Vynikající společný koncert sborů

Bendl a Coro Il Rifugio ve Štítech

Ráno po snídani odjeli Italové v doprovodu manželů Poukarových a Jaroslava Demela na výlet do Králík a na prohlídku kláštera na Hedeči. Shodou okolností byl na Hedeči přítomen redaktor regionálního vysílání Českého rozhlasu, tak se podařilo během včerejška natočit a hned odvysílat krátkou reportáž, při které zazněla i jedna skladba v provedení Il Rifugio. V klášteře se zdrželi asi dvě hodiny, následoval oběd a pak přejezd do Štítů, kde se byl sbor přivítán starostou města Bc Jiřím Bogelem. Hned po příjezdu následovala krátká zvuková zkouška obou sborů v chrámu Nanebevzetí P. Marie , kde se koncert konal. Bendl dorazil do Štítů kolem 15. hodiny odpolední, podobně jako Italové.
Oslavy výročí 100. založení republiky byly ve Štítech ve velkém stylu. V 16. hodin se konal pietní akt u pomníku na památku padlým v 1. a 2. světové válce, kde oba sbory zazpívali hymnu České republiky. Obětem války požehnal stejně jako loni děkan Radek Maláč.
Od 17 hodin pak začal koncert v chrámu sv. Nanebevzetí P. Marie. Na začátku koncertu krátce promluvil starosta města Štíty a pak již následoval výběr z převážně duchovního repertoáru Bendlu pod vedením sbormistrů Josefa Menšíka a Davida Lukáše. Bendl předvedl ve Štítech kvalitní soustředěný výkon, nicméně ta "třešnička na dortu" posluchače teprve čekala. V druhé polovině koncertu se pak představil mužský pěvecký sbor Il Rifugio pod vedením Fabia Triulzi.
Vystoupení Italů bylo jednoznačně neopakovatelným posluchačským zážitkem. Jejich hlasová kultura, přesná intonace, barva a síla hlasů je opravdu na úrovni profesionálních sborů. Většina členů Il Rifugia jsou kvalitní sólisté, což publikum ve Štítech ocenilo bouřlivým potleskem. Na závěr koncertu starosta poděkoval oběma sborům a zazněla poslední skladba Signore delle Cime v provedení obou sborů. Sám starosta zmínil, že doufá, že budou mít ve Štítech tu čest, v budoucnu znovu podobný koncert zorganizovat.
Po koncertě následovala večeře a pak v místním kulturním domě společenský večer s hudbou. A je třeba zmínit, že hudba v provedení skupiny L.I.F. byla opravdu kvalitní. Sbory tvořily, pravda, většinu účastníků tohoto večera. Díky výborné atmosféře a hudbě se všichni členové sborů při tanci skvěle bavili. Původní záměr odjet kolem půl 9 jsme přetáhli minimálně o dvě hodiny.
Je třeba uznat, že přijetí sborů ve Štítech bylo velmi vřelé a přátelské a že oba sbory odjížděly s dobrým pocitem z povedeného vystoupení s výborným společenským večerem, který následoval.
PAVLA SKOPALOVÁ