Českotřebovský deník  264/2017 (29/9)
ÚSPĚCHY ČESKOTŘEBOVSKÝCH BĚŽCŮ NA MČR V SILNIČNÍM BĚHU!

V neděli 24. září se uskutečnilo mistrovství České republiky v silničním běhu na 10 km. Tento šampionát se již tradičně koná na trati Běchovice – Praha. Letošního 121. ročníku se zúčastnili i českotřebovští běžci. V kategorii juniorů dokázal vybojovat titul Mistra republiky Patrik Vebr v čase 33:18 (celkově 16.). Na sedmém místě v téže kategorii dokončil závod v čase 35:25 Vojtěch Vondra. Oba závodící za TJ Jiskra Ústí nad Orlicí. Za Českotřebovský běžecký klub Iscarex dosáhla na bronzovou medaili v kategorii žen Adéla Stránská, a to ve výborném čase 35:46. V nejnabitější kategorii mužů dokázal Ladislav Kučera vybojovat 14. místo (32:55) a na 25. místě doběhl Jan Vetchý (34:10). Věříme, že na tyto skvělé úspěchy navážeme i na MČR v krosu, které se koná 25. listopadu v nedalekých Dlouhoňovicích. 
Napsali ČTBK ISCAREX a TJ Jiskra Ústí nad Orlicí


Kohouti v neděli startují doma s Poličkou od 17 hodin

Českotřebovské Kohouty čeká v neděli 1. října první zápas nového ročníku krajské hokejové ligy, ve kterém doma od 17.00 hodin přivítají Poličku. Favorit je zřejmý, ale jakékoliv podcenění soupeře by se nemuselo vyplatit.
V  posledním přípravném utkání se o něčem podobném přesvědčilo výrazně posílené Hlinsko, které doma s Poličkou prohrálo 2:4. Branky vítězů stříleli Boháček, Zobač, Vápeník a Krajíček. Náš nedělní soupeř odehrál v přípravě pouze tři duely. Nejprve doma podlehl Hlinsku po samostatných nájezdech (4:5), potom rovněž na vlastním ledě absolvoval divokou přestřelku s Opočnem (5:8). O středečním překvapivém výsledku v hlinecké odvetě už řeč byla… Polička má kvalitního brankáře Martina Zeleného, zkušený trenér Bohumil Prachař má v kádru řadu zkušených, ale také mladých a šikovných hráčů. V klubu bude od této sezony navíc fungovat B tým, což umožní případné hráčské doplnění.    V sezoně 2016-2017 hráli Kohouti s Poličkou dvakrát v základní části soutěže. Oba zápasy přinesly jednoznačné výsledky, doma i venku vyhrála Česká Třebová shodně 8:2. 
Další program 1. kola: Ledeč nad Sázavou – Světlá nad Sázavou, Chrudim – Havlíčkův Brod B, Hlinsko – Litomyšl, Chotěboř – Choceň.
 
Kraj osloví tři dopravce  pro zajištění železniční dopravy

V souvislosti s přípravou výběrového řízení na dopravce, který bude pro Pardubický kraj zajišťovat železniční dopravu po roce 2018, rozhodla na svém pondělním jednání krajská rada o postupu, který má zajistit co největší informovanost o možnostech a finančních podmínkách jednotlivých dopravců působících v České republice.
Připravujeme rozeslání dokumentace na zpracování finančního modelu dopravcům z důvodu získání nezbytného přehledu před výběrem dopravce přímým zadáním pro poskytování veřejných služeb v železniční dopravě po roce 2018,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj již v minulosti zveřejnil ve Věstníku Evropské unie záměr uzavřít smlouvu s drážním dopravcem formou přímého zadání. „Forma přímého zadání umožňuje oslovit jednoho vybraného dopravce a s ním dále jednat o uzavření smlouvy o závazku veřejných služeb,“ dodal hejtman.
Pardubický kraj v předcházejícím období obdržel od soukromých dopravců RegioJet a LEOExpress relevantní zájmy o poskytování služeb ve veřejné drážní dopravě. „Z tohoto důvodu chceme provést průzkum trhu, který nám ukáže, zda jsou dopravci schopni zajištovat drážní dopravu v námi požadovaném rozsahu a kvalitě. Chceme mít jistotu, že dostaneme kvalitní služby jak pro cestující, tak pro náš kraj,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. „Na základě obdržených informací se posléze rozhodneme, se kterým dopravcem povedeme konkrétní jednání k uzavření smlouvy,“ dodal náměstek Michal Kortyš.
 
Vlakové spoje někde mohou nahradit autobusy

Od příštího roku uvažuje Pardubický kraj omezit provoz na některých železničních tratích. Důvodem je minimální využití některých spojů a tím pádem zbytečné náklady, které by kraj mohl využít efektivněji. Náhradou za případně omezenou nebo zrušenou osobní železniční dopravu však bude doprava autobusová.
Omezení by týkalo tratí 015 Heřmanův Městec – Prachovice, 016 Holice – Borohrádek, 017 Moravská Třebová - Chornice - Velké Opatovice (koordinátor Jihomoravský kraj), Chornice - Dzbel (koordinátor Olomoucký kraj) a trať 024 Mlýnický Dvůr – Štíty (koordinátor Olomoucký kraj),“ informoval náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Na základě podkladů, dodaných dopravcem České dráhy, jsme provedli analýzu efektivnosti využití železniční dopravy na regionálních tratích Pardubického kraje a zjistili jsme, že na těchto úsecích není o tuto dopravu velký zájem,“ vysvětlil Michal Kortyš důvody omezení s tím, že by se týkalo pouze pracovních dnů a omezené či zrušené vlakové spoje by nahradily autobusy. „Starosty obcí, kterých by se omezení mělo týkat, jsme oslovili a nyní čekáme na jejich vyjádření,“ řekl náměstek Kortyš a dodal, že případné omezení by mohlo být realizováno ke změně jízdního řádu, tedy zhruba v polovině června příštího roku.
Ušetřené finance využijeme k doplnění autobusových linek v dotčených oblastech a k posílení rychlých spojů na těch tratích, kde cestuje velký počet osob za prací ze vzdálených koutů našeho kraje. Samozřejmě mám stále na paměti, že jsme tady od toho, abychom zajistili kvalitní a efektivní dopravní obslužnost v celém kraj,“ uzavřel Michal Kortyš.