Městské muzeum Vás zve na akce pořádané v říjnu 2017
Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin
Ve státní svátek, který připadá na sobotu 28. října, bude muzeum otevřeno dle běžné otvírací doby
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce
Je určený zájemcům o poznání rodinných kořenů, a to zejména začátečníkům. Probíhá vždy  1. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 3. října 2017 od 17 hodin, tentokrát na téma Latina v matrikách II. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).  Lektor: Mgr. Jana Voleská.
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 10. října 2017, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin
V říjnu si děti vyzkouší zpracování mléka. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Bližší informace podá lektorka semináře Mgr. Radka Urbánková (urbankova@mmct.cz).
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určený nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář probíhá vždy 3. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 17. října 2017 od 17 hodin, tentokrát na téma Krása spočívá v dokonalosti. Projevy evropského i domácího klasicismu ve výtvarném umění.
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 31. října 2017 od 17 hodin, tématem bude Chorinova ulice. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).  Lektor: Martin Šebela.
 
Výstava
Výstava mapující historii letectví ve východních Čechách Až do nebes. Počátky letectví v Pardubickém kraji (1910 – 1948) byla vytvořena jako putovní v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě, je doplněna o exponáty pocházející z České Třebové a okolí. Pro školní kolektivy je možné objednat doprovodný program.  Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne 14. října 2017 od 15 do 16 hodin. Po komentované prohlídce výstavy si malí i velcí návštěvníci budou moci vyzkoušet vytvořit model letadélka.Výstava je pořádána ve spolupráci s Muzeem československé branné moci 1918-1945 Česká Třebová a potrvá do neděle 12. listopadu 2017.
 
Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově                                            
Otvírací doba:  říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin                                                                                              
 
Novinka
Od začátku září letošního roku je další službou poskytovanou zájemcům z řad laické  i odborné veřejnosti prostřednictvím webových stránek Městského muzea Česká Třebová (www.mmct.cz) projekt Knihovna MMČT ONLINE
Od začátku letošního září mají zájemci možnost vyhledávat záznamy o více než 2500 titulech z regionální literatury a fondu starých tisků a rukopisů shromážděných v knihovně českotřebovského muzea. V případě zájmu si lze vyhledaný materiál (na základě signatury či přírůstkového čísla) objednat do badatelny, a to osobně (vyplněním žádanky na recepci muzea), telefonicky (na tel. 731 604 848) nebo e-mailem (na adrese pekova@mmct.cz).
Stejně jako knihovní fond je i databáze, v níž lze díky výše zmíněné aplikaci vyhledávat,  průběžně doplňována. Může se proto stát, že tisk, o který byste měli zájem, nenaleznete. V tom případě prosím kontaktujte badatelnu, kde se Vám pokusíme pomoci.
 
Novinka
Koncem září vydalo naše muzeum publikaci Ludmily Kesselgruberové Tak nutno přitahovat srdce… Barokní sochařství mezi Českou Třebovou, Lanškrounem, Litomyšlí a Ústím nad Orlicí. Zájemci si ji mohou zakoupit ve výstavní budově v Klácelově ulici čp. 11 za 245,- Kč.
 
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku https://www.facebook.com/mmctcz