80 let od úmrtí T.G. Masaryka             

Výročí úmrtí prvního československého prezidenta si připomínají  všechny české servery a je to také důvod připomenout si i to, jak Česká Třebová  uctívala památku T.G. Masaryka. Na fotografiích si připomeňme události spojené s instalací busty T.G. Masaryka na Farářství a na bývalém parnickém náměstí.

1. busta byla na Parníku od roku 1928

Po odstranění po nástupu německé okupace byla uschována parnickými hasiči a nově instalována v roce 1968

I zde musela být busta po normalizaci (tajně) odstraněna  Na příkaz městských orgánů demontáž provedli pracovníci Technických služeb města a busta  byla přemístěna nejdříve do expozice muzea, později musela být jen v depozitáři.


Znovuodhalení busty se konalo ve výroční den Masarykových narozenin dne 4. března 1990 za velké účasti veřejnosti, zpíval pěvecký sbor Bendl, hlavní projev Dr. Jiří Boháč z ČSAV, za Občanské fórum hovořil  Jiří Drašnar.


Busta T.G. Masaryka od ak. sochaře Lhotáka ( žil ve Velkém Oseku a je také autorem busty Ing. Jana Pernera v ministerském salónku na pražském Masarykově nádraží ) prošla v září 2005 restaurováním (Fr. Bečka)


Pomník T.G. Masaryka na Farářství (1938)


V České Třebové byl před válkou pomník T.G. Masaryka na roku parku Legií na Farářství. Byl zde umístěn po té, co bylo rozhodnuto o umístění památníku obětem fašismu na křižovatku u gymnázia.  Původní socha TGM z Farářství se nedochovala, byla zřejmě roztavena díky zásahu německé správní komise, i když skutečný osud je zahalen tajemstvím. Někteří mají za to, že byla před okupační správou dobře ukryta (prý ve staré městské elektrárně) a možná ještě někde existuje. Náhrada byla na stejné místo instalována v březnu 1968 v podobně busty T.G.M. odlité podle zachované busty parnické. k události byly vydány i medaile .



I zde busta musela po normalizaci zmizet, pěkně potichoučku. Na Farářství se dokonce objevila na původním podstavci pěticípá hvězda.Právě to nesli příznivci TGM velmi potupně. Nikdo tehdy nechtěl bustu odstranit,  nakonec to musel udělat sám tehdejší šéf Technických služeb města Kodeš. Busty z Farářstvá i z Parníka byly po té správce muzea Emil Mikolecký pietně uložil v Městském muzeu na československé vlajce ve výklenku v prostoru schodiště, ale i tady tehdejšímu vedení města překážely a musely do depozitáře. To už s pietou nic společného nemělo, protože onen depozitář byl v tehdy opuštěné Horákově tiskárně, ve tmě a ve vlhku bez elektrického proudu. 4. března 1990 (ve stejný den jako na Parníku) byla opět znovu instalována na stejné místo.  Kam se poděla předchozí hvězda ovšem není známo. Spolu se spoustou takových symbolů skončila  někde ve sběrných surovinách. Na znovuodhalení zahrála českotřebovská dechovka, promluvil tehdejší poslanec Federálního shromáždění Jiří Musílek. Původní ulice Gottwaldova byla k tomuto dni rozhodnutím tehdy rady MěstNV přejmenována právě na ulici Masarykovu. Jedním z iniciátorů akce byl tehdejší předseda MěstNV Ing. Slavomír Gabrhel, místní Občanské fórum a především členové MO Československé strany lidové.



Fotografie Jan Šebela