Českotřebovský deník 262/2017 (26/9)

Českotřebovský zpravodaj - říjen 2017.   Tiskárna  připravuje říjnové číslo k distribuci. Bohužel je ve čtvrtek sváteční den, takže distribuce bude v prodejnách a stáncích až v pátek dopoledne. během čtvrtka 28/9 bude ale zahájena distribuce předplatitelům a dokončena v pátek nebo výjimečně v sobotu 30. září.
Říjnový zpravodaj má 100 stránek, uvedu  alespoň některé titulky:
Úvodník Karla Kubišty uvádí změnu na internetovém vydání, kde budou nyní pravidelně uváděny videopořady, třeba takové, které ještě nebyly publikovány. Týkají se nejen města, ale i regionu. Nepůjde o zpravodajství, ale dokumenty a publicistiku....
Změny městské rozpočtu. Město nebude stavět  dobrodružnou věž na Pekláku, ač ji 3 roky připravovalo, podobně se odkládá stavba atletického stadionu na Skalce. 
Diskuze občanů na jednání zastupitelstva města.  Týkala se černého kouře nad komínem krematoria a  hluku a dalšícjh s tím spojených nepřístojností  zejména na Splavě.
Vraky aut v ulicích a návod na jejich odstraňování
Dluhy nájemníků a bývalých nájemníků městských bytů dosahují 4 milionů....
Občané si nepřejí vyhlásit ochranné pásmo kolem rotundy (o veřejném jendání n KC)

5 let od otevření expozic městského muzea

Mateřská školka U koupaliště se vrací do rekonstruovaných prostor. Potíže jsou, ale překonávají se....
Třídenní konference "Současné problémy kolejových vozidel 2017" se konala pod patronátem DFJP v Národním domě. Byl to již 23. ročník této konference. Zúčastnilo se 125 odborníků ze čtyř zemí....
Úspěšná forma IMS - Drašnar prochází velkým rozvojem, staví nové haly, zvyšuje výrobu, nabírá zaměstnance....
Restaurace U pivovaru má nového majitele.  Rozhovor  s Ing. Bezděkem....
Zahájení školního roku na Gymnáziu i na VDA bylo slavnostní
Na sportovní hale na Skalce již budují novou střechu
Dopravní konference Pardubice 2017 - novinky pro Českou Třebovou
Kabelová televize CZ zaplatila investici z přelomu století
Dopisy - názory - diskuze  - 4 strany příspěvků různého druhu  (všechny se nevešly)
Předvolební materiál
Českotřebovské kalendárium
Nekrolog F. K. Zedínka
Návštěva z Jablonce nad Nisou  z rodiny tiskaře Štusáka
Vzpomínky na Tajšet po 50 letech (českotřebovská stopa na Sibiři)
Gustav Habrman dostane nový památník na Splavě
Významný geolog RNDr. Miroslav Malkovský oslaví v říjnu 90
Bilance výstavy Jak bývalo v Kozlově
Zahájil další ročník abonomá Kruhu přátel hudby
Kulturní programy
Programy českotřebovských sportovišť pro veřejnost
Velký úspěch malých třebovských fotbalistů
Úspěšný vstup kuželkářů do interligy - 3 zápasy - 3 vítězství
Pekelný kilometr 2017 - zhodnocení
Úspěch Moniky Simonové na MR a MS masters
Společenská kronika (5 stránek)                              
a mnoho dalších příspěvků ....
 
Pardubický kraj vyhlašuje další kotlíkové dotace

Zítra, ve středu 27. září vyhlásí Pardubický kraj už třetí výzvu k podávání žádostí o poskytnutí takzvaných kotlíkových dotací. Zájemci budou mít měsíc čas na přípravu, zahájení příjmu žádostí je naplánováno na 31. října v 6.30 hodin ráno, tentokrát poprvé pouze elektronicky. Dotace se nebudou týkat už kotlů na uhlí.
Podání přes internet. „Vycházíme z pozitivních zkušeností z ostatních krajů, kde se osvědčil elektronický způsob podávání žádostí, a také z negativní zkušenosti ve Středočeském kraji, kde vznikly dohady, který čas je uznán jako určující při doručení osobním nebo doručovatelem. Při registraci přes internet se vyhneme frontám a nedůstojnému čekání před úřadem a podmínky budou spravedlivé,“ řekl hejtman Martin Netolický. Lidé bez připojení k internetu většinou mohou poprosit o pomoc své příbuzné a známé, někde může pomoci i obecní úřad.  VÍCE ZDE
 
Nabídka cestovní agentury CAM s.r.o.,
Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234,
tel.: 606 748 616  www.ckm-tour.cz

Pojeďte s námi do termálu do Maďarska,
Bukfurdó hotel Répce 3*
termín: 30.11.-3.12.2017 cena Kč 5 190,-/osoba
cena zahrnuje: autobusovou dopravu z ČT, 
3x ubytování s polopenzí /šv.stoly/,
neomezené vstupné do termálních lázní,
zapůjčení županu, pobytovou taxu
 
Zveme vás také do Drážďan
na nákupy v Primarku i s prohlídkou města
dne 17.11.2017 cena Kč 650,-/osoba 
odjezd z ČT v 5,20 od restaurace Beseda

70 let Obchodní akademie
ve Svitavách

Obchodní akademie, dříve též střední ekonomická škola  nebo Hospodářská škola ve Svitavách si připomíná 70 let od svého založení v roce 1947.  V té době po II. světové válce bylo třeba v dosídleném městě probudit nový život a tedy také školy, proto mělo založení Obchodní akademie ve Svitavách takový význam. Svitavy se etablovaly jako okresní centrum, kde byla ekonomická škola zapotřebí.
Škola měla štěstí na dobré odborníky a učitele, na webu školy lze dočíst vzpomínky na jejich pedagogické působení.  Škola měla dostatečný region pro získávání žáků, jezdilo sem i mnoho žáků z Českotřebovska a Lanškrounska. OA Svitavy oslavila za účasti vzácných hostů svoje sedmdesátiny důstojně v sobotu 23. září .  (viz fotografie)
Obchodní akademie byly i v okolí, dokonce i v České Třebové.  Připomeňme Obchodní akademii v Chocni, která má delší školní historii, v Kostelci n. O. a  vznikla také obchodní škola v České Třebové. Udržela se však jen v tzv. večerní formě jako "Střední odborná škola pro studující při zaměstnání", která byla školou velmi regionální a vyučovala podle potřeby podniků  na různých místech okresů Ústí n.O. a Svitavy. Velká část školy právě patřila hospodářským třídám. Dám jsem na této škole vyučoval a jako "potulný pedagog" jsem jezdil učit i do Letohradu, Lanškrouna, Ústí n.O, do Svitav i do Moravské Třebové nebo Poličky. Doma v České Třebové (ve vile gymnázia) bylo mimo večerního studia též studium dálkové. Rozvoji této školy paradoxně napomohlo období normalizace, kdy bylo třeba zajistit aby se po obměně kádrů v podnicích a na úřadech dostalo střední odborné vzdělání všude, kde bylo potřeba.  V devadesátých letech byla šance opět otevřít i denní studium. Tak byla obchodní akademie na čas znovu obnovena i v České Třebové. Opět ale jen  dočasně, úbytek žáků ve školních ročnících pro udržení této školy nestačil...
 
Pardubický kraj turistický se představil na veletrhu v Užhorodu

Zejména ze západní Ukrajiny přibývá lidí, kteří se do České republiky chtějí vydat nejen za prací, ale také z poznáním. Napomáhá tomu i ceněná společná minulost, neboť mezi lety 1919-1939 byla Podkarpatská Rus součástí Československa a prožívala významný rozvoj. Pardubický kraj navazuje na partnerské vazby v tomto regionu a prostřednictvím Destinační společnosti Východní Čechy se v minulém týdnu zúčastnil mezinárodního turistického veletrhu v Užhorodu.
Díky vstřícnosti ukrajinských kolegů se mohl náš kraj zúčastnit zcela bezplatně již šestnáctého ročníku mezinárodním veletrhu „TurEurocenter-Zakarpatia“. Při této příležitosti byla návštěvníkům představena nejzajímavější místa v Pardubickém kraji, možnosti trávení dovolené, tipy na výlety a také významné akce.
Prezentace Pardubického kraje obohacená velkoplošnými fotografiemi zajímavých míst v kraji se setkala s velkým ohlasem. Pro návštěvníky byla také připravena řada propagačních materiálů o kraji a to především v cizojazyčných mutacích včetně ukrajinštiny, zájem byl rovněž o materiály v českém jazyce. Pardubické perníčky udělaly radost hlavně nejmenším návštěvníkům.
„Díky naší účasti se podařilo dostat náš kraj do povědomí mnoha návštěvníků veletrhu v Užhorodu a tento počin je v oblasti podpory cestovního ruchu v Pardubickém kraji zcela jistě přínosem. Pozitivní je jistě i fakt, že byly navázány kontakty s kolegy ze Zakarpatské oblasti, kteří se zabývají cestovním ruchem,“ zhodnotil cestu za další potenciální cílovou skupinou René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity.
 
V Králíkách se diskutovalo o budoucnosti učiliště 

Současnost a budoucnost Středního odborného učiliště opravárenského (SOUo) v Králíkách i nedostatek pracovních sil v regionu. To byla hlavní témata jednání u kulatého stolu, kde se v minulém týdnu sešli krajský radní pro školství Bohumil Bernášek, vedoucí odboru školství Martin Kiss, starostka města Králíky Jana Ponocná, místostarosta Martin Hejkrlík, zástupci regionálních zemědělských a průmyslových podniků a vedení učiliště v čele s ředitelkou Petrou Doubravovou.
V úvodu diskuse vystoupil radní pro školství Bohumil Bernášek, který ubezpečil přítomné, že Pardubický kraj v žádném případě neuvažuje o zrušení králického učiliště. „Naším cílem je rovnoměrný rozvoj celého území, a tedy i podpora středních škol v oblastech vzdálenějších od centra kraje. Absolventi zdejší školy jsou vysoce žádaní na trhu práce. Celostátním problémem je ale malý zájem žáků o učební obory a tato skutečnost se bohužel velmi výrazně dotýká právě zemědělství. Kraj proto intenzivně propaguje výhody technického a přírodovědného vzdělávání a snaží se být nápomocen školám a podnikatelskému sektoru při zavádění prvků tzv. duálního systému, kdy žáci vyšších ročníků vykonávají praxi přímo v jednotlivých firmách,“ vysvětlil Bohumil Bernášek. Připomněl také, že v posledních letech se škola dočkala investic v řádu desítek milionů, další rekonstrukce objektů školy se chystá.
Martin Kiss v diskuzi konkretizoval investice Pardubického kraje do SOUo v posledních čtyřech letech. „V roce 2014 Pardubický kraj přispěl učilišti na stavební úpravy více než 1 milion korun, o rok později to bylo více než 14 milionů. V roce 2016 dostalo učiliště na stavební úpravy a rekonstrukce téměř 5 milionů korun a letos jsou v přípravě projekty celkem za 60 milionů korun,“ řekl vedoucí odboru školství a dodal, že na příští rok je naplánován příspěvek ve výši více než 3 milionů, a to na dokončení rekonstrukce domova mládeže.
Škola předložila firmám dotazník s výčtem možných forem vzájemné spolupráce a případné uzavření rámcové smlouvy. Společnosti se pak aktivně zajímaly o možnost založení konsorcia firem podporujících školu. „Velice mile mě překvapil zájem firem o založení konsorcia. Celé jednání bylo velmi příjemné a doufám, že plodné,“ uvedla ředitelka Středního odborného učiliště opravárenského Petra Doubravová, která si společně se starostkou města Králíky Janou Ponocnou vzala za úkol vytvořit rámec fungování konsorcia a vyhotovení konkrétní smlouvy.
Na jednání vystoupili také zástupci zemědělských a průmyslových podniků z králického regionu. Ti ve většině případů konstatovali naprostý nedostatek pracovníků ve svých firmách, a to jak specialistů, tak i méně kvalifikované síly. Zástupci podnikatelského sektoru proto projevili velký zájem o spolupráci se školou. Konkrétní formy spolupráce budou postupně zpřesňovány a budou se týkat zejména zapojení studentů do praxe ve firmách, stipendií, stáží pedagogů či zapůjčení techniky k účelům výuky.
 
Přijeli ze Zakarpatské Ukrajiny

poznat krásy Jevíčska, ale zároveň ukázat také něco ze své kultury přijelo osm dětí společně s jednou dvacetiletou studentkou a dvěma učitelkami z obce Korytňany ležící v Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Jejich poznávací cesta byla součástí nově vzniklé spolupráce mezi touto ukrajinskou obcí a městem Jevíčko.
V lednu letošního roku navštívili krajští zastupitelé Zakarpatí společně se zástupci vedení obcí a měst v regionu. V rámci návštěvy se zástupci Jevíčka domluvili na partnerství s obcí Kortyňany, a tak začátkem května podepsala tato dvě místa vzájemnou dohodu o spolupráci, která nezůstala jen na papíře a už nyní má skutečné výstupy. Již v létě navštívila Ukrajinu skupina jevíčských skautů a skautek, kteří navázali spolupráci právě při zmíněné lednové návštěvě.
V minulém týdnu přijelo do Jevíčka osm žáků korytňanské hudební školy ve věku 10–12 let v doprovodu dvacetileté studentky a dvou učitelek hudby. Návštěva z Ukrajiny se během čtyřdenního pobytu seznámila s jevíčskou základní školou, gymnáziem i kostelem, navštívila hrad Bouzov a Javoříčské jeskyně nebo si prošla literární naučnou stezku „Putování za Krchomilkou“. Chybět nemohla ani prohlídka Základní umělecké školy Jevíčko, keramická dílna nebo prezentace hasičů. Děti ze Zakarpatí v rámci pobytu také předvedly dvě podařená hudební vystoupení s prvky nejen ukrajinského folklóru.
Je skvělé, že spolupráce mezi Pardubickým krajem a Zakarpatskou oblastí funguje i v oblasti školství. Na začátku října se zúčastníme v Užhorodě setkání u kulatého stolu k tématu odborného školství a věřím, že to pro obě strany bude poučné,“ řekl krajský radní zodpovědný za školství Bohumil Bernášek.
Řada našich absolventů odchází do zahraničí, proto je pozitivní, že se rozvíjí spolupráce s ukrajinskými školami, jejichž studenti mají zájem u nás studovat i pracovat,“ uvedl vedoucí odboru školství Martin Kiss.
Místostarosta Jevíčka Miroslav Šafář hodnotil návštěvu velmi pozitivně a ocenil také chování dětí. „Po celou dobu pobytu se chovaly velmi mile a vděčně, také vzájemné vztahy v jejich kolektivu byly velice kamarádské.  Návštěva z mého pohledu splnila svůj účel, také proto, že byly do programu zainteresovány všechny školy a celá řada organizací v Jevíčku,“ řekl Miroslav Šafář a dodal, že spolupráce mezi oběma obcemi bude pokračovat i nadále. Na příští rok už Jevíčko plánuje pro změnu návštěvu českých dětí na Zakarpatí i společný letní tábor.
 


  •