První pohodový pátek je za dveřmi


Jak již název napovídá, připravuje se v restauraci na Horách jedinečný večer, vyplněný parádní muzikou i mluveným slovem. Nejen Třebováci, ale všichni, kteří milují lehkou múzu mají jedinečnou možnost sledovat od 18 hodin pořad, který slibuje, že se nikdo nebude nudit. Na Českotřebovské  kulturní scéně se po mnoha letech objeví další pořad, který se zrodil v hlavě Třebováka Zdeňka Neterdy, a který nám o svém nápadu více prozradil.
„Narodil jsem se do trampské rodiny, taťka byl členem TO Hraničáři, a již jako děti jsme byli vtaženi do víru zálesáckého života. Zúčastňovali jsme se různých výletů, potlachů a trampských turnajů ve volejbalu, jejichž součástí bylo i hraní a zpívání trampských písní. Odtud je to již jen kousek k folku, country a k bluegrassu. Myšlenkou na uspořádání tohoto programu se zabývám již dlouho, ale jeho reálná  podoba se začala rýsovat až letos v únoru. Jsou umělci, kterých si moc vážím a nesmírnou radost by mi udělalo jejich společné vystoupení na jednom pódiu. Ústředním motivem by měl být „společný příběh“ bratrských trojic a jejich propojení pomocí několika hudebních žánrů a mluveného slova. Pomyslným  logem pořadu jsou písmena PPP, která jsou zkratkou slov PRVNÍ, POHODA (měl by to být pořad na pohodu a pro radost) a dále PÁTEK. Ten sice letos vychází na pověstnou třináctku, ale věřím, že nám přinese štěstí. Tématem tohoto prvního ročníku je skloubení generačního setkání muzikantů, mluveného slova a country bálu.
Při sestavování programu jsem vycházel z faktu, že ve Třebové máme nejen skvělé muzikanty, ale i recesisty. Janíčkovo kvarteto je rodinné seskupení tří školou povinných bratrů, Honzy, Jakuba, Adama, kteří s otcem vystoupí na úvod celého večera. Brilantní slovo obstará špičkový moderátor, herec i sportovec Honza Čenský, s kterým seznám od studentských let, a který má k Třebové vřelý vztah. V hodinovém pořadu „Jak Honzu neznáme“ nás vtáhne do vyprávění, které nás nejen pobaví, ale snad i donutí k zamyšlení. Malina Brothers jsou bratrská trojice z Náchoda, Luboš, Pepa a Pavel, kteří spolu s Pavlem Peroutkou tvoří další kvartet.  Jsou  to špičkoví muzikanti světové úrovně a jsem moc rád, že pozvání k vystoupení v tomto programu přijali. Známá českotřebovská country kapela Poutníci, která na country bálu zahraje k poslechu i k tanci, bude zárukou vyvrcholení večera. Všichni, které jsem o účast na prvním ročníku komponovaného pořadu oslovil, rádi svou účast přislíbili a ocenili i nápad společného příběhu, který spojuje účinkující.
Abych se přiznal, moc se na První pohodový pátek těším a věřím, že nám ho nic, ani datum třináctého, nepokazí. Pokud vše klapne a o tento komponovaný  pořad bude zájem, rád v něm pokračoval i do budoucna.  Jedním z důvodů je i Honzova nabídka, že tento pořad rád doporučí svým kolegům a přátelům z okruhu umělců, což se neodmítá a také jsem se setkal s velkou vstřícností a ochotou všech, které jsem na první ročník pozval, nebo s kterými svůj program konzultoval. Nápady „společného příběhu“ mám na další tři ročníky a uvidím, snad se mi je podaří realizovat. Některé účinkující jsem již oslovil“.
Popřejme Zdeňkovi Neterdovi, aby se večer plný parádní muziky a vyprávění vydařil a zájemcům o Pohodový pátek bych chtěl připomenout, že se uskuteční v restauraci Na Horách. Kapacita sálu je omezená, a proto sledujte plakáty, originální vstupenky lze zakoupit na třech místech v předprodeji.
Milan Michalski