Orlický deník povolební situaci v České Třebové nerozumí, hledá senzaci tam, kde žádná není
Doslova píše: "Měl to být nový začátek. Bez zákulisních dohod a podrazů. Sotva však byla podepsána koaliční dohoda, dostává povolební uspořádání v České Třebové první trhliny". (Více ZDE)
Tak to vidí redaktor Orlického deníku Jiří Šmeral zdálky ze své redakce, nikoho se nepotřeboval na nic zeptat.  Co když to je právě obráceně? Událost, že lídr složí mandát je jistě pozoruhodná věc, to je pravda. A ono se v České Třebové stalo, že svůj mandát složili dokonce lídři dva (!)   Prof. Ing. Václav Cempírek  (27 statečných)  a Bohumír Nejedlý (Nestraníci) a s nimi i další zastupitelé ze sdružení Nestraníci. I to by si zasloužilo nějaký komentář. Situaci u Nestraníků komentovat nechci, nechme to, bude-li to nutné až na dobu pozdější.
Co když to je s tou rezignací Prof. Cempírka právě obráceně?  Nejde o žádnou "první trhlinu" v Koaliční dohodě (kterou by Jiří Šmeral podle všeho rád viděl), ale naopak je touto rezignací trhlina v uskupení "27 statečných" právě zacelena!
Tím, že se na posty zastupitelů za tuto volební stranu dostali Ing. Bc. Aleš Spirman a nyní nově Martin Fišer, který bude členem rady města, se vytvořil kompaktní celek, jehož cílem je podporovat  koaliční program. Na jeho přípravě oba  zmínění zastupitelé  ochotně a účinně spolupracovali. Koaliční smlouvu podepsal ještě Prof. Cempírek v době před rezignací na mandát (kterou všem avizoval) proto, že stále zůstává lídrem tohoto seskupení. Koaliční smlouva byla také ihned po podpisu lídrů zveřejněna. Při jejím prostudování mohl redaktor zjistit, že jméno náhradníka Martina Fišera již je zmíněno v této podepsané zveřejněné koaliční smlouvě.
S komentováním povolební situace v České Třebové na stránkách Orlického deníku mám své zkušenosti a vidím, že proklamovaná blízká vzdálenost  mezi sídlem redakce v Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou je zřejmě podstatně větší, než odpovídá  těm 9 - 10 kilometrům na mapě.
MILAN MIKOLECKÝ

 

: