Jaký byl pohodový pátek - ohlédnutí Milana Michalského     

Když před rokem přišel Zdeněk Neterda s nápadem vytvořit pro Třebováky nový zábavný pořad, ve kterém by se prolínala parádní hudba s mluveným slovem, zdál se to být nápad téměř neuskutečnitelný. Díky výborným organizačním schopnostem a nezanedbatelným kontaktům v oblasti kumštu, se mu to nakonec podařilo.  Přesně před rokem jsme v Restauraci Na Horách mohli přivítat první protagonisty zcela vyprodaného večera,  jehož moderování se s bravurou ujal Jan Čenský. Tehdy Zdeněk Neterda českotřebovskému publiku slíbil, že první pohodový pátek nebude zároveň posledním a že se pokusí tento velmi úspěšný večer zopakovat s neméně kvalitními umělci.
Rok se s rokem sešel a 5.října se Hory opět zaplnily příznivci Pohodového pátku. Měl jsem štěstí, že jsem se mohl obou večerů zúčastnit a že se nyní mohu s těmi, na které se vstupenky nedostaly, alespoň trochu o své dojmy podělit a oba večery i tak trochu porovnat. První změnou oproti loňskému roku byl předprodej vstupenek, které byly tentokrát i s místenkou. Každý z návštěvníků dostal i viditelné označení, které zaručovalo zjednodušení volného pohybu při občerstvení. I tentokrát měl autor pořadu šťastnou ruku při výběru kapel. Zatím co v loňském roce vsadil na rodinné týmy, letos se sešel výběr vynikajících  sólistů, kteří hrají ve známých kapelách a doprovázejí naše hudební celebrity. Byl to především IKEM band , který byl tahounem celého setkání . Hostem, který svými klávesy připomněl éru rock and rollu a rozparádil publikum, byl pedagog, skladatel a zpěvák Jiří „Šlupka“ Svěrák. Předehru celého večera již tradičně zprostředkovali Třebováci, tentokrát se o dobrý vstup  postarala oblíbená skupina SED.
Moderátorského mikrofonu se opět s bravurou profesionála ujal Jan Čenský, který se i společně s Honzou „Žanek“ Hlaváčkem vydali na cestu po stopách brněnského hantécu. Velkým překvapením pro Jana Čenského bylo vystoupení taneční skupiny Šárky Prossové, která připomněla hercovy filmové začátky.
Večer byl opět pohodový, ale přesto si dovolím dvě kritické připomínky. Ne k autorovi večera, který měl opět šťastnou ruku při výběru vynikajících hudebníků, ne k jednotlivým interpretům, ale především k předimenzování zvuku, který byl velkým  technickým kazem na kráse. Snad by pro příště pomohly vyřešit tento problém závěsy, které by alespoň částečně pohltily hlučnost a vylepšily akustiku. Při tak velkém množství lidí v sále bych se přimlouval i za lepší vzduchovou ventilaci. Zdeněk Neterda slíbil, že v započatém díle bude i nadále pokračovat a tak se snad můžeme na další ročník Pohodového Pátku opět těšit. Tentokrát to bude Potřetí a jak Zdeňka znám, určitě nás nezklame. Milan Michalski