně zakončilo letošní prázdniny deset dětí a vedoucí z hasičského kroužku z Přelouče. Pod záštitou hejtmana Martina Netolického se na pozvání od místních hasičů vydali do Zakarpatské oblasti Ukrajiny na poznávací pobyt. Během týdenního pobytu, který Pardubický kraj finančně podpořil, děti navštívily například Koločavu, Siněvirské jezero, ale i čtyři hasičské stanice.
Deset dětí ve věku od 9 do 15 let se dopravilo do Užhorodu, odkud je hasičský autobus převezl do ubytovacího komplexu v obci Dolní Vorota. Na Zakarpatí děti navštívily Siněvirské jezero či podhorskou obec proslavenou Nikolajem Šuhajem loupežníkem Koločavu. Součástí pobytu byl i výlet na Bungr, jeden z bunkrů linie Arpad, nebo hrad Palanok v Mukačevu, který sehrál důležitou roli v protihabsburských povstáních v přilehlém regionu. „Výlet na Ukrajinu byl super. Setkání s dětmi z Ukrajiny, super výlety a povídání o historii o Podkarpatské Rusi. Krásná příroda. Na tento výlet budu rád vzpomínat,“ zhodnotil cestu čtrnáctiletý Aleš Vokál. Protože pozvání na Ukrajinu přišlo od hasičů, nechyběl ani výlet na horský vrch hasičským vozidlem a exkurze ve čtyřech hasičských stanicích.
Se Zakarpatskou oblastí Pardubický kraj intenzivně spolupracuje již několik let. Zakarpatí kraj přispěl například na opravy škol, tento rok je v plánu příspěvek na rekonstrukci nemocnice v Koločavě. V letošním roce Pardubický kraj také zorganizoval poznávací cestu na Ukrajinu pro studenty regionálních středních škol. „Ukrajina je zajímavá a plná událostí, o kterých se musí přemýšlet. Není to jednoduchá země, ale je plná srdečných lidí, kteří s námi mají mnoho společného, a to především v oblasti Zakarpatí a Volyně,“ řekl již dříve hejtman Martin Netolický, který podobné cesty pro studenty nyní plánuje i na další roky.
 
Dobré divadlo uvádí pohádky, které budou v neděli 17. 9. v Hradci Králové:

 Kouzelném hrnci bude od 11 h v tanečním studiu Strop (bývalá Severka na Slezském předměstí).  Hodného hrnčíře Jíru chce okrást lakomý chalupník, ale kouzelný hrnec ho potrestá. Děti se naučí počítat a naučí se písničku.  Pohádka s kreslením, zpíváním, počítáním a vařením pro děti od 3 let.
O hodném Jankovi a líném Vaškovi bude od 16 h v rodinném centru Budulínek (u Skleněné věže)
Děti pochopí, že pracovitost se vyplácí. V pohádce uvidí dva bratry. Jeden je líný a o práci umí jen mluvit, ale druhý nemluví, ale pracuje. Ten je nakonec odměněn pokladem. Veselá pohádka s kreslením a zpíváním pro děti od 3 let. Představení zahraje Divadlo Harmonika, které je divadlem jednoho herce - komedianta, muzikanta a výtvarníka Marka Vojtěcha.
Předprodej vstupenek je na místě hodinu před začátkem.
Poté uvedeme komedii ,,Jméno“ a to v pátek 29. září v 19 hodin do Novohradeckého divadla
(sál CC Lucie v Hradci Králové). V režii Jana Julínka vystoupí herci Nezávislé divadelní scény SemTamFór ze Zlína. Komedie o tom, jak se zdánlivě obyčejné setkání může změnit v rodinné drama, odhalující ta nejtajnější zákoutí rodinných vztahů. Stačí jedno křestní jméno vyřčené ve šprýmu k rozpoutání rodinné tragédie? Může mít jméno vliv na charakter člověka nebo předurčit jeho budoucí život? Zdánlivě obyčejná debata nad výběrem jména budoucího potomka se tak stává začátkem vášnivé výměny názorů. Výměna názorů se přiostřuje…Držitelé Senior pasů mají symbolické vstupné 50 Kč. Akci podporuje Královéhradecký kraj.