Českotřebovský deník 315/2018 (3/11)
Nové vlajky před radnicí 

Vypadá to, jako by nové vedení města hned první den v listopadu při svém nástupu nechalo vyvěsit na stožárech před radnicí nové vlajky, Nové vlajky zde opravdu jsou, ale důvod je jiný. Vichr, který řádil v posledních řijnových dnes ty staré vlajky roztrhal tak, že nezbylo, než je vyměnit. Stalo se tak právě 1. listopadu ráno...
 
Průjezd městem bez problémů

S posledním říjnovým dnem právě v termínu  skončil dodavatel rekonstrukce vodovodu na Riegrově a Moravské ulici (na průtahu města)  práce na konečné úpravě povrchu a tak semafory mohly zmizet. Nejhorší situace byla právě v posledních říjnových dnech, kdy bylo třeba omezení instalovat na dvou místech současně a městem se tak stáhly často dlouhé kolony vozidel, někdy i přes světelnou křižovatku na Tyršově náměstí. To vše je nyní za námi, dopravní omezení byla zrušena. Zbývá pouze "průjezd zakázán ve Felixově ulici, kde je jen místní provoz. probíhá zde rekonstrukce chodníků. Přestože byla akce schválena již v červnu a výběrové řízení na dodavatele proběhlo v červenci, tak práce probíhají i nyní v listopadu. Naštěstí je krásný podzim. Ještě by dle plánu měla proběhnout rekonstrukce chodníku v Kozlovské ulici  neboť zde  proběhla kabelizace rozvodu NN a s tím spojená rekonstrukce veřejného osvětlení. Snad se to ještě letos stihne....
 
Nové veřejné osvětlení se buduje ve Svinné

Je to docela náročná investiční akce, která probíhá téměř v celé obci. Původně zde mely být využity staré (zdravé) sloupy veřejného osvětlení odstraněné při rekonstrukci osvětlení na průtahu města. Byly by však pro použití v obci příliš vysoké a jejich úprava finančně náročná. Akce ve Svinné je pokryta v rozpočtu města částkou přes 1 milion korun.
Jsou ve městě místa, kde je třeba veřejné osvětlení posílit a často jde o frekventované lokality. Každý rok jsem upozorňoval na zcela tmavé místo na frekventované křižovatce ulic Slovanská x Pražského (u bývalé svářečské školy nebo DFJP). Jenže je zase zima a zlepšení  se nepodařilo. Spravila by to např. instalace jednoho jediného sloupu (který jistě máme  z průtahu I/14 k dispozici) včetně odmontovaných výkonných světel "General elektric". Podobně je špatně osvětlen úsek Pražského ulice od  ČSOB "nahoru" ke svářečské škole. V řadě ulic bude provedena rekonstrukce veřejného osvětlení současně s úpravami chodníků nebo kabelizací sítí Čezu.  Na nové osvětlení se tak mohou těšit např. v Podbranské ulici... Uvidíme, zda se to stihne v příštím roce.
 
Vichřicí stržená zeď hřbitova je opravena, poškozený pomník zatím neopraven

Jde o již starší loňskou záležitost. Vichřice shodila část hřbitovní zdi u bočního východu z hřbitova  (u východu ke kontejneru na odpad). Zeď spadla zejména proto, že byla narušena kořeny keřů, které na ní rostly a vítr se mohl opřít nejen do zdi, ale také do náletové zeleně, která na zdi rostla. Proto došlo k havárii, při které byl hodně poškozen pomník na hrobu rodiny Bečkovy.
Náhrada škody se pak řešila podle v zastupitelstvu města schváleného předpisu (bez ohledu na to, zda byla či nebyla škoda zaviněna městem) darem do max. částky 5000 Kč. Škoda však byla podstatně větší.
Na fotografii je vidět, jak byla hřbitovní zeď následně opravena. Pomník na opravu čeká.
 
Počty obyvatel některých měst klesají

Patří mezi ně i Česká Třebová, kde lze  během let 2004 - 2018 zaznamenat pokles o 1100 obyvatel. Sousední Ústí nad Orlicí zaznamenalo za stejné období pokles  o cca 900 obyvatel, Králíky  mají od roku 2004 nyní o 700 občanů méně.  Pokles o cca 500 obyvatel lze zaznamenat také u města Svitavy. Největší úbytek obyvatel najdeme ve statistických údajích pro město Moravská Třebová - 1300 obyvatel. Jiná města úbytek nemají : Lanškroun, Litomyšl, Vysoké Mýto, Letohrad ani Žamberk. Také obce v našem  okolí mají setrvalý stav obyvatel, bez úbytků: Rybník, Třebovice, Semanín, Přívrat i Dlouhá Třebová, která spíše roste. Největší nárůst počtu obyvatel zaznamenala obec Rudoltice, kde se od roku 2004 do r. 2018 více než zdvojnásobil z 906 obyvatel mají nyní již 1879 občanů. Je to dáno velkou výstavbou domků a bytových domů v části u Zámku.
 
Paměť národa = výstava pod Stalinovým pomníkem na Letné

U příležitosti 100 let výročí od vzniku Československa byla v rámci celé republiky zorganizováno mnoho vzpomínkových akcí, ale také výstav. Jednou z nich je multimediální výstava Paměť národa, která je umístěná v rozsáhlé sloupové síni pod bývalým pomníkem Josifa Vissarionoviče Stalina v Praze na Letné. Výstava se zaměřuje na období nacismu a komunismu, jimiž naše země ve 20. století prošla. Organizátorem výstavy je nezisková organizace Post Bellum. Se zástupci společnosti jednal ve čtvrtek přímo v prostorách výstavy o dalších projektech a možné krajské podpoře hejtman Martin Netolický.
„Významné výročí, které si naše republika v letošním roce připomíná, bychom měli využít k tomu, abychom přemýšleli nejen nad historickými událostmi, ale uvažovali o nich v širším kontextu. Svědectví přímých aktérů a pamětníků jsou něčím, na co bychom měli být pyšní a měli bychom tato svědectví uchovat pro další generace. Proto jsem rád za projekty organizace Post Bellum, která se snaží vytvořit ucelenou sbírku vzpomínek konkrétních osobností naší novodobé historie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V příštím roce bychom chtěli společně pokračovat v mapování dalších osobností z našeho regionu a následně tento materiál šířit nejen mezi studenty středních škol, ale také široké veřejnosti,“ doplnil hejtman Netolický s tím, že kraj plánuje tento projekt finančně podpořit.
Celá výstava je situována do prostor pod bývalým pomníkem Josifa Vissarionoviče Stalina v Praze na Letné. „Návštěvníci mají možnost navštívit nejen velmi dobře zpracovanou multimediální expozici, ale podívají se také do míst, která nejsou veřejnosti tolik známa a dodávají této výstavě další rozměr. Osobně bych si dovedl na těchto místech, kde stálo v letech 1955 až 1962 největší skupinové sousoší v Evropě, představit například muzeum totality či jinou stálou expozici s tímto zaměřením,“ dodal hejtman Netolický.
Výstava Paměť národa
První část výstavy nazvaná „Obrazy“ zavede návštěvníka prostřednictvím videomappingu do vlaku směřujícího do koncentračního tábora, usadí ho do kokpitu letounu Spitfire během bitvy o Británii, zavede do zatopené krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici nebo vyšetřovny StB. Celé promítání je zakončeno euforií sametové revoluce. Ve druhé části výstavy, kterou tvůrci nazvali „Svědectví,“ je možné prostřednictvím videoprojekcí sledovat vyprávění pamětníků ze sbírky Paměti národa, kteří vzpomínají na významné události 20. století. Součástí výstavy jsou i portréty pamětníků na výstavních panelech rozmístěných na přístupových cestách v parku na Letné.

Pronajmu byt 1+1 v centru města sídliště Trávník za měsíční nájemné 7.000 Kč (včetně vody, energií, kabelové televize, optického internetu) a preferujeme nekuřáka. Byt bude volný od poloviny měsíce listopadu. Informace na  tel. č. 776 394 460.

Návštěvnost objektů Národního památkového ústavu v Pardubickém kraji 2010 - 2018              


Kuželkářská interliga:
Lokomotiva vyhrála v Brně a je stále nejlepším českým týmem

Domácí Hosté  
ŠKK Trstená Starek Klokani CB Dobřany 6 : 2 3714 : 3549 Detail
KK Inter Bratislava ŠK Železiarne Podbrezová 1 : 7 3443 : 3734 Detail
TJ Slavoj Veľký Šariš TJ Sokol Luhačovice 3 : 5 3597 : 3626 Detail
KK Tatran Sučany SKK Rokycany 0 : 8 3484 : 3714 Detail
KK PSJ Jihlava ŠK Modranka 7 : 1 3564 : 3426 Detail
TJ Sokol Brno Husovice TJ Lokomotiva Česká Třebová 3 : 5 3581 : 3616 Detail

II. volejbalová liga žen:  Sokolky hostily Liberec

V prvním zápase se konal velký pětisetový boj, ve kterém nakonec vyhrály děvčata z Liberce 2 : 3, ve druhém zápase byl výsledek 3:1 pro domácí. Sokol Česká Třebová postoupil na 5. místo druholigové tabulky skupiny B.
 
II. volejbalová liga mužů:  Sokol II prohrál dvakrát v Lanškrouně

Výsledky 3 : 0 a 3 : 0 pro domácí Lanškroun hovoří jasně. Dvě prohry znamenají současně  8. místo v jedenáctičlenné druholigové tabulce skupiny C. Příští víkend hraje Sokol II doma a hostí  tým Blue Volley Ostrava
I. liga juniorek: Sokol Č. Třebová na druhém místě tabulky 

Sokolky hrály v Praze s posledním týmem tabulky s týmem SK Dansport a dvakrát vyhrály  3 : 0.  Volejbalistky z týmu Sokola Č. Třebová II hrají až v neděli 4. 11. v Praze na Kavčích horách.
 
II. hokejbalová liga - skupiny Čechy - východ

Lokomotiva vyhrála ve Svítkově 1 : 5 a napravila tak prohru z minulého týdne, kdy doma prohrála s týmem HBC Svitavy 3 : 5. V tabulce  své skupiny II. ligy je Lokomotiva na 1. místě s dvoubodovým náskokem před Heřmanovým Městcem.