Českotřebovský deník 253/2017 (16/9)
Den otevřených dveří v městském krematoriu 

Akce se konala v sobotu 9. září. Nejprve jsem chtěla poděkovat pohřební službě za to, že nám umožnila poprvé nahlédnout do těchto míst, kde nám byly  ukázané i pohřební vozy vybavené podle nejnovějších předpisů. Ve svém zaměstnání se s koncem života setkávám, a tak mě zajímalo nahlédnout do míst, kde se normálně nepodíváme.Setkala jsem se při této příležitosti s návštěvníky: s důchodci, lidmi středního věku co tam byli se svými potomky a s paní, která pracuje na porodnickém oddělení.Všichni jsme si šli rozšířit vědomosti s uvědoměním, že tu nejsme navždy. Byla mi zodpovězena spousta otázek, které se člověk bojí i vyslovit. Tímto chci poděkovat zaměstnancům, jak chápali naše otázky a  za jejich vstřícné a diskrétní odpovědi. Také jsme měli možnost nahlédnout i do sociálního zařízení tohoto provozu. Určitě by zdejší pracovníci zasloužili jeho rekonstruované už jen proto, jak těžké zaměstnání mají a jsou to lidé od rodin. Další  a jedinečnou možnost k nahlédnutí do těchto prostor slibují ke kulatému výročí služeb krematoria. PM
 
Něco se nepovedlo

Jde o frekventovaný a zřejmě i nebezpečný přechod pro chodce, který před asi dvěma lety z dotace osvětlila firma ČEZ. Nyní toto "vysoutěžené" osvětlení zmizelo a bude po dohodě s donátorem přemístěno na osvětlení jiného významného přechodu v našem městě. To není to hlavní, co je předmětem kritiky občanů. 
Na základě upozornění občanů jsem se vypravil na přechod s fotoaparátem. Pršelo, a tak snímky nejsou valné, ale vypovídají o jednom. Na zmíněném "důležitém a nebezpečném" přechodu pro chodce přes hlavní komunikaci  nejsou snížené obrubníky, jak to je běžné na ostatních přechodech. Naopak si pracovníci stavby a zřejmě i projektanti dali záležet na tom, aby tam byl na obou stranách do vozovky "schod jako hrom". Vozíčkáři tudy nejezděte. Zatímco chodník je směrem k přechodu mezi řeznictvím a Istanbul barem je pro vozíčkáře přívětivý, tak ten druhý směr přes hlavní silnici nikoliv. Chceme přece město bez bariér.   (mm)

Dodatečná zprávaJe to jinak - přechod bude posunut o 5 metrů směr gymnázium !!!

Reakce Martina Bednáře: Naopak, vše se povedlo tak jak má. Jak je patrné z projektové dokumentace volně přístupné na https://zakazky.ceska-trebova.cz/document_download_1198.html tak se bude přechod v rámci rekonstrukce silnice přesouvat o zhruba pět metrů od hrany křižovatky. Tedy, jak je patrné - firma nic nezanedbala a naopak staví přesně podle podle projektové dokumentace. Kritizovat posun stavby nového povrchu mi připadá do tohoto příspěvku nepatřičné - to je věc SÚS, nikoliv obce a nikoliv Sovisu.  
Poznámka:  Děkuji za reakci, bude to třeba vysvětlit občanům. V popsaném místě je skutečně všechno pro zřízení přechodu připraveno. Realizace a příprava této akce ale není ani věc SÚS, schválený projekt byl v této podobě odsouhlasen Ředitelstvím silnic a dálnic a Ddopravním inspektorátem Policie ČR. SÚS Pardubického kraje pouze připravuje investice do krajských silnic II. a III. třídy a smluvně zajišťuje  údržbu "jedniček". Na zmíněné křižovatce bude asi těžké přesvědčit chodce, aby si nezkrátili cestu, když jsou tudy dlouhá léta zvyklí chodit přímo z Masarykovy ulice na Skalku, také  velké skupiny žáků VOŠ a SŠT, kteří tudy prochází do svého druhého areálu Skalka  ať již na výuku, tělocvik nebo na obědy do školní jídelny. Jde totiž o přechod frekventovaný a tedy i nebezpečný. Už zde byla řada dopravních nehod. Např. při ne tak dávném přesměrování stravování žáků gymnázia do jídelny na Skalku vznikly právě pro nutnost přecházet silnici I/14 na tomto místě protesty rodičů. Podobně vznikly problémy přesunem přechodu u OO Policie ČR v Riegrově ulici a bylo zde nutné instalovat zábradlí. Nyní na prezentovaném projektu křižovatky  I/14 s ulicí Masarykovou jsem takové opatření nenašel. (mm)
 
Veteráni ČR v České Třebové vyhráli

Ve třetím přípravném utkání změřili Kohouti síly s reprezentačním výběrem veteránů České republiky. Hrálo se podle pravidel veteránského hokeje, tzn. na 3 x 15 minut, bez fyzického kontaktu a střelby příklepem, fauly byly trestány samostatným nájezdem.
Česká Třebová – veteráni ČR 3:7 (1:3, 1:0, 1:4)
Branky: 13. Pejcha (Jar.Moučka), 25. Jar. Moučka (Vlček), 39. Jar.Moučka (Vlček) – 5. K. Ťoupal, 9. Ptáček (trestné střílení), 12. Král (R. Ťoupal, Dvořák), 32. R. Ťoupal (Král, Turek), 33. Ptáček (Klimt), 35. R. Ťoupal (Klimt, Král), 35. Turek (Král, Dvořák).
Trestná střílení: 1:2 (za Kohouty proměnil Šejba ml., za veterány Šejba st. a Janecký).
Rozhodčí: Kareš a Padevět. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváků: 296.
Česká Třebová: Nimmerrichter (31. Faltus) – Procházka, Jan Moučka, Lesák, Šimončič, Cik, Pražák – Hemský, Vlček, Fousek – Šejba ml., Kavalír, Křečan – Jar. Moučka, Pejcha, Zítka – Blecha, Čada.
ČR: Kučera – Ščerban st., Ščerban ml., K. Ťoupal, Dvořák, Ptáček, Látal – Procházka, Janecký, Pospíšil – Král, R. Ťoupal, Turek – Šejba st, Klimt, Czerlinski.
Veteráni rozhodli o svém vítězství na začátku třetí třetiny. Za stavu 2:3 neproměnil domácí obránce Procházka trestné střílení, vzápětí udeřil soupeř. Hosté vstřelili během tří minut čtyři branky a bylo hotovo. Bývalí hokejisté byli úspěšnější i při samostatných nájezdech.
Příští zápas – středa 20. září: Česká Třebová – Jaroměř (18.30).
 
Stavbaři na sportovní hale na Skalce pracují

Rozdíl je patrný. Fotografie z 16. září. Práce je zde ovšem ještě dost....

K péči o památky

Město Jablonné nad Orlicí zvítězilo v krajském kole Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2016. 
Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje každoročně Ministerstvo kultury ČR od roku 1993. Slouží k zajištění obnovy kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech našich historických měst, prohlášených za památkové rezervace a památkové zóny. Smyslem regenerace je nejen rehabilitace kulturních hodnot a ozdravění životního prostředí měst, ale také vytvoření atraktivních ohnisek rozvoje podnikatelských aktivit. Finanční příspěvky z programu mohou být poskytovány pouze tehdy, pokud má příslušné město zpracovaný vlastní program regenerace a pokud se zároveň finančně podílí společně s vlastníkem na obnově kulturní památky. V roce 2016 čerpala města na území Pardubického kraje ze státního rozpočtu díky programu částku přesahující 21 milionů korun. 
V našem kraji je vyhlášeno celkem 19 městských památkových zón, průměrná hodnota dotace vychází proto cca 1,1 ml. Kč. Město Česká Třebová má vyhlášenou městskou památkovou zónu od roku 1995, loni však na regeneraci MPZ získalo  760 tis. Kč na opravu památek: Mariánského sloupu na Starém náměstí, zvonové stolice v kostele sv. Jakuba a na opravu oken v kostele sv. Jakuba. Na památky mimo zónu šlo ještě dalších 310 tis. Kč (opravy schodů ke kapli ve Svinné - 43 tis. Kč, na opravu štítu kaple v Kozlově 68 tis. Kč  a na opravu střechy na rotundě sv. Kateřiny 183 tis. Kč). V letošním roce získala Česká Třebová dotaci na opravu střechy zvonice a úpravu zastřešení zdí kolem starého hřbitova. Dotace je vždy stanovena ve výši 60% z ceny stavební akce. Další dotaci ve výši 50 tis. Kč poskytl Pardubický kraj na obnovu centrálního kříže na městském hřbitově. Nyní je aktuálním úkolem oprava schodiště před kostelem sv. Jakuba. Přestože to je uvnitř  památkové zóny, tak zde musí s financováním pomoci město formou individuální dotace pro Římskokatolickou církev ve výši 300 tis. Kč, která bude poskytnuta z rozpočtu města, neboť údajně opravované schodiště není součástí dané kulturní památky.
Dovolím si k tomuto polemiku. Podle Zásad dotačního programu MK ČR lze na úpravu městské památkové zóny čerpat přísně účelové dotační finanční prostředky. Nelze je např. použít např. na modernizaci objektů, modernizaci bytového fondu, úpravy veřejných prostranství, dvorků, parkovišť, parků a dokonce ani stavebně technický průzkum, nebo restaurátorský průzkum. Mohou být použity pouze na úhradu prací, zabezpečujících uchování souhrnné památkové hodnoty kulturních památek nacházejících se na území MPZ. Pro každou městskou památkovou zónu jsou vyčleněny finanční kvóty, které jsou využitelné za předpokladu, že budou ze strany města a vlastníků kulturních památek, na jejichž obnovu mají být finanční příspěvky využity, dodrženy podmínky a postupy stanovené v Zásadách Programu regenerace MPZ. Domnívám se proto, že na tak významný prvek, jako je hlavní schodiště před kostelem nebo opravu obložení zdí kolem fary čp. 1 by se dala dotace podle výše uvedeného poskytnout.  (mm)
Na obrázcích způsob rozpisu  dotací na městské památkové rezervace a zóny a ukázky dvou z 13 stránek rozpisu hodnot.

Firmám Pardubického kraje vládne výrobce systémů pro letecký provoz,
živnostníkům malíř pokojů se silným příběhem

Síla firemního prostředí a pestrost živnostenských oborů. Takové bylo  vyhlašování krajského kola podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2017 a Česká spořitelna Živnostník roku 2017 v Pardubicích. Bezkonkurenčním příběhem zaujal Jaroslav Vozáb, který zanechal profese programátora a stal se malířem pokojů. Mezi firmami oslnila odbornou porotu společnost ERA, přední dodavatel řešení pro sledování letového provozu a identifikaci strojů ve vzduchu.
 Pardubický kraj ukázal v letošním roce sílu svého podnikatelského prostředí. Mezi firmami soutěžili zástupci tradičních průmyslových odvětví, ale také nově se rozvíjejících informačních technologií, výroby komponentů, logistiky i zásobování. Laťka byla nastavena velmi vysoko. Ani živnostníci nezůstali pozadu, vynikali především v originalitě. Od speciální hodinářské práce, přes kožedělnictví, zaujalo i několik živností předávajících se v rodině po několik generací.
Vodafone Firma roku 2017 Pardubického kraje:
1. ERA a.s. – výroba komponentů a elektroniky pro letecký provoz (Pardubice)
2. eBRÁNA s.r.o. – činnost v oblasti informačních technologií (Pardubice)
3. SEED SERVICE s.r.o. výroba a prodej osiv (Vysoké Mýto)
 
Česká spořitelna Živnostník roku 2017 Pardubického kraje:
1. Jaroslav Vozáb malíř pokojů, původní profesí programátor (Sezemice)
2. Lenka Hajzlová – výroba a zpracování kožených a provazových výrobků (Slatiňany)
3. Zdeněk Bukáček výroba dřevěných hraček (Krouna)
 
Vodafone Odpovědná firma roku 2017 Pardubického kraje:
eBRÁNA činnost v oblasti informačních technologií (Pardubice)
Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Vodafone Firma roku 2017, Česká spořitelna Živnostník roku 2017 i Vodafone Odpovědná firma roku 2017 se uskuteční 6. prosince na pražském Žofíně.