Českotřebovský deník 252/2017 (15/9)
Ach ta pošta

Že bude na poště v Klácelově ulici, díky uzavírce hlavní pošty víc lidí, s tím jsem počítala. Ale že tam bude až tolik lidí, to mě zaskočilo. Fronta dopoledne byla až ven. Vyrazila jsem proto na poštu znovu, odpoledne ve 13 hodin. Lidé z práce ještě nechodí, mohlo by to být v pohodě. Omyl. Pošta opět plná, ale ještě jsem se tam vešla. Další lidé jen nakoukli a odcházeli, jiní zůstali opět stát venku. Přesto že jsou na poště 3 okénka, otevřená byla jen dvě, což mi hlava nebere.
Že by pošta neočekávala zvýšený nápor občanů? Asi ne. Jedno okénko navíc zablokovala paní, která si zřizovala jakýsi účet. Vrchol všeho byla paní z podatelny města, která všechny předběhla, protože je z MěÚ a musí odeslat poštu. Bylo tam víc lidí, kteří odešli z práce a frontu si trpělivě vystáli. Celkový čas strávený na poště byl 35 minut. K sezení pouze dvě židle také nestačily. Ne všichni byli tak zdatní, aby vydrželi stát přes půl hodiny /paní po operaci kolene atd./. Co s tím ?  Nejde jenom o zákazníky, ale také o pracovnice Pošty. Ty tři měsíce budou pro ně hodně perné, zvlášť když třetí okénko zůstane zatvrzele zavřené. 
Pracovnicím zdejší pošty a zákazníkům přeji hodně trpělivosti. Hlavně pak před Vánocemi.  VV
 
Škola na Parníku novou střechu letos nedostane

Na vině je nejmenovaná pražská firma, která se přihlásila do výběrového řízení v našem městě, soutěž vyhrála. Práci, která byla podle projektu oceněna na 3,5 mil. Kč nabídla realizovat o 800 tis. korun levněji.  Jenže na konec z realizace sešlo. Firma písemně oznámila, že projekt není v současné době schopná realizovat a ačkoliv měla podepsanou smlouvu, tak práci nevykoná.  Nám tak zbudou sice peníze, ale práce se přesune na příští rok, bude  zase znovu vyhlášeno nové výběrové řízení.  Podle smluvního ujednání má město Česká Třebová nárok na penále, uvidíme,  jak se k tomu firma postaví.  Na tahu je tedy právní odbor naší radnice.
 
Úsekové měření rychlosti v Třebovici vydělalo už milion

Přestupky zjištěné při úsekovém měření rychlosti v Třebovici řeší posílený odbor dopravy a silničního hospodářství MěÚ Česká Třebová. Po zavedení úsekového měření si řidiči zřejmě hned nezvykli a tak do naší městské pokladny  každý měsíc přibude více než 300 tisíc korun.  očekává se, že vybírané pokuty řidiče poučí a tak zde počet zjištěných přestupků a tím i přijem do městské pokladny poklesne. Zařízení na měření rychlosti si zakoupila a instalovala Obec Třebovice a asi by bylo fér, aby se jí nějak náklady mohly vrátit. To vše se může řešit až po určité zkušební době. Vždyť i naše město muselo realizovat úpravy pro rozšíření odboru v Podbranské ulici a je třeba platit úředníky navíc.  Do konce srpna se vybralo cca 1090 tis.Kč další vývoj budeme sledovat.
Úsekové měření rychlosti na průtahu hlavní silnice I/14 bude zřízeno také v našem městě.  Policie ČR již schválila dva úseky, které  mají být pro měření využity. Zvažuje se alternativa zařízení pro měření zakoupit nebo pronajmout. Zakoupení (jako v Třebovici) by se jistě poměrně rychle vrátilo. Druhou možností je pronájem, tak, jako to mají v Litomyšli, kde se nyní měří tři úseky. Dva na hlavním průtahu městem a  třetí v oblasti škol na ulici T.G. Masaryka.
 
Koncert trampské a country skupiny Medvědi
v neděli 1. října 2017 od 14.00 v parku Javorka v České Třebové.

Společně se skupinou Medvědi, se bude koncertu účastnit Marek Výborný, ředitel pardubického gymnázia, Mozartova.
 
V nadcházejících říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR, je Marek Výborný lídrem KDU-ČSL v Pardubickém kraji. 
 
Představí se vám též kandidát z České Třebové, Jiří Drašnar, majitel úspěšné třebovské firmy IMS- Drašnar s.r.o.,
která se zabývá výrobou forem a nástroj pro vstřikování plastů a dává práci stovkám lidí z našeho města.
 
Pořadatelé připravují bohaté pohoštění, klobásy z udírny, pivo, víno, nealko.
 
Akce se koná pouze za příznivého počasí.
 
Všechny vás srdečně zveme.
 
Na kole i pěšky k rozhledně

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 17. září dvaadvacátý ročník podzimní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum. Startuje se mezi osmou a desátou hodinou z ústeckého Mírového náměstí, cíl je u všech tras shodný: rozhledna na Andrlově chlumu, která letos oslavila své jednadvacáté narozeniny a jen během cykloakce k ní zamířilo už bezmála šestnáct tisíc lidí.  Nejkratší trasa měří osm kilometrů a je vhodná pro pěší i turisty, kteří svou trasu musí doložit několika razítky. Nejdelší cyklotrasa měří 175 kilometrů a vede například přes Litomyšl, Choceň, Vamberk, Rychnov nad Kněžnou a Borohrádek. „Ostatní cyklotrasy 45, 60, 80, 120 a 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny,“ informují organizátoři s tím, že pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze vidět Krkonoše, Orlické hory i Jeseníky.
Simonová na MČR masters obhájila - na MS devátá                          

Monika Simonová opět po roce získala titul na MČR masters v časovce, které se konalo v Sokolově. Na trati dlouhé 18km  nedala českotřebovská závodnice soupeřkám šanci a již v polovině trati bylo jasné, že tento závod bude vítězný.
Výsledky:  MČR masters – časovka
                  1. Simonová Monika  Cyklotrénink F. Trkal         27:48
                  2. Vyčítalová Jana       ACS Drak Vrbno             31:26
                  3. Vávrová Lenka        SSC Železný Brod           31:43
Tímto vítězstvím potvrdila Monika kvalifikační limit, který už měla splněný díky úspěšným výsledkům na světových pohárech,  pro účast na Mistrovství světa neprofesionálních a masters závodníků ve Francii.
Tento  „ vrchol sezóny“ se konal ve francouzském Albi na konci srpna.  Na časovku jednotlivců byla připravena 23km dlouhá trať a na silničním závodě absolvovaly ženy 98km.  Monice Simonové se v časovce podařilo, po dobrém výkonu, atakovat první desítku a vybojovala  deváté místo.
Do silničního závodu bylo hlavním cílem udržet se s nejlepšími vrchařkami v táhlém 10km dlouhém stoupání, které mělo být na trati rozhodujícím místem. To se potvrdilo a peloton se zde opravdu rozdělil na mnoho skupin. I přes  několik nástupů a velkou snahu vrátit se do čela závodu se to bohužel  nepodařilo a tak závod dokončila na 22. místě.  Více ZDE

Kunsthistorické výlety v ústecké Malé scéně opět začínají

V prostorách orlickoústecké Malé scéna se už pátým rokem konají přednášky zaměřené na dějiny umění. V podání Jitky Kuběnkové a Marie Uhlířové tomu nebude jinak ani v letošním školním roce.  Letošní cyklus bude trochu jiný
Zatímco v uplynulém školním roce byly „kunsthistorické výlety“ zaměřené na vývoj nejstaršího umění od pravěkého až po gotické, nyní přijdou na řadu druhy umění a autoři, kteří se v běžných učebnicích příliš často nevyskytují.
Další novinkou letošního programu bude také nové jméno mezi přednášejícími. Vedoucí oboru Užitá fotografie a média Martina Novozámská sice posluchačům v Malé scéně již jednou přednášela v rámci „vánočního překvapení“,  nyní ovšem převezme „taktovku“ hned čtyřikrát. Za čtyři roky si přednášky v Malé scéně získaly stabilní okruh návštěvníků, ke kterým se postupně přidávají další. Právě pro ně pořádají vyučující SŠUP nejen přednášky. „Minulý školní rok jsme také zorganizovaly exkurzi pro veřejnost po nedalekých, ale velmi cenných sakrálních stavbách. Letos bychom alespoň jednu chtěly uskutečnit také.
Program cyklu Ve stínu velikánů:
Září: ANTOON VAN DYCK A FRANS HALS
Říjen: FUNKCIONALISMUS KOLEM NÁS
Listopad: EUGÉNE ADGET
Prosinec: BRAUNOVCI
Leden: BENÁTSKÁ MALÍŘSKÁ ŠKOLA
Únor: JE FOTOGRAFIE UMĚNÍ I.
Březen: JE FOTOGRAFIE UMĚNÍ II.
Duben: ŽENY V UMĚNÍ 20. STOLETÍ
Květen: MARGARET CAMERONOVÁ
Červen: TI DRUZÍ V ČESKÉ BAROKNÍ ARCHITEKTUŘE
 
 Muži Sokola Geodézie Česká Třebová hrají krajský přebor II. třídy             

Krajský přebor mužů II. třída, 3. a 4. kolo: TJ Spartak Polička – TJ Sokol Česká Třebová 3:0 (18, 7, 21) a 3:0 (15, 20, 17), VO TJ Lanškroun B – TJ Sokol Žamberk 3:1 (13, -21, 20, 18) a 3:0 (19, 21, 15), VK Vysoké Mýto – Volejbalový klub Choceň B 2:3 (-10, 23, -23, 18, -13) a 0:3 (-21, -21, -22), SK Spartak Slatiňany – TJ Svitavy 3:1 (22, 24, -19, 20) a 1:3 (-18, -10, 19, -17).

Tabulka soutěže - muži:
1. TJ Svitavy 6 5 1 0 16:6 14
2. TJ Lanškroun B 4 4 0 0 12:2 12
3. TJ Spartak Polička 4 3 1 0 11:4 10
4. TJ Sokol Žamberk 4 2 2 0 7:6 6
5. SK Slatiňany 4 2 2 0 8:9 5
6. VK Choceň B 4 2 2 0 7:8 5
7. VK Vysoké Mýto 4 0 4 0 4:12 2
8. Č. Třebová 6 0 6 0 0:18 0