Českotřebovský deník 249/2017 (12/9)
Mezinárodní konference Současné problémy v kolejových vozidlech  bude v Národním domě

Konferenci pořádá  Asociace strojních inženýrů České republiky, Klub Česká Třebová, p. s.  Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta v termínu 20. až 22. 9. 2017 v Národním domě v České Třebové  (http://spkv.upce.cz). XXIII. konference s mezinárodní účastí  se koná pod záštitou rektora Univerzity Pardubice prof. Ing. Miroslava Ludwiga, CSc. a hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D.  Dvoudenní přednáškový program konference je v pátek 22.9. zakončen exkurzí na Mladějovskou průmyslovou dráhu.
 
VIOLONCELLISTA JIŘÍ BÁRTA

Od dneška jsou v předprodeji lístky na koncert jednoho z nejúspěšnějších českých violoncellistů Jiřího Bárty!
 
Ve čtvrtek 16/11 2017 se do České Třebové po mnoha letech vrátí Jiří Bárta (*1964), který od počátku 90. let 20. století patří do evropské violoncellové špičky.
 
Vyhrál významné hudební soutěže (Drážďany, Los Angeles a Beethovenův Hradec). Po studiích na pražské HAMU studoval violloncellovou hru v Kolíně nad Rýnem u Borise Pargamenščikova. Je pravidelně zván na světové hudební festivaly (Salzburk, Praha, Bratislava, Edinburgh a další). Vystupuje pravidelně s Českou filharmonií, Berlínskými filharmoniky a Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a dalšími orchestry. Hrává i s komorními soubory, nevyhýbá se ani spolupráci s jazzovými tělesy.
Lístky si můžete už dnes zakoupit zde: https://www.smsticket.cz/vstupenky/10203-jiri-barta-violoncello
Skiteam zahájil druhou sezónu

Skiteam zahájil druhou sezónu od svého založení účastí na přípravných závodech 9.9.2017 v Kožichovicích u Třebíče. Z běhu Matyáše Ždárského  a slalomu na suchu si přivezli do nové sezóny body a  pěkná umístění mladší žák Navrátil Dominik (4. a 5. místo), juniorkách a ženách Hicklová Zdeňka mladší (3. a 2. místo). V kategorii přípravka při svých prvních startech Navrátilová Sofie obsadila místa v první polovině startovního pole.
Máte rádi zimní sporty? Rádi lyžujete na sjezdovkách? Patříte mezi lyžařské nadšence? A máte dětí? A chcete, aby se Vaše dítě věnovalo nějakému sportu? Jezdíte s ním lyžovat a dokáže již sjet sjezdovku? A zvládne již samo jízdu na vleku? Pokud jste na většinu otázek odpověděli " ANO" a máte dítě ve věku 5 - 10 let, přijďte mezi nás.
Jsme spolek zabývající se sjezdovým závodním lyžováním. 2 .6. 2017 spolek oslavil rok od svého založení. Řada členů, závodníků a především trenéři mají desítky let získávané zkušenosti v úseku alpského lyžování  SKI KLUBU Česká Třebová, z.s., ze kterého všichni členové tohoto spolku odešli. Lyžujeme, trénujeme, závodíme a v rámci celoroční přípravy se věnujeme i jiným sportům, především z důvodů pohybových dovedností. Sjezdové lyžování patří mezi jedny z nejnáročnějších sportů vzhledem k pohybovým dovednostem v rychle se měnícím prostředí, v němž se lyžař pohybuje. K tréninkům využíváme svah SKI AREÁLU Peklák v České Třebové k nácviku techniky závodní jízdy a vedení oblouků všech, především ale začínajících závodníků. Pro jízdu v brankách využíváme na základě Smlouvy o spolupráci svahy SKI RESORTU Buková hora, především severní svahy ze strany Čenkovic. Při mimosezónní přípravě trénujeme  v Běžeckém areálu Na Horách, který dnes udržuje město Česká Třebová a využíváme kromě pilinové dráhy a běžeckých okruhů i městem nainstalované posilovací stroje.
Co nabízíme? Výbornou partu, spoustu zábavy, pohybu a krásných chvil na horách a později možná i sportovních úspěchů. Je Vaše dítě starší? Nevadí, přijďte s ním na některý z tréninků a společně nalezneme nějaké řešení. Zaujalo Vás to? Pak neváhejte, zavolejte, napište e-mail. Pozveme Vás na trénink, kde  zodpovíme i Vaše případné dotazy. 
A můžete nás i finančně podpořit nákupy na internetu přes http://bit.ly/Podporuji-Ski-Team-Česká-Třebová  a nebude Vás to stát ani korunu navíc. Prezentace spolku, kontakty, podmínky členství a projekt internetové podpory Givt na stránkách spolku http://www.skiteamct.cz/.                                                                                                          Dostál Oldřich
Zastupitelé schválili rozdělení i dodatečných dotací do sociálních služeb

Pardubice (12. 9. 2017) -  V letošním roce dostanou pracovníci v sociálních službách konečně vyšší platy srovnatelné s ostatními profesemi. Zastupitelé Pardubického kraje projednali rozdělení navýšení dotací od státu, a to v souvislosti s navýšením platů v tomto i loňském roce.
Pardubický kraj obdržel v červenci z Ministerstva práce a sociálních věcí částku 61 755 tisíc korun na dofinancování sociálních služeb v souvislosti s nařízením vlády o navýšení platů, dle kterého se platy pracovníků v sociální oblasti zvýší o 23 procent. Toto dofinancování však nepokrývalo navýšení platů z roku 2016. Díky značnému úsilí krajů došlo k navýšení dotací i za toto období, a to jak na platy, tak i na mzdy, a proto se týká i nestátních neziskových organizací, církevních organizací a ostatních právních forem poskytovatelů sociálních služeb.
„Doufali jsme, že ministerstvo uvolní ještě další prostředky v zájmu zachování spravedlivého odměňování pracovníků v sociálních službách. Neboť v sociální oblasti je potřeba navyšovat jak platy, tak i mzdy, a zároveň je nutné tato navýšení pokrýt finančními prostředky,“ uvedl k situaci krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „I když k prohlášení o dalším dodatečném navýšení prostředků došlo teprve 1. září, tak na jednání Zastupitelstva Pardubického kraje 11. září jsme předložili návrh na rozdělení všech téměř 110 milionů korun, aby poskytovatelé služeb věděli, jaké dotace obdrží, a aby dle nich mohli navyšovat mzdy a platy svým pracovníkům,“ dodal radní Šotola.
V letošním roce tak na sociální služby pro Pardubický kraj bylo celkem vyčleněno téměř 583 milionů korun. To je sice nejvyšší částka od doby platnosti zákona o sociálních službách, nicméně několik let byli poskytovatelé kvůli nízkým dotacím nuceni držet mzdy na minimální úrovni a nedocházelo k žádnému nebo jen minimálnímu rozvoji sociálních služeb.
Pro další období bude nezbytně nutné, aby návrh pro financování sociálních služeb do státního rozpočtu na rok 2018 zahrnoval veškeré letošní dotace a případné plánované zvyšování platů a mezd. Pracovníci v sociálních službách si zaslouží, aby měli jistotu nejen práce, ale také adekvátní odměny za vykonanou náročnou práci,“ řekl Pavel Šotola.
 
Pardubický kraj musí dofinancovat navýšení platů ve svých organizacích

Česká vláda letos s platností od 1. července novelizovala některé platové záležitosti, které se týkají i zaměstnanců příspěvkových organizací Pardubického kraje. Došlo k úpravám tabulek, navýšení platů u dělnických profesí, hospodářských pracovníků včetně ředitelů, a k přeřazení pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků do tabulky zdravotnických profesí. Pardubický kraj vyčíslil dopad těchto změn do rozpočtu roku 2017 na téměř 8 milionů korun. Příští rok bude výše doplatku záviset na zdrojích ze státního rozpočtu.
„Ještě před pár dny to vypadalo o něco dramatičtěji, chyběly nám i peníze na navýšení platů v sociálních službách platné od 1. listopadu 2016. Ty však naštěstí na poslední chvíli od ministerstva obdržíme,“ uvedl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.
„Přesný dopad na rozpočet příštího roku bude záviset především na dotacích z Ministerstva práce a sociálních věcí na sociální služby, které poskytují organizace zřizované krajem, a dále na pokrytí navýšení platů zdravotníků v souvislosti se změnou úhradové vyhlášky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kromě oblasti sociální a zdravotní se změny týkají také zaměstnanců v organizacích zřizovaných odborem dopravy a odborem kultury, sportu a cestovního ruchu.
„Je důležité, aby lidé, kteří poskytují služby nám všem, byli zaplaceni srovnatelně s ostatními profesemi. Problémem jsou samozřejmě zdroje, které je na navýšení platů potřeba zajistit. Navýšení platů neznamená jen prostý nárůst nákladů o pět nebo 23 procent, ale je třeba zaplatit odvody na sociální a zdravotní pojištění, nebo třeba nárůst povinného přídělu do kulturního a sociálního fondu, což jsou další související náklady organizací,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 

VÝUKA ANGLIČTINY TRADIČNÍ METODOU                                           

-         pro úplné (i méně zdatné) začátečníky
-         pro mírně pokročilé
-         pro středně pokročilé
-         pro všechny věkové kategorie, od studentů po seniory
-         doučování studentů
 
-         výuka individuální, na přání i ve skupinkách
-         možnost výuky i v pozdních večerních hodinách
-         vyučování i o víkendech a letních prázdninách
-         tempo a náročnost zcela přizpůsobíme klientovi, jeho možnostem a požadavkům
-         připravíme klienta na dovolenou i na maturitu
-         začít lze kdykoli během roku
    … a kdykoli během života…
 
PŘÍPRAVA NA MATURITU Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY
PhDr. BLANKA KOSTŘICOVÁ, Ph.D.                          tel. 604 785 565   blanka.kostricova@centrum.cz

 
Z pardubické konzervatoře do Metropolitní opery v New Yorku

Pardubice (12. 9. 2017) – Česká opera má nového hvězdného tenora. Pětadvacetiletý absolvent pardubické konzervatoře Petr Nekoranec si začal svým hlasem, muzikálností i charismatem podmaňovat i proslulá světová pódia. Výjimečně si ho můžete poslechnout tuto neděli na jeho původní domácí scéně. Nad jeho recitálem v Domě hudby, sídle této krajské umělecké střední školy, převzal spolu s primátorem města záštitu také 1. náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
„Petr Nekoranec je sice původem z Vysočiny, kde začínal v Základní umělecké škole zpívat swing a jazz a koketovat s muzikálem, ale později si vybral ke svému dalšímu rozvoji operu a s ní i Pardubice a paní profesorku Jarmilu Chaloupkovou na naší konzervatoři. I když se přesune do velkých operních domů ve světě, budeme jeho kariéru z Pardubického kraje sledovat a držet mu palce,“ řekl Roman Línek.
Od září 2016 je Petr frekventantem Lindemannova programu v newyorské Metropolitní opeře, a to jako první Čech, který byl do tohoto významného dvouletého projektu přijat. V letech 2014–2016 byl členem Bavorské státní opery v Mnichově a jejího operního studia, kde vytvořil řadu rolí včetně titulních rolí v Rossiniho opeře Hrabě Ory a v Brittenově opeře Albert Herring. Za roli Alberta Herringa mu byla v Mnichově udělena Bavorská umělecká cena. V současné době intenzivně spolupracuje s renomovaným italským operním tenoristou a pedagogem Antoniem Carangelem.
Letošní rok byl pro něj zlomový. V lednu se zúčastnil jedné ze tří nejprestižnějších pěveckých soutěží na světě, Mezinárodní soutěže Francesca Viñase, konané v Gran Teatre del Liceu v Barceloně. Z celkového počtu 550 účastníků se stal jejím absolutním vítězem a kromě toho mu mimořádné ceny udělili legendární pěvec Plácido Domingo a vedení divadla Teatro Real de Madrid.
Další příležitost přišla v létě v New Yorku, kde Metropolitní opera pořádá sérii operních koncertů v parcích. V Central Parku zaskočil za indisponovaného Stephena Costella a zcela si podmanil publikum i odborné recenzenty.
Pardubický recitál jedné z nejvýraznějších postav nastupující pěvecké generace v České republice se uskuteční 17. září od 19,30 hodin v Sukově síni krajského Domu hudby. Na programu zazní světoznámé operní árie a klavírní doprovod zajistí americký pianista William Kelley.