Českotřebovský deník 310/2018 (29/10)
Podívejme se na téma "Perner" "po litomyšlsku" - aneb co se psalo na stránkách Svitavského deníku

Podařilo se mi najít, jak jsem na téma „Perner“ nazíral v lednu 2010: nevím, ale krásno podle mého vkusu má vypadat jinak, inu budiž (mi útěchou, že se na to nemusím dívat, než se to okouká). Samozřejmě, každý má právo na vlastní názor, dnes bych ještě dodal za kolik a zda ze svého nebo z „našeho“.
Možná je to deformace povoláním konstruktéra, že při obrázku něčeho se mi vybaví podobnost čistě náhodná. A tak v souvislosti s vítěznou „sochou do kruháčku“ v České Třebové mi, nevím proč, naskočil „samorost na kruháčku“ v Litomyšli (za hotelem DALIBOR, vlastně ZAKŘIVENÝ ARCHITRÁV na kruhovém objezdu). Nic víc a nic míň, natož jaký vliv to má nebo bude mít na propagaci či návštěvnost města.
O tom více na http://svitavsky.denik.cz/kultura_region/koupi-sochu-za--tisic-korun20091010.html Miloslav Renčín
 
Branný závod O pohár hejtmana v Javorce 

jednou ze sportovních akcí zaměřených ke °100. výročí existence samostatného státu Čechů a Slováků  byl branný závod v javorce, pod záštitou hejtmana Pardubického kraje, který se konal za jeho osobní účasti v pátek 26. října . Fotografie J. Pecháček
 

Česká infrastruktura pro cyklisty na Labské stezce má ještě rezervy

Pardubice – Krajský úřad v Pardubicích byl hostitelem konference Labská stezka 2018. Ta vede od pramenů Labe až do Hamburku a měří 1290 kilometrů po území České republiky a Německa. Z 80 procent  ji tvoří samostatná cyklostezka, další úseky jsou ve výstavbě nebo naprojektovány.  Labská stezka je oblíbený turistický produkt s nabídkami služeb pro cyklisty a také dalších výletů v okolí. Tématem konference byla česko-německá výměna zkušeností a rozvoj služeb na Labské stezce.
Konferenci pořádal Pardubický kraj spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj, statutárním městem Pardubice a nadací Partnerství. „Pardubického kraje se týkají dva úseky této stezky, a to z Hradce Králové do Pardubic a z Pardubic přes Přelouč na hranice kraje, celkem je to 53 kilometrů. Nositeli projektů jsou sice dobrovolné svazky obcí Hradubická labská a Pardubická labská, ale Pardubický kraj každý rok finančně pomáhá s výkupy pozemků či hrazením projekčních prací. Stezka z Hradce Králové do Vysoké nad Labem bude kolaudována už v lednu 2019, a tak o sedm kilometrů rozšíří komfortní úseky na území Královéhradeckého kraje,“ řekl radní Pardubického kraje René Živný. Tato část Labské stezky byla financována z evropského programu ITI.
Pro účastníky konference připravili organizátoři na Pardubicku také cyklistický program. Společně se podívali na možnosti parkování kol u pardubického nádraží a na automatické sčítače cyklistů. Na kolech z půjčovny Českých drah vyjeli na prohlídku Pardubic a po části Labské stezky na Kunětickou horu.
Druhý den se mohli účastníci v sále Jana Kašpara na Krajském úřadu seznámit s novinkami týkajícími se Labské stezky pro nadcházející sezónu. Nová vylepšená brožura na rok 2019 bude opět bezplatně k dispozici a bude obsahovat více kartografie. Novou podobu budou mít také webové stránky. Nyní je sjednocená struktura s německou verzí, jedná se o plnohodnotnou jazykovou mutaci  http://www.labska-stezka.cz/.
„Přidanou hodnotou konference byly praktické a provozní zkušenosti poskytovatelů služeb na Labské stezce a jimi zprostředkovaná zpětná vazba zákazníků,“ uvedl René Živný a pokračoval: „Ukazuje se, že řada českých zařízení, i těch, která mají certifikát Cyklisté vítáni, nedosahuje potřebné úrovně služeb pro cyklisty, na které jsou turisté zvyklí z německé části Labské stezky. Rezervy jsou zejména v kapacitách úschoven kol a ve vybavení míst na jejich mytí a opravu.“
Hostitelem příští již 12. konference bude německý Magdeburk.


Vojenská PŘEHLÍDKA 2018

Defilé jednotek Armády České republiky, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Celní správy, Městské policie hl. města Prahy, zástupci zdravotnických záchranných služeb všech krajů, zástupci dobrovolných hasičů. Vše  proběhlo na Evropské třídě v Dejvicích.ve výroční den 28. října odpoledne.  Mimořádný den v dějinách naší republiky. Slavili jsme 100 let - a nyní již ukrajujme z roku stoprvního...

Jaroslav Foglar v Malé scéně před 30 lety

Karel Kubišta poslal do redakce 30 let staré autentické fotografie z 27. října 1988, kde nechybí ani původní  "ježek v kleci":



  • Hokejbalisté doma odevzdali body Svitavám, v tabulce na čele zůstávají       

    2. Liga - ČECHY VÝCHOD - Základní část

    Poř.
    Název týmu
    Z
    V
    VP
    R
    P
    Skóre
    B
    1. Č.Třebová 7 5 0 0 2 29:17 15
    2. Chlumec n./C. 7 3 2 0 2 27:14 13
    3. Žamberk 6 4 0 1 1 23:12 13
    4. Ježci HM 7 3 1 2 1 32:23 13
    5. 1.HBC Svitavy 8 4 0 0 4 16:29 12
    6. Autosklo PCE B 7 2 1 0 4 23:23 8
    7. H.Králové B 7 2 1 0 4 19:31 8
    8. Přelouč B 6 2 0 1 3 26:26 7
    9. Svítkov Stars B 7 1 0 1 5 17:37 4
    Sobota 27. 10. Č. Třebová - Svitavy 3 : 5 V posledních dvou podzimních kolech hrají hokejbalisté venku. 3. 11 v Pardubicích - Svítkově a o týden později v Žamberku.  Potom bude zimní přestávka do začátku března 2019.