Českotřebovský deník 260/2017 (24/9)
Ospalý den

24. září je prvním dnem podzimu a tak nějak to bylo poznat. Byl to ospalý den, nikomu se nikam nechtělo. Ráno se v Depu kolejových vozidel  probouzel Den železnice tak nějak podstatně pomaleji než v jiných letech. Snad nebyli lidé zvyklí na to, aby se Den železnice konal v neděli, ale myslím, že to bylo tím začínajícím podzimem.  Také i ten poslední den Vinobraní byl trochu ospalý.  Podobně jako včera, kdy přišel ještě docela hustý a dlouhotrvající déšť. Zase tím podzimním počasím a podzimní náladou.
A do třetice se konala ve velkém sále Národního domu  novina - taneční odpoledne (nebo podvečer)  s Velkým swingovým orchestrem KC Česká Třebová. Tako poněkud ospalá novinka , protože přišlo jen pár desítek lidí. přitom to byla ideální možnost jak poslechnout krásné swingové melodie, zatancovat si a občerstvit se, na způsob tanečních čajů, které právě zde v Národním domě přece bývaly.   Mám jasný příkaz nepublikovat plakáty na swingové večery, dělá to jen problémy, protože lidé chtějí vstupenky a ono už je velmi brzo vyprodáno. Vlastně dříve, než se vylepí plakáty. Ale nyní se experimentální novinka tanečního odpoledne s Velkým swingovým orchestrem tak nějak nestačila rozkřiknout, ještě by se sem jistě 200 lidí vešlo...  I tak to byl program jak se patří, vystoupení  VSO s noblesou jí vlastní uváděla Zuzana Kupková, orchestr hrál v plné sestavě i se svými zpěváky a občerstvení bylo na úrovni. Mám strach aby se od tohoto formátu nakonec neustoupilo, byla by to velká škoda.  A tak všichni, co nepřišli do Národního domu, to mohou napravit na listopadovém koncertu VSO opět ve velkém sále Kulturního centra. Tam, kde jsou všichni zvyklí.
A teď nějaké fotografie: Den železnice

  Den železnice....

Velký swingový orchestr hrál v Národním domě k tanci a poslechu


A ještě nedělní snímky Martina Šebely z českotřebovského vinnobraní...

Kdo to dovolil?

Myslím tu bombastickou reklamu státní firmy s názvem ANO jmenovitě pak propagaci pana poslance Kolowratníka a spol. Na našem multifunkčním dopravním terminálu nesmíme a mít pro sebe ani žádnou plakátnici, abychom neničili urbanistickou kvalitu zdejšího prostředí, při komunálních volbách zde nebyla ani možnost umístit zde ani tzv. "véčko" s volebním plakátem, nic nebylo dovoleno. A nyní přijde státní firma ANO a nastrkuje nám zde ksicht pana poslance v několikanásobné velikosti. Na plakátnicích musí být (na městském majetku) vyhrazeny plochy volebním stranám  podle stanovených pravidel, u nádraží si však pan Kolowratník a jeho hoši mohou dělat co chtějí. Tak jako by si nechtěli dělat co chtějí také po volbách v budoucím parlamentu. Prostě je to jasné: "Nenecháme se zastavit", však to tam na svém hesle pod svým ksichtem pan Kolowratník uvádí. Ať si koupí prostor uvnitř vestibulu, tam  mu to jistě příslušná organizace (RSM) dovolí, ale venku to je naše, je to městský pozemek a tam by mělo ANO ctít naše pravidla. Moc doufám, že jsem dnes odpoledne, když jsem projížděl okolo nádraží jenom snil a zítra tam už ty strašné věci zase nebudou...  Velmi žádám odpovědné osoby, aby takovéto volební propagaci udělali přítrž. 
Ještě pár slov k našemu poslanci Kolowratníkovi. Před časem si nás měl získat tím, že "zařídil" zastávku jednoho rychlíku směr Bratislava. Ve skutečnosti udělal medvědí službu, porušil partu Pardubických poslanců, kteří spolu s hejtmanem chtěli chtěli daleko víc. Nakonec už tento vlak ve Třebové stejně zase nestaví. To se chtěl jen pan Kolovratník ukázat. Přitom zabránil soustředěnému  a jednotnému působení všech z našeho kraje a to byla velká chyba, která se už nedožene. Podobně to je s problematikou výstavby dálnice D35.   Na loňském 5. ročníku Dopravní konference v Pardubicích  hlasitě vyhlašoval účelnost Spolku pro stavbu dálnice. Letos už tam nebyl, dálnice se staví i bez něho. Protože na práci jsou jiní, on je  především na to aby mediálně působil a ukazoval se. Tak jako teď na našem dopravním terminálu. (mm)
 
Hokejový Metuje cup: Kohouti až třetí

Letošní ročník turnaje Metuje Cup vyhráli hokejisté Litomyšle, rozhodlo se o tom v neděli 24. září na zimním stadionu v Jaroměři. Kompletní výsledky - středa: Litomyšl – Náchod 2:3 v pr., Česká Třebová – Jaroměř 3:2, sobota: Jaroměř – Litomyšl 3:6, Náchod – Česká Třebová 6:5, neděle: Litomyšl – Česká Třebová 5:4, Jaroměř – Náchod 3:2.
Konečné pořadí: 1. Litomyšl 7 bodů (13:13), 2. Náchod 5 (11:10), 3. Česká Třebová 3 (12:13), 4. Jaroměř 3 (8:11). O pořadí na třetí a čtvrté příčce rozhodl vzájemný zápas.

 

 Judisté hlásí Medailové žně na Slovensku


O čtvrtém zářijovém víkendu jsme odjeli se 7 judisty do slovenských Malacek, kde se konala tradiční VC, jíž se letos zúčastnilo 196 dětí převážně ze Slovenska a několik málo oddílu z ČR.
Nejdříve na slovenské tatami nastoupila Beátka Zemánková, která však po 3 prohrách obsadila nepopulární 4. místo a zahraniční turnaj je pro ni zkušeností, kterou určitě zúročí v pozdějších letech. Dalším českotřebovským judistou, který se v Malackách představil, byl Adam Janíček, který porazil všechny své soupeře a zajistil si tak zlato.
A po předání medailí mláďatům to již šlo ráz na ráz. Zorka Zemánková po jedné výhře obsadila 2. místo, Zuzka Gregarová po 3 výhrách brala další zlato pro českotřebovské judo. Třetí zlatou vybojoval Saša Pataki se 2 vítěznými zápasy a poslední medaili, tentokrát bronzovou, bral Tomáš Rybka, který po jedné výhře nestačil v semifinálovém utkání na dalšího slovenského borce a skončil tak třetí. Posledním bojovníkem byl Matěj Řezníček, který však více jak se soupeři, bojoval s lehkým nachlazením, a to ho stálo dost sil na to, aby předvedl kvalitní judo. Takže tentokrát bez medaile. I tak lze hodnotit vystoupení našich judistů a judistek jako velmi dobré a věříme, že další zlepšení výkonů ještě přinese své ovoce. JUDU zdar!
VÝSLEDKY STRUČNĚ:
1. místo – Zuzana Gregarová, Alexandr Pataki, Adam Janíček   2. místo – Zora Zemánková   3. místo – Tomáš Rybka