Českotřebovský deník 257/2017 (20.9.)
V pronajaté hale v Semaníně se chystá novinka: burzy a prodejní trhy 

Burzy a prodejní trhy v zakryté hale v Semaníně - směr Zádolka. Zde je připraveno 2000 m2 prodejního místa a to rozhodně bude stát za návštěvu.  Do konce roku se uskuteční 3 termíny prodejní burzy v těchto dnech:

28. října - 25. listopadu a 16. prosince

Vstupné prodejci 100 Kč (6 - 12 hodin) , kupující 20 Kč (7 - 12 hodin),  prodejci občerstvení 500 Kč (od 6 - 12. hodin)
Sortiment: Auto - moto - sběratelství - starožitnosti - hobby - farmářské produkty
hračky - mince - textil - řemesla, knihy - nejrůznější spotřební zboží - půdní veteš
Možné objednávky prodejního místa 6704 685 150 nebo 604 123 133
Konzum Diskont na Chmelnici projde rekonstrukcí, rozšíří služby 

Pro zkvalitnění služeb zákazníkům Konzumu v České Třebové  zahajuje obchodní družstvo Konzum ještě v letoním roce rekonstrukci celého objektu v ulici na Chmelnici. Kromě revitalizace prodejny potravin bude součástí rekonstrukce budovy zřízení poštovních služeb a přesun prodejny Fortel z dřevěného sezónního domku do nové celoročně otevřené zděné prodejny. Součástí nového Fortelu bude i venkovní zahrada a plánuje se taktéž zvýšení počtu parkovacích míst na přilehlém parkovišti. Pro budoucí plánovaný rozvoj Konzum v letošním roce odkoupil některé sousední parcely. Poslední z nich byla k prodeji schválena na zářijovém jednání zastupitelstva města. 
BLÁZNIVÝ PETŘÍČEK NEBUDE

Agentura VM ART zrušila termín představení Bláznivý Petříček, které bylo zařazeno do Divadelního předplatné Kulturního centra v sezóně Podzim 2017. Důvodem je pracovní vytížení pana Vojty Dyka.  Tímto se velice omlouváme a děkujeme za pochopení. V abonmá, bude toto představení nahrazeno jiným titulem. Sledujte prosím plakáty. Ještě jednou děkujeme. KC Č. Třebová
Z hokejbalu - přesvědčivé vítězství v  domácí aréně 

Loko Česká Třebová - Svítkov Stars 5 : 0 třetiny 1:0, 3:0, 1:0  Střely 65 : 28.  Vyloučení 4 : 4. 30 diváků.
Česká Třebová měla převahu také v počtu hráčů na střídačce (17), v sestavě hostů byli i dva mladší dorostenci. Lokomotiva je po dvou kolech na prvním místě tabulky s plným počtem bodů a skóre má 7 : 1. Pokud pomýšlí na návrat do I. ligy, tak nezbývá než bojovat a také vyhrávat. jen tak dál ! V sobotu 23/9 hraje Lokomotiva venku v Polabinách s týmem Pardubice Autosklo.
Mapy.cz zakončí roadshow na tradiční výstavě Ústecký autosalon

Tým Mapy.cz brázdí od začátku léta se svojí netradiční roadshow celou Českou republiku. Poslední, desátou, zastávkou bude Ústecký autosalon, který návštěvníkům nabídne nejen výstavu šestiválcových strojů. Chybět nebude také expozice vozidel s alternativním pohonem nebo zcela nové modely automobilů a motocyklů. Doprovodný program vyplní módní přehlídka, hudební či motokaskadérské vystoupení, a to za účasti motoristických legend. Jednou z nich bude Martin Kolomný, úspěšný jezdec Dakaru na supertrucku za stáj Buggyra, se kterým se fanoušci mohou osobně potkat v sobotu 23. září 2017 během výstavy v relax zóně Mapy.cz, jenž bude umístěna v areálu dílen Střední školy automobilní
Ve stanu si mohou zájemci zdarma krátit čas nabíjením telefonů nebo vyhledáváním zajímavých výletů po okolí prostřednictvím mapové aplikace společně s Martinem Kolomným, který je jednou z tváří roadshow.     
 „Chceme lidem ukázat, co všechno mohou s aplikací Mapy.cz zažít, a to prostřednictvím míst a ambasadorů, kteří je navštívili. Není nutné, aby Mapy.cz sloužily jenom pro přesun z bodu A do bodu B, jsou i užitečným pomocníkem, který vás upozorní na zajímavosti v okolí, o nichž jste třeba ani nevěděli. Můžete je objevovat pěšky nebo na kole. Celou zdolanou trasu máte možnost zaznamenat pomocí Stopaře a sdílet ji s přáteli. Navíc k tomu nepotřebujete ani signál, protože aplikace funguje  i bez připojení k internetu,“ přibližuje cíl akce Radim Pařízek, event manažer společnosti Seznam.cz.  
Veškeré informace o celé roadshow Mapy.cz jsou k dispozici na speciální webové stránce.
 
Krajské dožínky 24. září na Zámku Pardubice a Pernštýnském náměstí

Na pardubickém zámku vše vypukne už dopoledne v 10 hodin. Organizátoři připravili program zejména pro rodiny s dětmi, ale ani ostatní se rozhodně nudit nebudou. Děti se zblízka setkají s domácími zvířaty z tradičních hospodářských chovů a připraveny jsou i soutěže a dílny. Zajímavostí bude třeba i historická převlékárna litomyšlského muzea, kde si zájemci mohou vyzkoušet dobové kostýmy. Pohodovou atmosféru nedělního odpoledne zpestří i flašinetář a folklorní vystoupení.
Chybět nebudou různé ochutnávky a také ukázky řemesel. Návštěvníci budou moci také zhlédnout výstavu historického zemědělského nářadí a třeba ruchadlo bratranců Veverkových, které letos slaví 190 let od svého vzniku.
Program na Pernštýnském náměstí zahájí v 11 hodin dopoledne dechová hudba od Ústí nad Orlicí Řetůvanka, kterou bude následovat cimbálovka Jožky Šmukaře a folklórní soubor Baldrián. Odpoledne zaplní pódium skupina Ready Kirken, Karel Gott Revival a od 18 hodin zpěvačka Olga Lounová. Kromě toho na návštěvníky čeká také ukázka zemědělské techniky, prodej potravin vyhlášených v soutěži MLS Pardubického kraje nebo jízdy koňskými kočáry z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem či loutkové divadlo.
Program na zámku:
13.00 h – DFS Perníček - 13.30 h Banda di Feste - 14.30 h folklorní soubor Baldrián  15.10 h Trdlo  16.30 h Big Band Chrudim
Východočeské muzeum v Pardubicích připomene výročí ruchadla bratranců Veverkových.
Regionální muzeum Vysoké Mýto již tradičně předvádí výmlat obilí na zubové mlátičce s vytřásadly poháněné motorovou lokomobilou. Letos přibude také lisování slámy lisem poháněným elektrickou lokomobilou, tedy převozným, malí návštěvníci si v dětském koutku pohrají s plechovými traktory a obrázkovými skládacími kostkami. Chybět nebude opékání brambor. Všechny uvedené stroje jsou autentickými předměty z období mezi světovými válkami.
Východočeská galerie v Pardubicích pomocí pracovních listů seznámí návštěvníky zábavnou formou s několika významnými malíři a jejich tvorbou. Expozice se zároveň promění do vizuální herny, kde dojde k aktivaci všech smyslových podmětů.
Regionální muzeum v Litomyšli  U nás na venkově  Víte jak se obléká kroj? Jak se v něm dá pohybovat a zda by vám slušel? Nevíte? Přijďte si ho vyzkoušet! Čekají na vás repliky tradičních slavnostních venkovských krojů, které se nosily ve druhé polovině 19. století až v podstatě dodnes.  
SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim a SPŠ potravinářská Pardubice připraví sladké a slané kynuté dožínkové pečivo (koláče, vdolky, rohlíčky…) a trvanlivější sladké kousky ze školní cukrárny.
Regionální muzeum v Chrudimi představí podzimní lidové zvyky - posvícenské koláče, tkaní na malém stavu, výlov ryb aj.
SŠ zemědělská a VOŠ Chrudim přiveze na dožínky selátka, kozy, ovce a telátko, kterému již tradičně vyberou jméno návštěvníci akce. SŠZ a V Lanškroun přiveze krávu s teletem, oslici s malým oslíkem a koně.
U stánku Domu dětí a mládeže BETA si děti vyrobí hned tři výrobky v kreativních dílnách. Zápichy do květináčů z žinylkových drátků, květinové nebo se zvířátky. 
SŠOŘ a S Žamberk představí dva obory - stavební a gastro. Děti si ozdobí perníčky nebo budou modelovat z cukrářské modelovací hmoty. Kluky možná víc zaujme vyřezávání dřevěných předmětů.
SŠUP Ústí nad Orlicí předvede tkaní na malém stavu.
Ekocentrum Paleta vám poradí s výrobou bylinkového mýdla a na jejich stanovišti vyzkoušíte i mlácení obilí cepy.
SPŠ stavební Pardubice a SOŠ a SOU Třemošnice seznámí s prací uměleckých kovářů, malířů a truhlářů. Děti si jednoduché činnosti vyzkouší.
OU Chroustovice a SŠ zahradnická a technická Litomyšl přivezou na zámek podzimní dekorace z přírodnin nebo suché vazby z trav a obilí. Pro děti jsou připraveny tvořivé dílničky a malování na obličej. Chroustovice ukážou i malý včelí úl a budou prodávat med.
Pracovní dílny a prodej výrobků připravila i Škola Svítání nebo Domov na zámku Bystré.

TOP 09 vyrazila na expedici po Pardubickém kraji

TOP 09 v Pardubickém kraji posunula volební kampaň do závěrečné, kontaktní části. S automobilem Praga V3S a doprovodnými vozy projede celý kraj, kde bude zkoumat místní témata a problémy a představovat programové priority TOP 09.
Ve zdravé jídelně Pohanka v centru Pardubic krajský volební lídr TOP 09 Jiří Skalický ve středu zahájil kontaktní kampaň s názvem „Expedice nEUhneme“. Mezi její hlavní témata patří představa zdravé společnosti jako společnosti svobodné a demokratické, kladoucí důraz na vzdělání a dobré životné prostředí, s dostupnou péčí o nemocné a znevýhodněné, a s důrazem na to, aby pracující lidé mohli svobodněji nakládat se svými příjmy. „Snížíme zdanění práce o 8 procent. Necháme lidem v jejich peněženkách více peněz a ulevíme i firmám. Navíc místo subdodavatelských firem a montoven podpoříme podniky, které dokážou svůj produkt vymyslet, vyvinout, vyrobit i prodat,“ říká o jedné z programových priorit strany poslanec Jiří Skalický, který firmy v regionu dlouhodobě podporuje svou ekonomickou diplomacií.
O programových cílech budou kandidáti TOP 09 mluvit s lidmi v Pardubickém kraji v průběhu svých cest například tento pátek na vinobraní v České Třebové, v neděli na dožínkách v Pardubicích nebo v Přelouči. Až do voleb budou plány dalších cest a poznatky a fotografie z nich zaznamenávány na webu www.expedice-neuhneme.cz. „Chceme být pro občany čitelní. Máme propracovaný program a v něm jasné priority, ze kterých neuhneme. Zajímají nás problémy lidí ve všech koutech Pardubického kraje,“ říká o cílech kontaktní kampaně poslanec Jiří Skalický.
TOP 09 podle něj proti jiným stranám ručí zejména za bezpodmínečné vyloučení spolupráce s ANO. „TOP 09 si uvědomuje důležitost našeho členství v EU, byť víme, že je nutné unii změnit a reformovat. Jen my navrhujeme výrazně snížení ceny práce pro všechny bez rozdílu. A nebojíme se nepopulárních, ale důležitých témat, jako je důchodová reforma,“ uzavírá lídr kandidátky TOP 09 v Pardubickém kraji Jiří Skalický.
 
Úpravu křižovatky u Pardubic budou řídit inteligentní semafory

z Doubravic se často nedá na hlavní silnici vedoucí ze Semtína do centra Pardubic odbočit. Tuto křižovatku hlavní silnice I/36 s vedlejší silnicí III/3239 proto budou nově řídit inteligentní semafory. Ty mají v tomto místě přispět k vyšší plynulosti provozu a především bezpečnosti. Stavba, kterou realizuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje, by měla být hotová do konce listopadu.
V tomto místě již došlo ke smrtelnému úrazu a i policie tuto křižovatku eviduje jako nehodovou lokalitu. Než se auta, která přijíždí směrem od Hrádku a Dolan, zapojí do proudu vozidel na hlavní silnici, stojí v koloně, což pak vede k riskantnímu vyjíždění,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš a dodal, že semafory tento problém vyřeší, a přispějí tak k větší bezpečnosti provozu.
Režim semaforů bude nastavený tak, aby primárně na silnici I. třídy svítila zelená, a až při určitém počtu aut jedoucích z vedlejší silnice provoz na hlavní silnici zastavily. Nestane se tedy, že by na silnici I. třídy svítila červená, aniž by ze silnice III. třídy nevyjíždělo žádné vozidlo,“ uvedl Michal Kortyš. Řekl také, že po dokončení stavebních úprav už trolejbusy městské hromadné dopravy nebudou stát v jízdním pruhu, ale nově v zálivu. „Necháme zde vybudovat také chráněný přechod s dělícím ostrůvkem. Chodci tak nebudou muset přecházet celou silnici I. třídy najednou,“ dodal náměstek Kortyš.
Úprava křižovatky je financovaná ze Státního fondu dopravní infrastruktury a náklady činí zhruba 10 milionů korun.