Městské muzeum Vás zve na akce pořádané v listopadu

Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin, v sobotu 17. listopadu 2018 otevřeno
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce                                                                                            
Je určen zájemcům o poznání rodinných kořenů, a to zejména začátečníkům. Probíhá vždy    1. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 6. listopadu 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Povolání ve světle matričních záznamů.Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: Mgr. Jana Voleská.
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 13. listopadu 2018, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin
V listopadu na téma Mlékař. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Bližší informace podá lektorka semináře Mgr. Radka Urbánková (urbankova@mmct.cz).
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určen nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář probíhá vždy 3. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 20. listopadu 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Teorie relativity a výtvarné umění. Evropské kubistické malířství a sochařství. 
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci.  Příští setkání se uskuteční v úterý 27. listopadu 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Řezníci v České Třebové. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: Martin Šebela.
 
Výstava
Výstava Převratná léta 1914 – 1918 na Českotřebovsku mapuje události 1. světové války      a vzniku republiky. Je pořádána ve spolupráci se Státním okresním archivem Ústí nad Orlicí a Muzeem československé branné moci 1918-1945.
Výstava potrvá do neděle 11. listopadu 2018.
Pro školy je možné objednat doprovodný program. Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne 10. listopadu 2018  od 15 do 16:30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na výklad kurátora výstavy Mgr. Jindřicha Žáka, součástí programu bude i dílna zaměřená na státní symboliku.
 
Připravovaná výstava
Tradiční vánoční výstava bude zahájena vernisáží o první adventní neděli 2. prosince 2018 od 17 hodin.
 
 Přednáška k lichtenštejnskému jubileu
Přednášku s názvem 120 let lichtenštejnských jubilejních památníků na Lanškrounsku prosloví Petr Vomáčka, a to ve čtvrtek 15. listopadu 2018 od 17 hodin. Přednáška bude věnována dubovým hájům a pamětním kamenům z roku 1898 na lanškrounském panství. Přednášející objasní, kdo byl iniciátorem celé akce, kde byly tyto památky umístěny a kolik se jich v blízkém i vzdálenějším okolí České Třebové dochovalo. Přednáška proběhne v přednáškovém sále muzea, vstupné 20 Kč.
 
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku  https://www.facebook.com/mmctcz