Akce na hradech a zámcích Pardubického kraje
do konce roku 2017

l  1. října: státní hrad Kunětická hora - Od parforsních honů k Velké pardubické. Historie slavných honů na Kunětické hoře. Vystoupení trubačů s výkladem o parforsních honech (velká společenská událost v okolí Kunětické hory ve druhé polovině 19. století) a vzniku slavných koňských dostihů u příležitosti 127. ročníku Velké pardubické.

             Program (palácové nádvoří):

           10.30 - výklad o historii hradu

           11.15 - Od parforsních honů k Velké pardubické (přednáška a vystoupení trubačů)

           12.00 - výklad o historii hradu

           13.15 - Od parforsních honů k Velké pardubické (přednáška a vystoupení trubačů)

           14.00 - výklad o historii hradu

           15.00 - výklad o historii hradu

           15.30 - Od parforsních honů k Velké pardubické (přednáška a vystoupení trubačů)

           Vzhledem k probíhajícímu programu bude v neděli 1. 10. 2017 pro veřejnost uzavřen druhý prohlídkový

           okruh - kaple sv. Kateřiny. Děkujeme za pochopení. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  7. října: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Bramborová sobota. Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor. Od 10 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

l  15. října: státní zámek Slatiňany – Speciální prohlídky – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, mimořádně také do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte chodbu u hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem či velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10:30, 12:30 a 14:30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. Čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)

l  28. - 29. října: státní zámek Litomyšl – Uzavření sezóny – Prohlídky s kaplí a historickým mezipatrem. (www.zamek-litomysl.cz)

l  2. - 3. prosince: státní zámek Litomyšl – Vyrobeno s láskou – Handmade Christmas. Kreativní veletrh na zámku, kde je možné si vyrobit vlastní ozdoby, či vánoční dárky. Součástí je také dětská dílna a na zahřátí se podává nejen zámecký punč. Současně ve Sklepení probíhá tradiční Sklepení v moci pekelné, které Vám na sv. Mikuláše sečte Vaše hříchy. (www.zamek-litomysl.cz)

l  9. prosince: státní zámek Slatiňany – Vánoční zámecký jarmark. Město Slatiňany a Státní zámek Slatiňany pro Vás i letos připravily vánoční jarmark na pěší zóně Jiráskovy ulice, v prostorách nádvoří a kuchyně slatiňanského zámku. Těšit se můžete na velký vánoční strom, možnost nákupu vánočních dárků, sladkých i slaných dobrot, několik hudebních vystoupení i prohlídku vánočně vyzdobených zámeckých pokojů. (www.zamek-slatinany.cz)

l  9. prosince: státní zámek Slatiňany – Kouzlo vánočního zámku. Mimořádné zimní prohldíky. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Od 10 do 16 hod. (www.zamek-slatinany.cz)

l  10. prosince: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Předvánoční jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců. Od 9 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

l  16. - 17. prosince: státní zámek Slatiňany – Kouzlo vánočního zámku. Mimořádné zimní prohlídky. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Prohlídky se konají v 10:30, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hodin. Doporučujeme rezervaci na telefonu 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)

l  23. - 26. prosince: státní zámek Slatiňany - Kouzlo vánočního zámku. Mimořádné zimní prohlídky. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Prohlídky se konají v 10:30, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hodin. Doporučujeme rezervaci na telefonu 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)

Další hrady a zámky, např. Moravská Třebová, Svojanov, Nové hrady  apod. nespravuje  Národní památkový ústav, ale jiné subjekty, které zajišťují také vlastní propagaci akcí.