IL RIFUGIO PO 4 LETECH OPĚT V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Mužský pěvecký sbor IL Rifugio z italského města Seregno navázal družbu s českotřebovským sborem Bendl již před 50 lety v době, kdy byl výjezd Bendla do kapitalistické ciziny prakticky nemožný.  Několik návštěv italského sboru v České Třebové mělo v našem městě velký ohlas.   Družba sborů pokračuje dodnes, nyní již pravidelnými výměnnými zájezdy.
Bendl nyní vrací velkou pohostinnost Italů při zájezdu v předloňském roce. Italové dnes ve čtvrtek 25. října přiletěli ve 13,15 do na Ruzyňské letiště Prahy. Zde je na letišti uvítal RNDr. Jaroslav Demel a sbormistr Bendla Mgr. Josef Menšík. Další cesta do České Třebové byla zajištěna autobusem. Italové jsou ubytováni na internátě na Skalce, zde se konal i 1. společný večer Bendla a sboru Il Rifugio s rautem. Zpívalo se a navazovalo se na přátelství z poslední návštěvy Bendla v Seregnu před 2 lety.
Zítra mají oba sbory v plánu výlet do Králík a okolí, na Hedeč, pak večerní koncert ve Štítech a ceremoniál pokládání věnců tamtéž. Koncert organizuje město Štíty. V sobotu je na plánu návštěva Litomyšle, zámku a centra města, odpoledne pak návštěva Kozlova. Zde Italové uctí památku Heleny Lipenské a Antonia Confalonieri, jejichž ostatky jsou společně uloženy na Kozlovském hřbitůvku a večer je čeká koncert v sále restaurace U Sitařů, začátek je v 17 hodin.
V neděli mají oba sbory program v České Třebové.  ráno Italové zpívají při mši v kostele sv. Jakuba a zúčastní se pietního aktu u pomníku TGM na Farářství. po  obědě mají ještě v plánu návštěvu českotřebovského městského muzea. Večer je naplánován  v Malé scéně od 19 hodin slavnostní koncert  k  100. výročí vzniku samostatného československého státu, po kterém bude následovat večeře a společný večer. V pondělí pak sbor odjíždí do Prahy a večer pak odlétají zpět do domů Itálie, do Milána.
Fotografie ze setkání v sále internátu na Skalce   (PS)