Třetí muzejní potlach v Horním Jelení
Jiří Fred Jedlička - majitel a správce Mobilního trampského muzea
Těsně před půl devátou ráno si mohli diváci České televize  prohlédnout v pátek 5. října on line reportáž z přípravy "3. muzejního potlachu" v Horním Jelení, který se koná o tomto víkendu.
Na potlachu je opět otevřena expozice mobilního trampského muzea, jejíž komentovaná prohlídka televizní reportérky s Jiřím Fredem Jedličkou se právě uskutečnila v pátečním ranním  televizním vysílání. Dále uvádím fotografie z tohoto pořadu a také odkaz, na kterém je možné také pustit i video z loňského II. muzejního potlachu v Horním Jelení. 
Z fotografií i videa je tak možné si učinit jistý závěr o tom,  co vlastně nabízí Jiří Jedlička nabízí jako exponáty pro Trampské muzeum v České Třebové, které by mělo v České Třebové - podle studie v lokalitě na Horách vzniknout z iniciativy českotřebovských trampů spolupracujících s mobilním trampským muzeem Jiřího Jedličky. Je zajímavé, že na videu z loňského II. muzejního potlachu  uvidíme, že obrázky z tehdy ještě velmi čerstvé (a jinde tehdy  ještě neprezentované) studie již byly zveřejněny v expozici Mobilního trampského muzea na loňském zářijovém II. muzejním potlachu v Horním Jelení (Pro novináře v České Třebové byly tyto obrázky poprvé zveřejněny až v pondělí 9. října 2017).

II. Muzejní potlach byl v roce 2017 - dvacetiminutové video najdete na tomto odkazu ZDE

Trampská skupina Medvědi Česká Třebová hostovala při televizním přenosu natáčení v pátek 5. 10. 2018 ráno v 8:30 v rámci ranního informačního bloku na ČT1 a ČT24. . Bohužel bez zvuku...


Muzejní potlach mají i v Posázaví v Jílovém u Prahy 
Stálá expozice "Příroda a tramping" byla poprvé otevřena již v roce 1987

Zde v Jílovém u Prahy byla v roce 2006 byla po několika letech obnovena a zcela přestavěna stálá expozice „Příroda a tramping dolního Posázaví“. V rámci slavnostního otevření vystoupilo na nádvoří muzea několik trampských a folkových kapel a hudebníků. Tento improvizovaný koncert byl veřejností přijat s velkým ohlasem a tak se muzeum rozhodlo toto vystoupení každoročně opakovat.  Tím se zrodila novodobá tradice „Potlach v muzeu“. Každoročně v létě přiláká několik set vyznavačů trampské písničky i trampského životního stylu. Již 12. ročník potlachu 3. července 2017 byl ukázkou výborné spolupráce muzea s Tramp Clubem Praha. Před vděčným publikem zde kapely hrají známé i méně známé písně od táborových ohňů. Těšil jsem se na Duo tornádo i na Kamarády od staré řeky.“ Mimo nich zazněly písně od Bandoleros, TS Sešlost,  Duo Blanice, Tomáše Pergla, Saši Samotáře, Tuláka Chárlího, Avíza a dalších. Tramping a příroda v jižním okolí Prahy

Trampské muzeum Jílové: Tramping a příroda v jižním okolí Prahy

Expozice je věnována krajině mezi Kocábou, Vltavou a Sázavou a historii trampského hnutí. Právě v jižním okolí Prahy totiž tramping kolem roku 1918 vznikal.
Návštěvníci muzea mají možnost poznat romantický život prvních táborníků, kteří se do zdejších divokých údolí vydávali, ať už jako členové různých spolků typu KČT nebo Junáka, či rovnou na vlastní pěst.
Podrobně je zde mimo jiné vysvětleno, co ovlivňovalo tramping při jeho začátcích a dozvíte se také, které významné osobnosti, zejména z řad sportovců a hudebníků, jím byly odchovány. Na přehledné mapě navíc naleznete polohu historických i současných chatových osad.
Expozice byla poprvé otevřena v roce 1987, poté byla dvakrát přebudována a aktualizována. Autory její současné podoby jsou Václav Eminger a Ivo Nevečeřal, na výtvarném zpracování se podíleli ak. mal. Miroslava Krausová a Petr Kříž.
 
Otevírací doba Trampského muzea v Jílovém

ČERVEN - SRPEN
Pondělí: zavřeno (není-li státním svátkem)  Úterý – pátek: 9-17 hodin  Sobota – neděle : 9-17 hodin  Svátky: 9-17 hodin
září - květen
Pondělí: zavřeno (není-li státním svátkem)  Úterý – neděle: 9-12 a 13 - 16 hodin  Státní svátky: 9-12 a 13-16 hodin
Při zvláštních příležitostech je otevírací doba uvedena vždy u konkrétní akce.
Prohlídky muzea lze pro ucelené skupiny objednat i mimo uvedenou otevírací dobu, pokud to dovolí provozní podmínky.
 
Současně se zde můžeme něco dozvědět o dalším fungujícím projektu a tím je samostatná expozice "Příroda a tramping" v Jílovém u Prahy.  Tato expozice  funguje v podstatě již od roku 1987 a je součástí muzea zlata a hornictví v Jílovém, a jde o příspěvkovou organizaci Středočeského kraje.  Přestože je expozice zaměřena na oblast  jižně od Prahy, tedy např. Posázaví, zachycuje oblast, kde skutečně  vznikaly první trampské osady již v roce 1918, tedy před 100 lety. I zde konají "Potlach v muzeu"(koná se na začátku července) , který  měl již letos 13. ročník