Pocta České opeře na Slovensku                                           

Ve čtvrtek 11. října vycestoval pěvecký sbor Bendl společně s vysokomýtským Otakarem a Litomyšlským symfonickým orchestrem pod vedením Davida Lukáše na Slovensko. V partnerských městech Spišská Belá (Vysoké Mýto) a Levoča (Litomyšl) jsou na programu koncerty se stejným programem jako na dvou předešlých úspěšných provedeních v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě s názvem Pocta české opeře. Jde o poměrně náročný program operních sborů z dílny Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Viléma Blodka, doplněný o operní árie tentokráte v provedení Evy Hornyakové.
V pátek po snídani členové obou sborů vyrazili na výlet do blízkých Ždiarských vrchů, aby se brzy odpoledne sešli s orchestrem na zkoušce v evangelickém kostele ve Spišské Belé. Samotný slavnostní koncert k 100. výročí založení Československa začal od 19 hodin. Operní program v nacvičeném provedení zazněl poprvé v prostorách kostela, což vtisklo světským skladbám trochu zvláštní nádech. Nicméně publikum zaplněného kostela ocenilo výkony všech účinkujících hlučným potleskem. Koncertu se zůčastnili i starostové měst Litomyšle Radomil Kašpar a Vysokého Mýta Miloslav Soušek. Po koncertě účinkujícím poděkoval primátor města Spišská Belá JUDr. Štefan Bieľak za jejich skvělé výkony. Ve svém velmi milém projevu samozřejmě nezapomněl vzpomenout společnou historii Čechů a Slováků. Po koncertě pak následovala večeře a společný večer, na kterém byly primátorovi Spišské Belé předány dárky z rukou sbormistrů Bendlu Josefa Menšíka a sboru Otakar Věry Milerové.
V sobotu mají oba sbory na programu návštěvu města Levoča a místní baziliky, dále pak prohlídku Spišského Hradu. Večer v 18 hodin je plánován začátek dalšího provedení nacvičeného programu a to v evangelickém kostele v Levoči. PS
Foto Eva Pechová, Blanka Poukarová