CZ LOKO podepsalo smlouvy

na další EffiShuntery do Itálie a Maďarska


ČESKÁ TŘEBOVÁ, 3. října 2018

Italský dopravce Rail Traction Company (RTC) doplní svůj vozový park o dvě lokomotivy EffiShunter 1000 z produkce českotřebovské společnosti CZ LOKO, s níž současně uzavřel opci na další dvě. Po firmě Mercitalia Shunting & Terminal jde o dalšího italského železničního operátora, který vsadil na tuto českou značku. Její vozidla s moderní koncepcí podle nejnovějších norem TSI snižují spotřebu, náklady na provoz a údržbu, emise i hluk. Dodány budou ve druhém pololetí 2019.
Firma RTC, specializující se na nákladní přepravu, především přes Brennerský průsmyk, je nasadí na traťovou i posunovací službu. „Půjde o opravdu náročné podmínky a těší nás, že volba padla právě na naše lokomotivy,“ uvedl Jaroslav Plhák, obchodní ředitel CZ LOKO. Nejde přitom o první lokomotivy CZ LOKO u tohoto dopravce. Ten již provozuje dříve dodané stroje řady D.753.
Další dieselelektrický EffiShunter 1600 si v CZ LOKO objednal maďarský dopravce Magyar Vasúti Áruszállító (MVÁ), operující prakticky po celé Evropě, kde dopravuje zboží do mezinárodích námořních přístavů a významných kontejnerových terminálů. Po holdingu CER Hungary jde o dalšího zajímavého klienta z Maďarska.
„Základem úspěšného exportu je konkurenceschopný výrobek, doplněný službami, za zajímavou cenu. A oboje máme. To z nás dělá stále silnějšího hráče na trhu posunovacích lokomotiv. To bylo patrné i na zářijovém InnoTransu, kde jsme o lokomotivu typu EffiShunter 1000 zaznamenali mimořádně velký zájem našich současných i potencionálních zákazníků,“ dodal Jaroslav Plhák.
Právě na berlínském veletrhu, který CZ LOKO hodnotí jako mimořádně úspěšný, byla lokomotiva EffiShunter 1000 hlavní hvězdou venkovní firemní expozice. Šlo o stroj 744.105 italské společnosti Mercitalia Shunting & Terminal. Ten nebyl vybrán náhodou. Jednalo se totiž o tisící vozidlo v novodobé historii CZ LOKO. Ta se začala psát v roce 2004 vstupem strategického partnera společnosti Zeppelin, dovozce motorů CAT. Slavnostního křtu této „vlajkové lodi“ produkce CZ LOKO se ujala Alena Šeredová, v Itálii asi nejpopulárnější Češka a česká vicemiss z roku 1998.
FOTO
1) Alena Šeredová u tisící lokomotivy, vyrobené v CZ LOKO.
2) Luca Geremia, provozní ředitel Mercitalia Shuunting & Terminal, Josef Gulyas, generální ředitel CZ LOKO a česká vicemiss Alena Šeredová. 
3 a 4) Křtila se lokomotiva, jejímž majitelem je italská firma Mercitalia Shuunting & Terminal.
5) Tisící lokomotiva pokřtěna. Vpravo Josef Bárta, předseda představenstva CZ LOKO.
6) Česká lokomotiva EffiShunter 1000 na veletrhu innoTrans v Berlíně.   (úvodní fotografie)