Hromnice nebo Imbolc? Jak to s těmi svátky vlastně bylo, se návštěvníci dozvěděli  v pravěké osadě Křivolík.


Konec zimy je na dohled! Máme za sebou totiž Hromnice nebo tzv. Imbolc, takto nazývaný za časů dávných Keltů. Návštěvníci měli jedinečnou možnost oslavit tento prastarý svátek v sobotu 4. února 2017 v pravěké osadě Křivolík, která se nachází uprostřed překrásných hvozdů u České Třebové. Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, během kterých si mohli prohlédnout stavby z různých období. Dále si vyzkoušeli, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, děti vyrobily svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přišel vhod slavnostní přípitek na hromovládce.

V dnešním chladném počasí nám možná připadá, že zima je v plné síle, ale přitom je již dobře patrné, jak se světlejší dny pomalu vrací. Odtud také vzniklo pořekadlo „Na Hromnice o hodinu více“. Přelom mezi zimou a jarem měl kdysi velký význam a svátek byl pod různými názvy slaven různými etniky žijícími na našem území.

Hlavní roli při oslavách tohoto svátku ve všech kulturách hrály především ohně a očista domů, neboť oheň byl stále rozhodujícím faktorem v této nepříznivé části roku.

„Imbolc však především představoval světlou naději blížícího se jara a sílícího slunce, jehož moc vrcholí v den letního slunovratu. I ten samozřejmě plánujeme v červnu v Křivolíku oslavit. Každý rok pořádáme tzv. Festival živého pravěku, během něhož osada ožívá dávnými řemeslníky a obchodníky. Desátému ročníku této oblíbené akce budou předcházet také lektorované exkurze pro školní skupiny, během kterých se děti dozvědí o životě našich předků,“ dodává náčelník Bacrie z. s. David Maršálek.

Bacrie z.s., Lucie Broncová  Autor fotografií : Jan Teplý