Bendl na Slovensku  - II. část                                                 
Po úspěšném pátečním koncertu završeném společenským večerem všech účinkujících v režii primátora Spišské Belé pokračoval v sobotu 13. října společný zájezd Bendlu, Otakaru a Litomyšlského symfonického orchestru dalším programem, tentokráte v Levoči, partnerském městě Litomyšle. Po návštěvě historického centra Levoče a prohlídce baziliky následoval výlet na Spišský hrad. Večerní koncert pak začínal v 18 hodin v evangelickém kostele se stejným programem a obsazením jako ve Spišské Belé. Bylo to již 4. provedení stejného repertoáru a nikoho zřejmě nepřekvapí, že podle hodnocení účinkujících šlo o nejzdařilejší vystoupení. Bouřlivý potlesk, kterým publikum účinkující odměnilo, svědčil o tom, že si naše amatérská hudební tělesa i v takto těžkém repertoáru nezadají s profesionály. Zvláštní aplaus patřil také sólistce Evě Hornyakové, která z Levoči pochází. Koncert se obešel bez projevů ze strany pořadatelů, o průvodní slovo se postaral sám dirigent David Lukáš.
Po vydařeném koncertě následovala večeře. Sbory se pak odebraly na penzion, kde společně pokračovali ve vzájemné družbě a zpěvu. Orchestr se zúčastnil na pozvání starosty Levoče společenského plesu ve stylu první republiky. V neděli dopoledne na zpáteční cestě zavítaly oba sbory na Štrbské pleso a po obědě se vydaly na cestu domů.

V sobotu 13.10. měly  sbory Bendl Česká Třebová a sbor Otakar Vysoké Mýto na programu návštěvu města Levoča, místní baziliky, dále také prohlídku Spišského Hradu.... Foto Stanislav Bednář

13.10. 2018