Českotřebovský deník 263/2017 (27/9)
KRONIKA ČESKOTŘEBOVSKÉHO TRAMPINGU

Výzva pro trampy, trampské osady, pamětníky a majitele trampských „relikvií“
Připravuji k vydání knihu a dokumentární film o historii a současnosti trampského hnutí našeho regionu. Dovoluji si proto oslovit každého (nejen tedy trampy, ale opravdu každého), kdo vlastní jakékoliv materiály o trampingu, jestli by mi je mohl darovat nebo půjčit (na jakoukoliv dobu, třeba i jen na jeden den; nebo do nich alespoň nahlédnout nebo je ofotit). Jedná se hlavně o kroniky trampských osad, vandrovní knížky a „cancáky“ (takové osobní trampské deníky), fotografie, amatérské filmy, hudební nahrávky, texty písní, zpěvníky, básně, povídky, plakáty z akcí, výstřižky z tisku, kreslený humor, vlajky, zvadla (pozvánky), placky (dřevěné památky z akcí a potlachů většinou s obrázky), řezbářské výrobky atd. Také prosím všechny pamětníky, kteří mohou zavzpomínat, aby mi napsali své vzpomínky (nebo se pouze ozvali). Jejich vzpomínky zaznamenáme na kameru a využijeme také v dokumentárním filmu... Na délce a množství materiálu nezáleží...
Kontakt: e-mail karel.0202@seznam.cz; mobil 604 785 560    Karel Kubišta
 
Druhý ročník hokejového turnaje TEPVOS bude!

Vedení společnosti TEPVOS rozhodlo, že uspořádá i druhý ročník hokejového turnaje TEPVOS. Tedy hokeje, který má zvláštní pravidla a hraje se zde dle těchto pravidel již od otevření zimního stadionu v roce 2000. Jen pro připomenutí se hraje na hřišti o rozměrech 45x20 metrů, bezkontaktně na 3x12 minut, bez ofsajdů a zakázaného uvolnění. Hrají pouze 4 hráči plus brankář. Nesmí nastoupit aktivní hráči (od okresního přeboru výše) narození do roku 1978. Od roku narození 1977 mohou hrát neomezeně. Brankáři nemají žádné omezení a je možné si je i mezi celky půjčovat. Termíny zápasů budou v pátek, v sobotu a v neděli, výjimečně po dohodě s týmy i v týdnu. Při losování přihlédneme k jiným soutěžím (Česká Třebová, Choceň, Lanškroun, Litomyšl, atd...). Losování vždy upřesním s vedoucím týmu, abychom vyšli co nejvíce všem vstříct. Hokej za těchto podmínek není náročný a je vhodný především pro začínající hráče a především je cena nejlepší ze všech okolních stadionů. Přestože jsem si již myslel, že letos po dlouhých letech již organizovat nebudu, tak jsem nakonec souhlasil a žádám především loňské týmy, aby opět zvážily svou účast. Přece jenom nám to všem přinášelo pohodu a radost ze hry. Nehraje se o velké ceny a my všichni jsme se na tom našem malém zimáku vždy dost vyblbli. Pro začínající týmy nabízím, že je možnost si odkoupit třeba i starší dresy, pokud by bylo třeba. Se vším se obracejte na: Michael Resler 777171656. Pokud zástupce některého loňského týmu už ví zcela jistě, že nebude, tak mi to obratem napište. Věřím, že dáme dohromady dostatečný počet týmu a ještě si i letos v Ústí zahrajeme.
 
Ocenili dobrovolné dárce krve

Červená vonná svíčka ve tvaru srdce se stala symbolem letošního oceňování dobrovolných dárců krve žijících v Pardubickém kraji, kteří darovali nejcennější tekutinu již 120 krát. Svíčky pro dárce vytvořili klienti sociálně terapeutické dílny Domova na zámku Bystré. Zlaté kříže II. stupně si dnes osobně vyzvedlo 37 dobrovolných dárců, kteří se sešli v sále Jana Kašpara za přítomnosti zástupců Pardubického kraje, Českého červeného kříže (ČČK) a dalších hostů.
„Velmi si vážím těch, kteří si i v dnešní uspěchané době najdou chvíli a jsou ochotní pomoci druhým, navíc bez nároku na odměnu. Konání dobrovolných dárců si proto zaslouží obrovské díky, protože bez nich by zachraňovat lidské životy nebylo možné,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
Dárci krve převzali ocenění od radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra, předsedkyně Oblastní výkonné rady ČČK Pardubice Vladimíry Hanákové a předsedy Klubu dárců krve Pardubice Jiřího Halíře. Slavnostní předávání doprovodila kytaristka Milena Šolcová z Konzervatoře Pardubice.
Dobrovolní dárci krve jsou u nás oceňováni od roku 1964. Nejprve se udělovaly Zlaté plakety dr. Jana Janského (do 40 odběrů), od roku 1993 dárci dostávají Zlaté kříže. Za 80 odběrů to je Zlatý kříž III. třídy, za 120 odběrů Zlatý kříž II. třídy a za 160 odběrů Zlatý kříž I. třídy.
Nejlépe se o zeleň starají v Poříčí u Litomyšle

V Hlavním sále Valdštejnského paláce, sídle Senátu Parlamentu ČR, se v pondělí 25. září uskutečnilo slavnostní vyhlášení Zelené stuhy ČR v rámci soutěže Vesnice roku 2017. Zástupce našeho kraje, obec Poříčí u Litomyšle se stala celkovým vítězem, a stala se tak nositelem ocenění Zelená stuha České republiky 2017.
Po stříbrném umístění obce Lukavice v celostátním finále soutěže Vesnice roku 2017 je úspěch obce Poříčí u Litomyšle dalším skvělým výsledkem. Zelená stuha se uděluje za příkladnou péči o zeleň a životní prostředí, takže za výhru v celorepublikovém měřítku patří obci velký dík,“ řekl krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Na toto ocenění jsme patřičně hrdí a momentálně si v obci velice užíváme tyto emoční chvíle. Ocenění patří všem občanům, kteří dlouhodobě pečují nejenom o svoje, ale i o obecní pozemky a veřejná prostranství a není jim lhostejné prostředí, ve kterém společně žijeme,“ řekl starosta obce Poříčí u Litomyšle František Bartoš a pokračoval: „I toto mělo vliv na konečné rozhodnutí celostátní komise. Naše vítězství je odměnou a poděkováním za dosavadní odvedenou práci, je potvrzením skutečnosti, že se Poříčí u Litomyšle vydalo tou správnou cestou po svém znovuosamostatnění v roce 1990. Současně je závazkem k pokračování v této cestě vedoucí k dalšímu rozvoji obce.“
Ziskem ocenění se obec nominovala za Českou republiku do prestižní mezinárodní soutěže Entente Florale Europe. „Velice dobře si uvědomujeme, že v soutěži Entente Florale Europe 2018 již nebudeme reprezentovat pouze naši obec, ale také Pardubický kraj a celou Českou republiku. Mohu slíbit, že pro důstojnou reprezentaci uděláme vše, co bude v našich silách,“ uzavřel starosta František Bartoš.
Kraj podporuje záchranáře a hasiče

Téměř čtvrt milionu korun schválila na svém pondělním jednání Rada Pardubického kraje jako podporu aktivit nestátních neziskových organizací v oblasti požární ochrany, ochrany obyvatelstva, integrovaného záchranného systému, krizového řízení, zajišťování obrany a bezpečnosti státu. Částku si mezi sebe rozdělí 25 žadatelů, mezi kterými tvoří většinu jednotlivé sbory dobrovolných hasičů obcí.
Jedná se o nově vytvořený dotační titul, který slouží jako podpora spolkům pořádajícím různé akce jako požární soutěže, vzdělávací a výchovné aktivity, publikační činnost či různé výroční a vzpomínkové akce. Chceme tímto novým dotačním titulem zpřehlednit celý systém rozdělování finančních prostředků, protože do současné doby chodily jednotlivé žádosti průběžně a bylo velmi obtížné porovnat jejich parametry,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Všechny žádosti byly předloženy členům výboru zastupitelstva pro IZS, který má logicky k hasičským sborům a spolkům nejblíže. Na základě jejich doporučení jsme rozhodli o rozdělení finančních prostředků na druhou polovinu letošního roku s tím, že objem žádosti na jednoho žadatele činí maximálně 50 procent z celkových nákladů,“ uvedl hejtman Netolický.
Moderní navigace poslouží zlepšení orientace horských záchranářů
Krajští radní schválili také dar v podobě čtyř špičkových ručních outdoorových satelitních navigací v celkové hodnotě 40 tisíc korun. „Tento drobný příspěvek Pardubického kraje vychází z potřeb horských záchranářů na zlepšení a zefektivnění poskytování kvalifikované pomoci návštěvníkům hor. Doposud používané GPS přístroje již nepodporují aktuální topografické mapy s vysokou podrobností zobrazení,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že nové přístroje budou po dvou kusech umístěny na stanicích v Dolní Moravě a v Čenkovicích.