Atletický stadion v České Třebové má po rekonstrukci modrou dráhu


Atraktivní tmavě modrá barva v kombinaci se světlým lemováním rozběhů pro skok daleký, zdobí nový atletický ovál stadionu Na Skalce v České Třebové. Barevnou kombinaci moderního povrchu zvolil investor tak, aby byla přívětivá ke sportovcům a současně ladila se sousední hokejovou halou, zvláště pak s její střechou.
„Rádi jsme vyhověli, protože výsledný dojem ze sportovního areálu je jedinečný.“ říká Jiří Berka z obchodního oddělení závodu Sportovní stavby Swietelsky stavební, která stadion za bezmála 18 milionů korun pro město Česká Třebová rekonstruovala.
Součástí projektu byl nejen nový polyuretanový povrch, nahrazující škváru, ale hlavně vybudování 400 metrového oválu se šesti drahami a běžeckou rovinkou, odpovídající současným sportovním normám a potřebám lehké atletiky. Nově řešena je také odbočka s vodním příkopem a sektory pro technické disciplíny jako je skok do výšky, o tyči, do dálky a trojskok, vrh koulí a hod oštěpem. Travnatá plocha uvnitř oválu a kryté střídačky se využijí jako tréninkové fotbalové hřiště o rozměrech 104 na 67 metrů. V zatravněné výseči mezi odbočkou s vodním příkopem a zadní autovou čarou hřiště je rovněž zpevněná startovací plocha pro požární sport.
„Podmínky pro sport se v České Třebové významně zlepší, což bezesporu ocení nejen sportovci a školní mládež, ale i veřejnost při tradičním Týdnu sportu,“ dodal Jiří Berka.
Lubomír Vašina, člen sportovní komise rady města říká, že každé sportoviště, které se ve městě postaví, je přínosem pro sportovce i volnočasové aktivity lidi. „Atletický stadion je opravdu povedený a zasloužil by si co nejdříve dostavbu šaten a dalších prostor,“ uvedl. Podle něho by mohlo být každé nové sportoviště nastartováním činnosti nového oddílu, podobně jako svého času v případě zimního stadionu, který pomohl obnovit hokejový oddíl. „Pokud má sportovec „své“ sportoviště a ještě luxusní, jde o velký tahák pro děti a jejich rodiče,“ říká hlavní organizátor populárního Týdne sportu. Atletický oddíl Iscarex již v České Třebové existuje, ale pro svou činnost neměl zázemí. Nyní již zahájil nábor mládeže, chystá se rozšířit své řady. "Atleti se na nové sportoviště dlouho těšili, byli jsme posledním městem v regionu, kde takové sportoviště chybělo", potvrdil předseda atletického oddílu Iscarex Aleš Stránský. 
Zdeněk Zuntych

A ještě když se s rekonstrukcí začínalo....