Českotřebovský deník 308/2018 (26/10)
Děkuji všem, kdo mi dal svůj hlas

Vážení voliči děkuji vám za vaše hlasy, které jsem od vás obdržel ve volbách do zastupitelstva města Česká Třebová. Byl jsem potěšen, že naše nové politické uskupení 27 statečných ve volbách uspělo, že náš volební program vás zaujal. Možná byl výsledek ovlivněn i tím, že jsem byl lídrem kandidátky. Na kandidátce jsme měli řadu osobností v  nejlepším produktivním věku, který jim dává předpoklady pro správné rozhodování při řízení města Česká Třebová. S ohledem na moje pracovní vytížení ve vzdělávání, v současné době jsem prorektorem na Vysoké škole logistiky v Přerově, jsem se rozhodl vzdát se mandátu. Časové vytížení mi nedovoluje plně se věnovat práci v zastupitelstvu, protože krom běžné práce v Přerově jsem v úzkém kontaktu se Žilinskou univerzitou Fakultou provozu a ekonomiky dopravy, Dopravní fakultou Jana Pernera v Pardubicích a Fakultou dopravní ČVUT v Praze a dalších profesních institucí. S uskupením budu dál v úzké spolupráci a společně budeme prosazovat jen ta nejlepší řešení pro Českou Třebovou. 
Prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D.
 
Hokejová ostuda HC Kohouti vzbudila zájem na mnoha webových portálech

Z utkání jsem dodatečně obdržel fotografie Jardy Koníéčka a tak se můžeme ještě jednou na momentkách podívat jak to ti Kohouti hráli.  Kdyby to bylo ve fotbale tak se už všude říkalo, že to byl prodaný zápas. Jenže Kohouti nic určitě neprodávají, tady se opravdu dbá na výsledky a dokonce je případ, že hráči pro velký tlak na úspěch z týmu raději odešli hrát jinam, kde je větší klid a kde hrají jen pro radost a ne pro výsledky. Připomeňme si:

Česká Třebová – Choceň 11:10 sn (3:1, 5:3, 2:6 – 0:0)

Branky: 7. Fúzik (Škvor, Filip), 17. Fúzik (Škvor, Hemský), 18. Krejza (Král T. Prachař), 26. Dvořák (Filip, Hemský), 28. Krejza (T. Prachař, Král), 31. Fúzik (Filip, Hemský), 32. Krejza (T. Prachař, Král), 38. Velínský (Šejba), 44. Fúzik (Hemský, Filip), 47. Hemský (Fúzik, Filip), 65. rozhodující nájezd proměnil Štefka – 17. L. Pilař (P. Prachař), 38. Novák (Skotar, Syrovec), 39. L. Pilař (P. Prachař), 40. P. Prachař (Novák), 41. L. Pilař (P. Prachař), 43. Jankovský (P. Prachař, L. Pilař), 44. Černý (M. Pilař), 50. Černý (Novák, M. Pilař), 52. L. Pilař, 55. M. Pilař (Vantuch).
Rozhodčí: Kukeně – Pecina, Jiruška. Vyloučení: 5:7. Využití: 4:2. Oslabení: 0:1. Diváků: 536

Modernizace silnici kolem Chvaletic za 320 milionů korun

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží modernizovat silnice II. a III. tříd a mostů, které má ve svém vlastnictví. I díky prostředkům z Integrovaného operačního programu v rámci evropských fondů je připravována rozsáhlá modernizace čtyř silničních úseků a dvou mostů na silnici II/322 v oblasti Kojic a Chvaletice. Aby došlo k co nejmenším dopravním omezením, nechává si kraj na tyto stavby zpracovat Plán organizace výstavby.
„V maximální možné míře se snažíme být úspěšní v čerpání evropských fondů. Finanční prostředky pak využíváme na projekty ve všech oblastech, dopravu nevyjímaje. Dlouhodobě vnímáme problémy v silniční síti v okolí Chvaletic a Kojic, a proto jsme připravili celkem šest projektů na silnici II/322 v předpokládané hodnotě necelých 320 milionů korun. Navazujeme tak na vybudování obchvatu Chvaletic, který byl za více než 200 milionů dokončen v roce 2010,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
O které úseky na silnici II/322 se jedná, přiblížil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. „Mezi nejvýznamnější investice patří jednoznačně obchvat Kojic, modernizace úseku mezi Chvaleticemi a Kojicemi nebo rekonstrukce mostů v Trnávce a Chvaleticích,“ řekl Kortyš.
„Vzhledem ke složitosti zajištění dopravní obslužnosti dotčených obcí a vzhledem k nezbytné koordinaci těchto staveb se stavbami jiných investorů v tomto prostoru je nezbytné zpracování Plánu organizace výstavby. Ten by měl být hotov do konce dubna 2019,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za investice Roman Línek.

Dětské centrum Veská zprovoznilo nový byt pro znevýhodněné děti

Dětské rodinné centrum kromě zdravotnických služeb provozuje také pobytové služby dětem, které jsou postižené krizí rodiny. Možnost dočasného pobytu v samostatné domácnosti mimo centrum ve Veské a Holicích měly donedávna pouze v Pardubicích. Nyní otevřelo nový byt i ve Vysokém Mýtě.
 „Zařízení slouží dětem, o které se rodina nemůže z různých důvodů postarat. Pobytové služby nabízejí okamžitou pomoc. Jedná se o dočasný pobyt v délce maximálně jednoho roku. Většinou však poskytujeme zázemí a pomoc dětem po dobu několika týdnů či měsíců,“ sdělila Markéta Tauberová, ředitelka DC Veská.
V bytě ve Vysokém Mýtě mohou bydlet až čtyři děti, o které bude postaráno 24 hodin denně. Pobyt je velmi podobný chodu běžné domácnosti. Děti samozřejmě chodí do školy nebo pomáhají v péči o byt. „Bydlení rodinného typu je pro děti jednoznačně pozitivní záležitostí. Pokračujeme v trendu, který jsme v minulosti nastolili. Snažíme se tedy dětem, které nemají to štěstí žít v běžné rodině, normální prostředí co nejvíce přiblížit,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.    
Nový byt 3+1 je plně vybaven a připraven na malé obyvatele. V DC Veská mají více jak než roční zkušenost s fungování této služby. „V Pardubicích jsme měli volno v bytě pouze několik dní v roce,“ poznamenala Markéta Tauberová.
S radním Ladislavem Valtrem se na nový byt přišel v úterý podívat i starosta Vysokého Mýta. „Jedná se o součást systému služeb pro ohrožené rodiny a děti v Pardubickém kraji. V našem městě funguje například Azylový dům, a toto je další druh služby, kterou v našem městě máme,“ řekl František Jiraský.