Českotřebovský deník 290/2018 (9/10)
Tisková zpráva Koalice pro Českou Třebovou

Dne 8. 10. večer podepsali lídři Koalice pro Českou Třebovou, ČSSD s Nestraníky pro Českou Třebovou, ODS a 27 statečných  společné memorandum o společném postupu při ustavení orgánů města pro nové funkční období.
·    Spolupráce bude založena na vzájemném respektu a porozumění volebních subjektů (smluvních stran memoranda), které budou uplatňovat maximální míru konsensu při rozhodování o strategických dokumentech, investicích a rozpočtu města na jednotlivé kalendářní roky.
V radě města bude rozdělení míst v poměru 4 : 2 : 2 : 1. Čtyři  místa včetně pozice starosty připadne Koalici pro Českou Třebovou,  2 místa  včetně pozice místostarosty  pro ČSSD, 2 místa včetně pozice místostarosty pro ODS, pro 27 statečných je určeno jedno místo v budoucí radě města.  Uvedené subjekty zahájily práce na přípravě Koaliční smlouvy, která bude podle textu podepsaného Memoranda připravena do 15 dnů.
Na webové stránce Orlického deník se objevila zavádějící informace, kterou považujeme za nutné opravit.  Je to zavádějící citace o tom, že Koalice pro Českou Třebovou bude mít většinu v radě a že se ještě jedná o zřízení dalšího místa neuvolněného místostarosty. Ze zveřejněného Memorada jasně vyplývá, že  tyto zprávy Orlického deníku nejsou pravdivé. Věříme že budou uvedeny na pravou míru. (mm)
 
Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M. R. Štefánika 234

tel.: 606 748 616     www.ckm-tour.cz
pojeďte s námi autobusem do Drážďan na nákupy v Primarku, lze i prohlídka města s průvodcem
jedeme v sobotu 24.11.2018  z ÚO a ČT, cena Kč 680,-/osoba
______________________________________________________________________________________
zveme vás do termálních lázní v Maďarsku, Bukfurdó hotel Répce Gold 4* s polopenzí a autobusovou dopravou z ÚO a ČT
v termínu: 14.2. - 17.2.2019 (3 noci)
cena : Kč  5 690,-/osoba  (cena zahrnuje 3x ubytování s polopenzí /šv. stoly/, neomezený vstup do termálních lázní i zážitkové části, zapůjčení županu, pobytovou taxu, dopravu autobusem)
vhodné i jako vánoční dárek
 
Povídání o  naší naučné stezce  v Srnově a o dalších místech v okolí České Třebové. 

https://pardubice.rozhlas.cz/rotunda-studanky-poutni-kaple-a-dalsi-tajemna-mista-okoli-ceske-trebove-7627870
 
Turistický portál kraje je úspěšný

Pardubický kraj věnuje v oblasti rozvoje cestovního ruchu na svém území mimořádnou pozornost moderním informačním technologiím. Také díky tomu bývá portál Vychodni-Cechy.info často oceňován v odborných soutěžích hodnotících regionální turistické portály. Nejnověji získal čestné uznání v kategorii Mobilní aplikace a webové stránky v soutěži TourRegionFilm 2018. Ocenění převzal správce portálu Vít Pechanec na slavnostním vyhlášení v Grandhotelu Pupp.
Kromě toho byl portál jen v letošním roce oceněn 1. místem v rámci Zvláštní ceny ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách při soutěži Zlatý erb 2018 v kategorii Regiony a ve Velké ceně cestovního ruchu 2017/2018 prvním místem v kategorii Nejlepší elektronický projekt.
„Hodnotitelé nejvíce oceňují jeho přehlednost a intuitivnost, plnohodnotné jazykové mutace a maximum informací, které turista nebo host destinace potřebuje mít k dispozici,“ říká radní pro cestovní ruch a sport René Živný.
Turistický portál prošel vloni obměnou designu, který ho přiblížil TOP portálům evropských destinací, zvýšil jeho uživatelskou přívětivost a umožnil tvořit různé další subportály. Je dobře přístupný i na chytrém telefonu či tabletu a je uzpůsobený pro práci s polohou uživatele a nabízí aktuální akce z kalendáře v okolí.
 
Celostátní sbírka BÍLÁ PASTELKA je tu letos již po 19té

Ve středu 17. října 2018 se v ulicích celé ČR objeví na 2900 dobrovolníků vybavených kasičkami  v tričkách s logem BÍLÉ PASTELKY. I v našem městě budou nabízet za příspěvek 30,-Kč. BÍLOU PASTELKU ´´symbol světa nevidomých a slabozrakých´´. Váš příspěvek může podpořit.
Díky Knihovně digitálních dokumentů nám nemusí nikdo číst, elektronické knihy si čteme sami. Díky Navigačnímu centru, odborníkům na bezbariérové prostředí a Středisku výcviku vodicích psů už nebloudíme, ale cestujeme daleko samostatněji. Díky instruktorům naší dceřiné společnosti Tyfloservis se naučíme  poslepu vařit, prát i zašívat a také bezpečně chodit s bílou holí. Díky lektorům výpočetní techniky samostatně obsluhujeme chytrou elektroniku. Díky sociálněprávním poradcům známe svá práva a povinnosti. Díky rekvalifikačním kurzům i vlastním pracovním programům můžeme být zaměstnáni. Díky vlastnímu vydavatelství časopisů je náš hlas slyšet.
Všechny služby a činnosti zde nelze vyjmenovat. Podrobněji se o nás každý může dočíst v našich výročních zprávách na odkazu www.sons.cz/dokumenty. Zde se přesvědčíte, že má smysl naši sbírku skromným příspěvkem podpořit.
Podpory veřejnosti si nesmírně vážíme; svými příspěvky nám kladete do rukou nástroje, bez nichž by svépomocná realizace shora uvedených i mnoha dalších činností byla krajně obtížná, ne-li nemožná.
Další informace najdete na https://www.bilapastelka.cz/
Oslava výročí 100 let od založení Československa v Litomyšli

V neděli 28. října si všichni připomeneme 100 let od založení Československé republiky. Bohatý den plný společenských a kulturních akcí k tomuto významnému výročí se v různých částech našeho města odehraje již o den dříve – 27. října 2018. Slavit začneme již dopoledne.
Na sobotu 27. října se podařilo připravit několik zajímavých akcí, z nichž na většinu je vstup pro veřejnost volný. A jak budou oslavy probíhat? O začátek se nejprve postarají členové Veterán klubu Litomyšl, kteří se v dobových kostýmech sejdou v 9.30 hodin u staré radnice na Smetanově náměstí. Odtud vyrazí kolona historických vozidel na tradiční místo, kde si Litomyšlané připomínají výročí založení Československa, tedy k památníku u sokolovny. Ten nechalo město v minulých měsících opravit právě k nadcházejícímu kulatému jubileu. U památníku se sejdou občané s představiteli města. Ti u kamenného monumentu krátce po 10. hodině pronesou proslov a položí k úpatí květiny na památku obětí obou světových válek a věnují tichou vzpomínku Čechoslovákům, kteří neváhali položit život pro vznik svobodného státu.
Od sokolovny se účastníci přesunou na ulici 9. května, konkrétně na prostor u zadní strany gymnázia na nově zrekonstruované ulici,de dojde v 11 hodin k slavnostnímu odhalení sochy „Slavěny“ od akademického sochaře a restaurátora Arnolda Bartůňka Skulptura má budoucím generacím připomínat letošní výročí.
Po několikahodinové pauze se v 14.00 hodin rozjede odpolední program vernisáží „Více Srdce pro Václava Havla“ v zámeckém sklepení, spojené s neformální debatou nad tématem, zda umíme definovat ideje T. G. Masaryka a Václava Havla. Více informací o vernisáži, která potrvá zhruba do 15.30 hodin, se dočtete na straně 16 v samostatném článku.
Na 16. hodinu je naplánováno v parku u Smetanova domu sázení lípy – stromu pro Olgu Havlovou. Akce je součástí projektu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a po celé České republice dobrovolníci vysadí 85 stromů.
V 17.30 hodin se přítomní sejdou na další akci k oslavě výročí 100 let od vzniku Československa. Na autobusovém nádraží dojde ke slavnostnímu odhalení nového uměleckého díla, které bude připomínat sto let Československa. Jedná se o „Trikoloru“ od Václava Ciglera a Michala Motyčky, autorů, s jejichž tvorbou jste se letos mohli například seznámit v Klášterních zahradách.
Vstupy na městem organizované akce spojené s oslavou 100 let od vzniku Československa jsou zdarma