24. ŘÍJNA OSLAVÍ NEJVĚTŠÍ MATIČKA VŠECH MAMINEK, PANÍ MARIE ROLLEROVÁ  OSMDESÁTKU


Ve středu 24. října oslaví paní Marie Rollerová z České Třebové krásnou osmdesátku. Občas zabolí nohy či loupne v kříži, dá se však říci, že v plné svěžesti. Znám ji dlouhou řadu let a poznal jsem v ní jednu z nejúžasnějších žen Podorlicka. Důvěrně ji říkám babičko.
Vy, kdo si stýskáte nad nepřízní osudu, slyšte. Když skončila válka, bylo ji sedm let, mnoho výživných potravin pro ni rodiče nesehnali. Jako malá šestiletá holčička však poznala na vlastní kůži co to je bezcitnost, hrubost a násilí. V Jehnědí na Doležalově statku pobývala v době, kdy nacisti přihnali více jak sto pohublých hladových zajatců z pochodu smrti. Žadonili na ni jablko, do kterého se právě zakousla a tak jim ho hodila. Od esesáka, který to spatřil, dostala takovou ránu, že upadla na zem. Nechápala. Ještě mnohokrát v životě nechápala.
První dcera Eva se narodila 13.října 1966. Žákyně ZŠ Habrmanova vystudovala následně průmyslovku a po úspěšně složené zkoušce na vysokou školu bohužel 31. října 1985 podlehla zákeřné nemoci. Druhá dcera Jana přišla na svět 6. června 1970. Také ona tragicky zemřela 13.listopadu 2007 v České Třebové násilnou smrtí. Zbyl po ní devítiletý syn Aleš. Babičku Marušku ani ve snu nenapadlo, že by šel vnouček do dětského domova. Vystudovala s ním základní školu, letos ho dovedla k úspěšnému složení maturitní zkoušky. V nelehké úloze byla tetě na každém kroku ochotně nápomocna rodina majitele místního Cykloservisu Milana Dostála. Kamarádky naší oslavenkyně spokojeně posedávaly na lavičkách či si zašly na kafíčko a naše babička studovala co nového ve vědě a technice.
Nyní se naštěstí role obracejí. Řada je na dvacetiletém mládenci Alešovi, aby dalších nejméně dvacet let nosil svoji milovanou babičku na rukou, byl na ni hodný a udělal, co ji na očích uvidí.
Páni třebovští radní, nezasloužila by si Vaše paní Marie Rollerová pořádného KOHOUTA titulem „MATIČKA VŠECH MAMINEK“?
Babičko Maruško, pestrou paletu rozkvetlých kytiček doma i na zahrádce, hlavně však pevné zdraví Ti přeje
Milan Richter s rodinou
Foto: Oslavenkyně babička,  Marie Rollerová s vnikem Alešem