Co pro vás připravila knihovna na říjen 2017

den knihoven 2017

Městská knihovna Česká Třebová se zapojila již do 21. ročníku celostátní akce Týden knihoven.
Od 2. do 8. října se můžete těšit na zajímavé akce.
 
Dobrodružné putování za knihou, aneb provětrejme knihy
2. října od 13 do 17 hodin, oddělení pro děti
Protože máme v knihovně rádi hry a soutěže, připravili jsme pro děti malé rébusy.
 
Tvořivé vyrábění pro děti na pobočce
2. a 4. října od 13 do 18 hodin, dětské oddělení pobočky Parník
V pondělí a  ve středu od 13 do 18 hodin se budete chtít  zdržet v knihovně déle... Těšíme se na vás.
 
Matyldino pohádkohraní
3. října od 16 hodin, oddělení pro děti
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Budeme se na vás těšit také 7. listopadu a 5. prosince 2017.
 
Knižní vazba
4. října od 18 hodin, oddělení pro dospělé
Přijďte strávit odpoledne do knihovny a naučit se něco nového. Pro všechny ty, kteří si někdy chtěli zkusit svázat knížku, ale nevěděli, jak na to. Všechen potřebný materiál bude k dispozici na místě, pokud by někdo chtěl použít vlastní dekorační papír na obálku, může si donést s sebou. Vstupné 50 Kč. Nutno se přihlásit předem, počet míst omezen. Zájemci se mohou přihlásit v půjčovně v 1. patře, popř. na e-mail jana.kodouskova@ceska-trebova.cz.
 
Jak bezpečně nakupovat na internetu
5. října od 18 hodin, oddělení Teenspace, přízemí knihovny
Všechno, co jste chtěli vědět o výhodách i rizicích nakupování na internetu.  Dozvíte se o tom, jak porovnávat ceny, ověřovat kvalitu prodejců a minimalizovat riziko při platbách. Jako bonus nástroje pro překládání cizojazyčných textů a webů. Doba trvání: 90 minut. Lektor: Mgr. Michal Denár. Vstupné dobrovolné.
 
AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ: KRONIKA
6. října od 19 hodin, oddělení pro dospělé
Další díl cyklu druhých čtení českotřebovské prozaičky. Kniha „Kronika“ měla ve zdejší knihovně křest před pěti lety, v říjnu 2012. Jde o jednu ze tří  „nejtřebovštějších“ autorčiných knih (vedle „Třebovských povídek“ a „Třebovského zápisníku“). Je napsána v poněkud specifickém žánru –  příběhy na padesát slov –, který objevila Blanka Kostřicová na internetu. Zpracovala takto nejen některé události z rukopisné „Kroniky našeho rodu“, kterou počátkem šedesátých let sepsala její babička Jarmila Quellová, ale i četné příběhy další, včetně současných. Blanka Kostřicová z této knihy četla již vícekrát v Brně, v Praze, Ostravě, Olomouci. Výběr textů z „Kroniky“ vysílal též Český rozhlas na stanici Vltava.
Jak je již zvykem v tomto cyklu, i tentokrát bude čtení samotné doplněno: obsáhlejším rozhovorem, který s Blankou Kostřicovou o „Kronice“ vedla literární redaktorka brněnského rozhlasu Alena Blažejovská           a který byl jednak vysílán na stanici Brno, jednak publikován na internetovém Portálu české literatury. Rozhovor má název: „A co v České Třebové? – Všechno!“ Kromě toho v knihovně zazní dva krátké komentáře, jimiž na „Kroniku“ a její rozhlasovou podobu reagovali prozaička, básnířka a literární vědkyně Sylvie Richterová a prozaik Jiří Kratochvil. Autorské čtení se koná v pátek 6. října v 19:00 v Městské knihovně (1. patro). Spoluúčinkuje Ludmila Rašnerová. 
 
Papírové hrátky – podzimní prázdniny v knihovně
26. října od 12:30 do 17 hodin, dětské oddělení  Přijďte si o podzimních prázdninách vyrobit něco zajímavého z papíru. Materiál k dispozici na místě Samostatné tvoření pro děti od 6 let.
 
CYKLUS BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ
TEREZA BOUČKOVÁ: ŽIVOT JE NÁDHERNÝ
30. října od 18 hodin, dospělé oddělení, 1. patro knihovny
Autorské čtení prozaičky a filmové scenáristky, dcery prozaika a dramatika Pavla Kohouta. Poslední román Terezy Boučkové (1957) „Život je nádherný“ je „třetím dílem“ nezamýšlené autobiografické trilogie, která započala již v roce 1989 samizdatově publikovanou novelou „Indiánský běh“. Před sedmi lety pak vydala autorka „druhý díl“ své životní výpovědi, silně autenticko-autobiografický román „Rok kohouta“, v němž líčí především traumata plynoucí ze soužití se dvěma dospívajícími adoptivními syny romského původu.     Na tento román časově a částečně i tematicky přímo navazuje „Život je nádherný“, v němž však už dominantním tématem je onemocnění vypravěččiny matky Alzheimerovou chorobou. Ačkoli jistě nejde        o téma právě komické, Boučková i nelehké situace dokáže líčit s humorem, který však nikdy není křečovitý ani černý. Vše je navíc podáno velmi čtivým, čtenářsky přístupným a až strhujícím způsobem.
Blanka Kostřicová přečte v úvodu svou recenzi prezentované knihy (publikovanou v literárním obtýdeníku Tvar) a autorku představí. Autorské čtení se koná v pondělí 30. října v 18:00 v Městské knihovně          (1. patro). Vstupné dobrovolné.
 
Akce na oddělení Teenspace
Zvíře z časopisu
2. října (pondělí) od 14 do 18 hodin, Teenspace
Že jsi tohle nikdy neslyšel/a? Tak přijď a uvidíš na vlastní oči a vyzkoušíš si vlastníma rukama :) Těší se       na tebe knihovnice Adéla.
Zapař si s knihovnicí
5., 12., 19., 26. října (čtvrtek) od 14 do 18 hodin,  Teenspace
Předveď ostatním svou oblíbenou hru na X-boxu, např.  Harry Potter nebo Dance, ale také na compu a nauč ji knihovnici.
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
9. a 30. října (pondělí) od 14 do 18 hodin,  Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Dixit, Česko junior, Twister,  Ubongo, Double a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
Robokroužek – nabíráme nové členy
11., 18., 25.  října (středa) od 15 do 17 hodin, Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Robokroužek je určen pro děti od 9 let do 15 let. Těší se na tebe nový lektor Marek Volf.  Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz.
 
Internetový den :) 16. října (pondělí) od 12.30 do18 hodin, Teenspace
Trávíš rád/a volný čas na internetu nebo při hraní na X-boxu? Tak je tu novinka, kdy dostaneš 30 minut na pc či X-box navíc :) Tak přijď a využij toho, budeme se těšit.
 
Skvělé novinky pro čtenáře elektronických knih
Rozšířili jsme pro vás nabídku elektronických knih, v našem online katalogu najdete již přes 4 000 e-knih! Vybírat můžete jak z novinek, tak i ze starší produkce. A abyste na čtení měli dostatek času, prodlužujeme původní výpůjční lhůtu z 21 dní na 31 dní. Rádi byste četli elektronicky, ale nevíte, jak na to? Zastavte se     u nás, rádi vám pomůžeme. Přestanete nosit těžké knihy v kabelce, ušetříte čas a knihy si půjčíte z pohodlí domova bez osobní návštěvy knihovny. Čtení nebylo nikdy snadnější. Půjčování elektronických knih je poskytováno ve spolupráci s eReading.cz a Městskou knihovnou v Praze. Návod najdete také na našem webu: Jak na e-knihy.
 
Upozornění na uzavírky knihovny
Upozorňujeme návštěvníky, že ve středu 4. října bude dospělé oddělení otevřeno pouze do 17:30 hodin        z důvodu konání workshopu Vazba knih. V pondělí 30. října bude otevřeno pouze do 17:30 z důvodu autorského čtení Terezy Boučkové. Z provozních důvodů bude v pátek 20. října otevřeno až od 12 hodin pouze dospělé oddělení. Děkujeme za pochopení, knihy můžete vracet do biblioboxu před vchodem             do knihovny.
 
Připravujeme pro vás na listopad: Pohádkový listopad v knihovně
Zveme do knihovny na pohádky, každou listopadovou sobotu od 16 hodin. Všechny pohádky budou doplněny dílničkou s vyráběním pro děti.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.