Co pro vás připravila knihovna na listopad 2018                
 
Matyldino pohádkohraní
6. listopadu od 16 hod., dětské oddělení
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout a pak         si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
28. listopadu od 10 hod., dětské oddělení
Knižní klubíčko je tu pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo si chcete popovídat s jinými rodiči a nechat děti, ať si hrají s ostatními.   V městské knihovně se na vás budeme těšit každou poslední středu v měsíci od 10 hodin. Pro rodiče káva      a čaj. K dispozici  také přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
Teenspace – akce listopad 2018
Zapař si s knihovnicí
8. 11., 15. 11., 22. 11., 29. 11. (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
5. 11., 12. 11. (pondělí) 12:30–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
Strašidelný HALLOWEEN
1. 11. (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Halloween v knihovně! Chceš být u toho? Tak přijď v masce, budeme hrát různé hry a mlsat nějaké dobroty. Masku lze půjčit i v knihovně.
 
Robokroužek
7. 11., 14. 11., 21. 11., 28. 11. (středa) 15–17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu   pro přihlášené děti. Těšíme se na tebe. Více info: mrkvlf@gmail.com.
 
Pantomima
19. 11. (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Přijď si vyzkoušet němohru. Nevíš, co to je? Je to divadelní způsob vyjádření pomocí mimiky a gestikulace   s prvky tance, to vše bez použití hlasu.
 
Zvířata z proužků
26. 11. (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Budeme tvořit zvířata z barevných proužků, přijď si jedno veselé zvíře vytvořit. Materiál zajištěn.
 
Pohádkový listopad v knihovně
Přijďte si užít podzim s pohádkou. V listopadu proběhne již tradiční pásmo pohádek doprovázené tvořením pro děti. Všechna představení se konají vždy v sobotu v 1. patře knihovny od 16 hodin. Vstupné na každé představení je 20 Kč. Po každém divadelním představení následuje tvořivá dílnička pro děti. Akce se koná   za podpory Města Česká Třebová a Pardubického kraje.
Výjimkou je Matyldino pohádkohraní, které probíhá vždy první úterý v měsíci na dětském oddělení od 16 hodin (vstupné dobrovolné).
Program:
Sobota 3. 11. v 16 hod. Sportovní pohádka (Divadlo Kufr)
Úterý 6. 11. v 16 hod. Matyldino pohádkohraní (předčítání pro děti s hrami a vyráběním)
Sobota 10. 11. v 16 hod. Princezna na hrášku (Divadlo Koráb)
Sobota 17. 11. v 16 hod. O pekařském štěstí (Malé velké divadlo)
Sobota 24. 11. v 16 hod. Andělské vánoce (Divadelní spolek MIM o. s.)
 
Jsme součástí soutěže Skautská pošta
Hra navazuje na právě vysílaný televizní seriál Skautská pošta 1918, který se věnuje vzniku Československa. Skauti tehdy zajišťovali doručování dopisů i tajných depeší. Všechny děti do 15 let si roli doručovatele mohou samy vyzkoušet. Více informací k pravidlům soutěže, která trvá do konce letošního roku, naleznete po přihlášení na www.skautskaposta.cz.
 
Úspěšné představení ilustrátora Adolfa Dudka pro děti ze škol
Dne 3. října se naše dospělé oddělení proměnilo v divadelní jeviště a postupně přivítalo přes 200 nadšených prvňáčků z českotřebovských škol. Čekalo na ně zábavné představení kreslíře Adolfa Dudka v rámci projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Děti se zapojily do představení s názvem Cestovatelské kreslení a navštívily například Afriku, Ameriku, Čínu a dokonce se podívaly i za Eskymáky. Jsme moc rádi, že děti odcházely z knihovny spokojené a plné elánu, budeme se těšit zase za rok.
Jana Jakeschová
 
ZNÁME NEJKRÁSNĚJŠÍ OMALOVÁNKY NA TÉMA KNIHY, KNIHOVNY A ČTENÍ
V březnu letošního roku vyhlásila městská knihovna výtvarnou soutěž s názvem „Vytvoř antistresovou omalovánku na téma knihy, knihovny, čtení“. Do konce září se sešlo větší množství opravdu vydařených omalovánek, ze kterých bylo náročné vybrat ty nejlepší. Některé překvapily svým nápadem, další svým zpracování, někteří soutěžící nakreslili hned několik obrázků! Děkujeme všem, kteří se do soutěže zapojili. Původně byla určena pro děti od 10 let, ale nakonec jsme omezení zrušili a nejmladší účastnici byly pouhé čtyři roky! Po dlouhém rozhodování byli vybráni tři výherci mezi dětmi a čtyři dospělí, pro které jsme připravili drobné dárky, které jsou k vyzvednutí v knihovně. Ty nejzdařilejší omalovánky si budete moci vybarvit, protože vyjdou tiskem.
Výsledky soutěže:
Kategorie dospělí:
1. místo Markéta Doležalová
2. místo Marta Heptnerová
3. místo Iva Svobodová
3. místo Miloslav Tomeš
 
Kategorie děti:
1. místo Petra Čečotková
2. místo Magdalena Kadlecová
3. místo Sára Zahálková
 
Křest nové knihy Martina Šebely, Česká Třebová a Velká válka 1914–1918
Městská knihovna Česká Třebová vás zve na křest nové publikace Martina Šebely Česká Třebová a Velká válka 1914–1918. Křest proběhne v městské knihovně ve Smetanově ulici ve středu 21. listopadu 2018 v 16:30 hod. Hudební doprovod zajistí Mgr. Milada Hamplová a Bc. Pavla Strouhalová. Během křtu bude možno si výše uvedenou publikaci zakoupit.
 
Vánoce s knihovnou pro celou rodinu
V sobotu 1. prosince se na vás od 16 hodin těšíme v knihovně. Přijďte si vyzkoušet vánoční zvyky, ochutnat vánoční punč a nasát předvánoční pohodu. Pro děti bude připravené divadelní vánoční představení Betlém aneb putování za hvězdou v podání Divadla Koráb. Vstupné dobrovolné.
 
ČERNOBÍLE
Do konce listopadu je v prostoru knihovny k vidění výstava fotografií Miroslavy Kejvalové.
 
Upozornění na uzavírku knihovny