Znáte Restauraci U pivovaru ?
|
Rozhovor s novým majitelem Ing. Vladimírem Bezděkem Snad každý Třebovák zná tento hostinec pod názvem "U Lenina" Příčinou tohoto pojmenování byla nápadná podoba bývalého hostinského pana Rudolfa Hampla s vůdcem bolševiků na Matičce Rusi. Pan Rudolf Hampl (nar. 20.1.1900) po návratu z 1. světové války hostinec zakoupil a provozoval do roku 1948, kdy mu byl majetek znárodněn. Dále zde pracoval jako zaměstnanec pod hlavičkou RaJ. Restaurace U pivovaru má proti jiným třebovským hospodám dlouhou historii spjatou mj. s bývalým pivovarem. Zájezdní hostinec zde byl již roku 1880. Poměrně dlouho byl dům čp 564 označen tabulí "Na prodej", ale nikdo se nehlásil. Předchozí provozovatel restaurace a spolumajitel objektu Ing. Ivan Dostál z Ústí nad Orlicí zde působil od roku 1991. Ještě letos přes léto zde provozoval venkovní zahrádku. To už od května t. r. přešla restaurace do vlastnictví nového majitele Ing. Vladimíra Bezděka. Vyřídil si od té doby všechny potřebné papíry a licence a od 1. září provozuje Pivnici U pivovaru se svými zaměstnanci. Nového majitele jsem požádal o rozhovor. Jak je složité převzít restauraci a celou nemovitost, do které se léta neinvestovalo? Hodně složité. A to mám štěstí, že jsem mohl zaměstnat dvě šikovné servírky, které se zde vyznají a dokážou si v mnohém poradit. Já sám jsem totiž v pohostinství nikdy nepracoval, mým oborem je elektrotechnika a za prací dojíždím až do Letohradu. Nicméně pivo mám rád a tak mě možnost vést zdejší pivnici zlákala. Musel jsem ovšem zakoupit mnohé nové vybavení, některé pronajmout, vyřešit mnoho problémů. A když vyřeším jeden, objeví se rychle dva nové. Přes léto jsme tedy upravovali vnitřní prostory restaurace, stálo to nemálo času a námahy, ale postupně to začíná vypadat „k světu“. Do interiéru ještě přijdou vystavit vyčištěné zvětšené fotografie ze staré doby. Objekt "U Lenina" je poměrně velký, jaké máte další plány? V přízemí naproti restauraci bývala herna, nyní je zde sklad. Mým záměrem je zde otevřít PIVOTÉKU, tedy vlastně prodejnu, kde si budou zákazníci moci vybrat z velmi široké nabídky nejrůznějších piv i speciálních, které třeba v našem městě ani jinde nekoupíte. Plnit tu budeme i malé soudky. Zítra to ovšem nebude, doufejme napřesrok. Ovšem již teď nabízíme ke koupi 20ti litrové sudy z Pivovaru Bernard na různé soukromé akce včetně možnosti zapůjčení chlazení. Převzal jste hospodu také s pravidelnými hosty? Myslím, že převzal, své štamgasty tady máme a pomáhají nám držet ekonomiku. Ta není pro obyčejnou pivnici tak jednoduchá, jak si někdo může myslet. Restaurace má poměrně velkou zahrádku, která byla přes léto dobře navštívena. Ano, letní zahrádka má kapacitu cca 100 míst a je hojně navštěvovaná, s provozem budeme samozřejmě pokračovat a pokusíme se zdejší služby ještě vylepšit. Kolem objektu máme dostatečný prostor, zvažujeme rozšíření terasy ze strany do ulice. Stavební opravy a úpravy nejsou ovšem laciné, proto nelze mít vše najednou. V patře jsou také dva byty, pro využití budou potřebovat také spoustu úprav. Přejděme nyní k běžnému provozu restaurace, jak máte v týdnu otevřeno? Žádný zavírací den nemáme, otevřeno je denně od 14 do 22 hodin, o víkendu již dopoledne od desíti. Na čepu máme nepasterované 11° pivo Polička (Otakar) a také Bernard 10°,12° a 12° nefiltrovaný. K pivu podáváme další pochutiny, funkční kuchyňský provoz není zatím zřízen. Restauraci postupně dovybavujeme, plánujeme např. projekci sportovních přenosů, případně možnost pořádání přednášek, besed nebo rodinných akcí, pro které dokážeme zajistit na objednávku i podávání večeří. Navazujeme na tradici pátečních country večerů s živou hudbou, kde se postupně střídají oblíbené místní country kapely. První říjnový country večer bude 6. října se skupinou AHASVER, tímto Vás srdečně zveme. A ještě k tomu bude v říjnu DEN BERNARDA Akce „Den Bernarda“ se koná ve středu 4. října od 17ti hod, kdy díky spolupráci s pivovarem budeme točit všechna piva Bernard za výhodnou cenu. Navíc v tento den bude otevřena i zahrádka, kde bude v nabídce ovarové koleno a zabíjačková polévka "Prdelačka". Na Den Bernarda zveme Třebováky k návštěvě Pivnice U pivovaru, nebo chcete-li k „Leninovi". Ptal se Milan Mikolecký
|