Českotřebovský deník 265/2017 (30/10)
Naše Mateřská škola U Koupaliště se dočkala nové, zrekonstruované budovy 

V měsíci červnu se celá budova naší školy vystěhovala do náhradních prostor Svářečské školy, aby mohla začít rekonstrukce na staré budově. Škola se oblékla do lešení a postupem tří měsíců se  před očima měnila. Nová střecha,zateplení,vzduchotechnika a barevná ,do dálky zářící fasáda.Ve třídách nové radiátory, lina a koberce.Po měsíčním pobytu ve Svářečské škole, čekalo děti ještě prázdninové stěhování do MŠ Habrmanova. Podle reakcí dětí to celé byl bezvadný prázdninový tábor.
Během září se postupně vracely jednotlivé třídy zpět - do nové, zrekonstruované budovy.
Světlé, čisté, prosluněné třídy se dočkaly svých dětí a učitelky mohly zahájit nový školní rok.
Letos slavíme 35.výročí od založení školy, tudíž jsme lepší dárek dostat nemohli.
Děkujeme tímto městu Česká Třebová za novou školu, paní ředitelce Ireně Brůnové za příkladnou organizaci během celé přestavby, panu Daňkovi (Hasičský sbor) za zapůjčení zahrady - kam si děti chodily hrát,děkujeme i MŠ Habrmanova za poskytnutí azylu během rekonstrukce.
Hana Lustyková, učitelka

Nabídka cestovní agentury CAM s.r.o.,
Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234,
tel.: 606 748 616  www.ckm-tour.cz

Pojeďte s námi do termálu do Maďarska,
Bukfurdó hotel Répce 3*
termín: 30.11.-3.12.2017 cena Kč 5 190,-/osoba
cena zahrnuje: autobusovou dopravu z ČT, 
3x ubytování s polopenzí /šv.stoly/,
neomezené vstupné do termálních lázní,
zapůjčení županu, pobytovou taxu
 
Zveme vás také do Drážďan
na nákupy v Primarku i s prohlídkou města
dne 17.11.2017 cena Kč 650,-/osoba 
odjezd z ČT v 5,20 od restaurace Beseda

Otevření Tunelů u Rybníka se blíží

Jenže zatím to tak ani moc nevypadá. Fotografie z dnešního dne ukazují, že  zde probíhají ještě poměrně velké zemní práce. Velká vozidla odvážela především hlínu. Než se připraví výjezd z tunelů na hlavní silnici spojený se zajištěním nájezdu do závodu Korado,  dá to ještě dost práce, komunikace přece potřebuje zpevněnou spodní stavbu pro těžký provoz. Proto nevím, zda je slib předat dílo "začátkem října" dostatečně reálný. V sobotu se sice intenzivně pracovalo, ale práce ještě není málo.... Do konce října se to ale stihne....


Kraj usiluje o koupi železničních vozidel

Krajští radní na svém pondělním jednání schválili návrh dodatku smlouvy o zajištění stabilního financování regionální železniční osobní dopravy mezi Ministerstvem dopravy a kraji. Tento dodatek řeší podmínky spolufinancování ze státního rozpočtu v případě využití podpory z Operačního programu Doprava (OPD) na pořízení nových železničních kolejových vozidel. V Pardubickém kraji se v budoucnu očekává jejich nasazení na šesti tratích.
Vzhledem k tomu, že máme zájem pořídit nová železniční vozidla z Operačního programu Doprava, je nutné se k tomuto dodatku připojit, neboť bude jedním z dokumentů, které musí být předloženy v rámci žádosti o poskytnutí dotace na pořízení těchto vozidel,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Jako kraje se tímto dodatkem zavazujeme k tomu, že pokud bude využito podpory v rámci tohoto operačního programu, zajistíme, aby dopravce, který bude služby zajišťovat po 2023, byl vybrán na základě otevřeného nabídkového řízení, a aby tento dopravce v této době využíval nakoupená kolejová vozidla. V případě, že bychom toto nebyli schopni zajistit, přišli bychom o spolufinancování nákupu vozidel ze státního rozpočtu,“ dodal Netolický.
Na pořízení vozidel v rámci OPD 2 je nyní vypsaná výzva, ve které je alokována částka ve výši 7,73 miliard korun se spolufinancováním ve výši 85 procent,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš s tím, že Pardubický kraj má již rovněž vytipované železniční tratě, na které by mohla tato vozidla v budoucnu obsluhovat. „Jedná se o úsek trati z Pardubic přes Hlinsko až do Havlíčkova Brodu v sousedním Kraji Vysočina. Dále pak tři úseky z České Třebové do Chornice, Letovic, které se již nachází v Jihomoravském kraji, a Zábřehu na Moravě v Olomouckém kraji. Posledními zvažovanými variantami jsou tratě Choceň – Litomyšl a Svitavy – Žďárec u Skutče,“ dodal Michal Kortyš.
 
Sobota na poště 01

Tak jsem dnes vyzkoušel služby Pošty 01 v Klácelově ulici, v sobotu mají otevřeno od 8 do 10 hodin.  Skoro to nestojí za to otevírat, ale aspoň to.  V sobotu to zde bylo opravdu v pohodě, ojedinělí zákazníci byli v době mí návštěvy hravě obslouženi. Přinesl jsem tam ovšem celý prádelní koš dopisů, přesněji do obálek zalepených výtisků Českotřebovského zpravodaje, které posílám poštou do celé republiky a také do zahraničí. Když jsem vše narovnal na přepážce do otáčivého bubnu, tak jsem se dozvěděl, že s tím mám zajet na Parník, že zde není žádná podávací pošta. Když jsem se dušoval, že to jsou obyčejné dopisy v obálkách s adresami, tak jsem je přece jenom mohl podat a nemusel je odnášet jinam.  Problém byl pak se zaplacením. Ještě že jsem měl dostatečnou hotovost, platba kartou jinou než od ČSOB není na této poště možná. Opravdu zajímavá služba. Na hlavní poště to možné je, nyní se její služby přenesly  na dvě zbývající pobočky, ale tam to zřízeno není. "Máme to všechno připraveno, ale ještě nám službu nespustili, " povídala paní na přepážce. Opravdu je třeba nad připraveností náhradních prostor pro služby České pošty v době rekonstrukce hlavní pobočky jen žasnout....(mm)
 
Krajský fotbalový přebor pokračoval 8. kolem  - výhra na penalty 

Čtvrtek 28. 9. 2017 15:30  Hlinsko - Moravany 3:0 (0:0)  250 diváků
Sobota 30. 9. 2017 10:00  Dobříkov - Chrudim B 3:1 (1:0)  60 diváků
Sobota 30. 9. 2017 10:15  Holice - Svitavy 4:1 (2:1)  70 diváků
Sobota 30. 9. 2017 15:30  Česká Třebová - Choceň 1:0 (0:0) Pen: 5:4  100 diváků
Sobota 30. 9. 2017 15:30  Třemošnice - Slatiňany 1:3 (0:2)  170 diváků
Sobota 30. 9. 2017 15:30  Lanškroun - Litomyšl 3:4 (1:2)  150 diváků
Neděle 1. 10. 2017 15:30  Heřmanův Městec - Polička
Neděle 1. 10. 2017 15:30  Moravská Třebová - Žamberk
Tabulka bez zbývajících nedělních utkání nemá valnou cenu....
 
Rýsuje se spolupráce s regionem v Gruzii

zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým navštívili Gruzii. S představiteli regionu Mtskheta-Mtianeti jednali o možné spolupráci obou regionů v oblasti životního prostředí, cestovního ruchu, zemědělství a školství. Po jednání s gubernátorem oblasti Levanem Zautashvilim navštívili obce Tserovani a Tsinamdzgvrintkari, kde se nachází největší multioborová střední škola v celém regionu. Součástí programu bylo také jednání s velvyslancem Tomášem Pernickým a účast na oslavě Dne české státnosti.
Pokračujeme v jednáních s regionem Mtskheta-Mtianeti o možné partnerské spolupráci v několika oblastech, mezi kterými hraje prim školství, životní prostředí, cestovní ruch a zemědělství. Gruzie je státem ve složité situaci. Spatřuji zde obdobné problémy jako na Ukrajině, a proto musíme být s touto zemí solidární, jelikož nemají možnost čerpat větší množství finančních prostředků na obnovu země. Jsem přesvědčený, že by bohatší státy včetně regionů měly zemím v obdobné situaci nabídnout malou, ale přesto velmi důležitou pomoc. Stejně tak jako západní země poskytují obrovské prostředky ke sbližování v rámci EU, měli bychom takto postupovat i vůči asociačním zemím,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Plánujeme využít výzvu připravenou Českou rozvojovou agenturou, která vybrala Gruzii jako jednu z prioritních oblastí zahraniční rozvojové pomoci. V první etapě by se mělo jednat o menší rozvojové projekty ve zmíněných oblastech, ale také o navázání spolupráce kulturních institucí, škol, naší rozvojové agentury či Destinační společnosti Východní Čechy, jelikož turistický potenciál tohoto regionu je vzhledem k přítomnosti dvou památek UNESCO v hlavním městě regionu a kavkazského hřebenu s třetí nejvyšší horou Gruzie Kazbeg a několika lyžařskými středisky ohromný,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
V regionu chybí vzdělaní odborníci, kraj nabízí své zkušenosti
Vzhledem k tomu, že jednou z oblastí možné spolupráce je školství, navštívili zástupci kraje jednu z největších škol v regionu, která má vzdělávat v 11 oborech až 1700 studentů od včelařů přes kadeřnice až po zpracovatele mléka či masa. „Momentálně se ve škole nachází pouhých 30 studentů s tím, že plánem pro letošní rok je 300 žáků. Škola je velmi moderně vybavena, avšak nemá přesný rozvojový plán, se kterým bychom jí mohli s našimi zkušenostmi pomoci. Nabízíme také možnost inspirovat se v našem současném stipendijním programu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Plánujeme proto nejdříve navázat spolupráci s naší lanškrounskou zemědělskou školou, která může sloužit jako vzor při předávání praktických zkušeností a práce s moderní technikou. Stejně jako v našich podmínkách je v Gruzii velký problém s kvalifikovanou pracovní silou, což by tato škola mohla v regionu změnit,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který představitele školy a zástupce regionu pozval na návštěvu Pardubického kraje.
Součástí pracovního programu delegace, jejímiž členy byli kromě hejtmana také krajský zastupitel Miloš Akerman a ředitel krajského úřadu Jaroslav Folprecht, byla kromě zmíněné školy návštěva vesnice Tserovani, ve které se nachází okolo sedmi tisíc obyvatel. Jedná se o vnitřně vysídlené uprchlíky ze separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie. „Snahou nejen gruzínské vlády, ale i mezinárodního společenství je připravit uprchlíkům důstojné podmínky pro život, byť je jasné, že nelze nahradit jejich přirozené domácí prostředí, do kterého se však vzhledem k tamní situaci vrátit nemohou,“ uvedl Miloš Akerman.
Žamberská škola prezentovala umění svých studentů
V rámci recepce k připomenutí Dne české státnosti 28. září, která se uskutečnila v prostorách Velvyslanectví České republiky v Gruzii pro více jak 200 pozvaných hostů, připravovali tradiční české pokrmy studenti Střední školy obchodu a služeb v Žamberku. „Stejně jako v minulém roce ve Vídni chceme dát prostor našim školám k prezentaci v zahraničí. Pro studenty mohou být obdobné akce motivací ke studiu, a to nejen odborných předmětů, ale i jazyků. Jsem rád, že hosté i zástupci ambasády byli s přístupem čtveřice žáků a výsledky jejich práce velmi spokojeni,“ řekl hejtman Martin Netolický.