Zájem - vysoce ceněné zboží                 
 
Ježíš pravil: Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství. (Evangelium podle Matouše, kap. 5,7)
Některá slova se mi spojují s legračními významy podle toho, co jsem zažil jako malý. V městě jménem Letovice jsem chodíval s maminkou do „Lékárny milosrdných bratří“ a věděl jsem, že tato lékárna nějak souvisí s místní LDN-kou u zámku, která tehdy nesla název „Nemocnice milosrdných bratří“. Tušil jsem, že nemocnice je dobrá věc, ale o té letovické „nemocnici“ jsem vždycky měl zafixováno, že to není moc dobré a příjemné místo. A kvůli tomu názvu se mi s tímto neradostným místem v hlavě propojilo slovo milosrdenství.
Je opravdu velká a krásná věc, když nemocný člověk potká milosrdného ošetřovatele. Pozorná a laskavá péče je někdy víc než samotný účinný lék z lékárny. Když jsem zjišťoval, proč mnohé léčebny dlouhodobě nemocných jsou ne moc milosrdná a spíše žalostná zařízení, dostalo se mi kvalifikované odpovědi: z nedostatku financí. Kolik peněz asi stojí pozorný a laskavý přístup? Řekněte mi, jaký poplatek mám u doktora zaplatit za to, aby se ke mně choval milosrdně a já to ochotně zaplatím. A pokud někdo nepotřebuje milosrdný přístup a raději šetří penízky, tak ten poplatek platit nemusí.
Opravdový zájem o život druhého člověka, zájem o jeho starosti a trable, vnímavost, ochota k pomoci, povzbuzující slova a gesta – tak nějak si představuji charakteristiky milosrdného člověka. A jsem si jistý, že takové jednání patří i jinam než do nemocnic. Upřímný zájem je vysoce ceněné zboží snad všude, protože každý potřebuje od druhých přijímat zájem a pomocnou ruku. A řekl bych, že největší hlad po milosrdném přístupu mám tehdy, když udělám nějakou chybu, když něco pokazím a vím, že jsem to pokazil.
Ježíš tvrdí, že každý, kdo se rozhodne být milého srdce, ten je šťastný či blažený. A to štěstí spočívá v tom, že každý projev milosrdenství je veliký vklad do osobní budoucnosti – vklad, který se nikde neztratí ani neprošustruje, nýbrž bude zachován, zhodnocen a s užitkem navrácen tomu, kdo se milosrdně zachoval. A sám dobře vím, že kousek štěstí a blaženosti zakusí i ti, kteří milosrdného člověka potkají. Takže jsem přesvědčený, že takový přístup je opravdu smysluplný.
Přeji Vám radost z barevných dní i plodů podzimu!  Kamil Vystavěl