Českotřebovský deník 316/2018 (4/11)
Prodej Jabkanců a Jabkancový trh od časných dopoledních hodin. Zahájení programu ve 13:30. Přijede imitátor Václav Faltus, po  hlášení policajta paní purkmistrové vystoupí Jabkancoví umělci, od 16 hodin zahraje kapela Šutr.

Andělíček strážníček je na lhoteckém dětském hřišti pět roků

Na letos nově otevřeném dětském Rákosníčkově hřišti na Lhotce  přibyl dne 7. listopadu 2013 nový "andělíček strážníček" bdící na zdravím a životy dětí.  Je to stojan "Přijdu včas", který vznikl ve spolupráci Města Česká Třebová ve spolupráci a se stejnojmenným sdružením "Přijdu včas" Prostějov.  Také se mu říká "bezpečnostní hodiny", nebo bezpečnostní hlásič. Na dětských hřištích se začínají instalovat hlásiče s hodinami, které mají přispět k větší bezpečnosti dětí. První hlásiče už stojí několik let v Prostějově a Šternberku, nově pak v Havlíčkově Brodě a Olomouci. Hodiny jsou nařízeny na průběžné upozorňování dětí, například, že je čas k obědu a hlásič je pak může přímo spojit i se strážníky. Projekt vznikl na základě tragédie z roku 2008, kdy si v Havlíčkově Brodě odvedl pedofil ze hřiště 9letého Jakuba.
Patronem projektu hodin s hlásičem je otec jmenovaného Jakuba. "Kdyby tehdy takové zařízení bylo u hřiště, tak stačilo přijít, zmáčknout knoflík a možná ho policie chytila," říká patron projektu Přijdu včas Hynek Blaško
Instalace proběhla 6. listopadu 2013 a o den později 7.11. byl nový bezpečnostní prvek předán veřejnosti za účasti dětí ZŠ Parníka zástupců veřejnosti. 


Prázdné obchodní prostory ve městě se pomalu obsazují novými nájemci         

Zatím hodně pomalu - sympaticky vyhlížíme jejich nové využití. Zjišťujeme např. že na konci Komenského ulice se našlo využití pro moderní obchodní prostor v novostavbě  realizované již před  několika lety. Budou zde obchodní místo ČEZu,  takže všem, kteří ČEZ vyhledávají, nebudou muset přes koleje na ulici Semanínskou. je to důležitý krok pro zákazníky a dobře se využije prostor na  náměstí Jana Pernera. Budou sem jezdit i zákazníci ČEZu z širokého okolí.  Na Novém náměstí místo dřívějšího obchodu zeleniny nebo později také prodejní výtvarné "Galerie Aimar", která se dlouho neudržela, bude řeznictví Bivoj,  v prostorách střediska Trávník  nebude jen Astur - Qanto, ale také úřad práce.  Na Starém náměstí se podařilo zaplnit  bývalou trafiku a pozdější prodejnu zeleniny, na Tyršově náměstí se podařilo opět využít prostory bývalé lékárny (pozdější prodejny potravin nebo i sportovního zboží).  Ještě toho však hodně zbývá. Prázdno je nyní např. na Farářství, kde skončila lékárna Arnika, sousední zdravotnická prodejna a oční optika se přestěhovala na lepší místo v železniční poliklinice. Chceme přece, aby bylo také vnitřní město živým organismem. Jsem také zvědav kdy se vyřeší obchodní prostory a vlastnictví domu "U Kubelků" na světelné křižovatce, kde je problémem nezvěstný spolumajitel.


 Zapalme svíčku – 9. 12. 2018 Světový den památky zesnulých dětí

"Mít děti není samozřejmost. V běhu všedních radostí a starostí si to často neuvědomujeme. Zastavme se na chvíli. Zapalme  svíčku a uctěme památku všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout…
V médiích často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají  děti a  mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní a jsou zde i spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty také bolestně dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání,  v sousedství…
Druhá neděle v prosinci je světovým  dnem památky zesnulých dětí. Tento den spojuje rodiny a přátele po celém světě. Svíčky se zapalují vždy v 19,00 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla po celé zeměkouli.
Stejně jako v předchozích letech i letos pořádá spolek Dlouhá cesta vzpomínku Zapalme svíčku.  Na různých místech v naší zemi  se  9. prosince 2018  konají  otevřená setkání  rodin, přátel a veřejnosti.  Akce  se uskuteční  například v Praze,  Zlíně, Jihlavě, Jablonci nad Nisou,  Kraslicích, Opavě, Domažlicích, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě,  Svitavách,  Jaroměři, Ostravě a na dalších místech.
V Lanškrouně se vzpomínka koná v kostele sv. Václava, na Jiráskově náměstí od 15:00 hodin. Na programu je pásmo písní a básní. Vzpomínkou provede p. Jiří Hurych.
Podzimní doteky na obzoru

Podzimní doteky 2018 se konají 8. a 9.11. 2018 ve velkém sále Kulturního centra.   Bude to 14. ročník multižánrové taneční přehlídky, která se tradičně uskuteční na prknech jeviště velkého sálu Kulturního centra Česká Třebováa na které vystoupí nejen českotřebovsšzí tanečníci, ale také z mnoha hostujících souborů. Letošní ročník bude také malinko ve znamení oslav stého výročí vzniku Československé republiky, kterému vzdáme hold zahajovacím vystoupením.
Předprodej vstupenek byl zahájen 29.10. v recepci Taneční školy (Podbranská 971) Po-Čt 15:00 - 18:00.
 
Ochránci přírody zvou do Ekocentra Podorlicko

„ISLAND S RODINOU“ Přednáška fotografa Ondřeje Kováře
Čtvrtek 8. 11. od 18,00 
Island býval považován za destinaci pro otrlé a zkušené cestovatele. Dnes se už ovšem nabízí spousta možností, jak tento nádherný ostrov poznávat i s celou rodinou. Přednáška o cestě jedné rodinky do země ohně a ledu aneb jak ne(o)trávit dovolenou na lehátku u móóóře.
Vstupné dobrovolné.    Podpořeno Pardubickým krajem
 
„GREEN + BLUE BE VOLUNTEER“ Přednáška Filipa Novák a Marie Novákové Kovářové
Čtvrtek 15. 11. od 17,30 
Prezentace neziskové organizace Prales dětem, která působí a pomáhá v daleké Indonésii, a to nejen finančně, ale především aktivně chrání deštný prales a oceán, vzdělává místní komunitu a zapojuje ji do ochrany bohatství jejich země.
Filip s Marií, kteří jako uvědomělí turisté přicestovali do Indonésie a nastartovali spolupráci s organizací Prales dětem, Vám představí projekty Green Life, Blue Life, zaměřené na ochranu divoké přírody. Klíčovou částí programu bude propojení obecně platných principů s konkrétními příklady a zkušenostmi z praxe. Interaktivní prezentace bude prokládána množstvím fotek, které ukazují krásy indonéské přírody a smysluplnost celého projektu.
Vstupné dobrovolné.    Podpořeno Pardubickým krajem
 
SBĚRATELSKÁ VÝMĚNNÁ BURZA ČAJOVÝCH PŘEBALŮ
Sobota 17. 11. a neděle 18. 11. 2017  od 9 do 17,00
 
VÝSTAVA BYLINKOVÝCH ČAJOVÝCH PŘEBALŮ
Sobota 17. 11. až pátek 23. 11. 2017  vždy  od 10 do 17,00
Uvidíte více než 15000 čajových přebalů ze všech koutů světa tematicky zaměřených na bylinky. Dále bude k vidění ukázka ze sbírky čajových visaček a krabiček, vyzkoušíte si teabags folding  tj. čajové skládání, objevíte drobnosti spojené se sběratelstvím.
Vernisáž výstavy je v sobotu 17.11. v 10,00.
Pořadatel ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.
 
„PERNÍKOVÝ ADVENT“
Sobota 1. 12. 2018 v časovém rozmezí 14,00 – 15,00
Tradiční předvánoční akce. Můžete si přijít postavit z perníku voňavou chaloupku nebo si nazdobit  drobné perníkové ozdoby. Perníky budou připraveny pro přihlášené.  Co je třeba udělat:
do 23.11.2018 se přihlaste na e-mailové adrese  pernicky.csop@seznam.cz, nahlaste počet účastníků,  pro které organizátoři napečou díly na chaloupky.
Co si přinést s sebou: podložku z kartonu obalenou pečícím papírem (nebude k dispozici) a barevné zdobení (lentilky, perličky atd.). K dispozici bude poleva na ozdobení a slepení perníků. Příspěvek na materiál – medovné je 60 Kč.

SŽDC CHYSTÁ V NAŠEM KRAJI PROJEKTY ZA 18 MLD. KČ.
METRANS CHCE SPOLUPRACOVAT S KRAJEM

Zdvojkolejnění tratě 038 z Pardubice do Hradec Králové, průjezd železniční stanicí Česká Třebová a Pardubice, zdvojkolejnění úseku Hradec Králové - Týniště nad Orlicí - Choceň, zvýšení kapacity železničního koridoru z Chocně do Ústí nad Orlicí (nejzatíženější úsek v celé síti, přitom špunt na koridoru). To jsou všechno projekty pro příští období cca do roku 2025. Včera jsem na dané téma hovořil s generálním ředitelem Správy železniční dopravní cesty Jiřím Svobodou. Stranou nezůstala ani problematika plánovaného rozšíření logistického centra společnosti Metrans v rámci čtvrtého svazku seřaďovacího nádraží v České Třebové. Zajímal jsem se o majetkové vztahy, chystanou projektovou dokumentaci i stav příprav.
Následně jsem navštívil také vedení společnosti METRANS, a.s. a diskutoval o záměru rozšíření přímo v sídle společnosti v Uhříněvsi. Upozornil jsem (stejně jako činím již od května 2013),že vše je třeba vnímat v širším kontextu a s vazbami na silniční i železniční infrastrukturu v daném území. Shodli jsme se, že enormní zátěž nákladní kamionovou dopravou nebyla předpovídána ani investorem samotným. Dohodli jsme se, že ve věci krajských silnic v okolí logistického centra budeme nadále jednat výhradně spolu napřímo bez zprostředkovatele - dosud starosty Zedníka za město Česká Třebová, který v minulosti informoval strany velmi nepřesně (eufemisticky řečeno).  FB Martin Netolický

Petice proti vysokým protihlukovým stěnám pokračuje

Pokračuje se elektronická petice proti původně plánovaným vysokým protihlukovým stěnám. Šiřte petici dál - internetovou verzi může podepsat kdokoli, komu ta problematika leží na srdci. Nejde totiž výhledově pouze o Českou Třebovou, ale o vůbec způsob řešení odhlučnění železnice v zabydlených či jiných hlukem zatížených lokalit. Pan Jan Eisenreich se svým týmem - a nejen on, ale celá západní Evropa - hledá chytrá moderní estetická ekologická řešení. Pomozme proto svými podpisy také naší české Správě železniční dopravní cesty nezaspat dobu a držet krok s okolním světem.  Martin Horák   http://mojemilatrebova.cz/petice-phs/


Modrý trpaslík: nejbližší akce

09.11.2018 20.00 Jízdné 80,- koncert

HUDEBNÍ VÝCHOVA No. 2  Živě: DJ Guy-G + křest alba Vidlák se vrací

Aport Support: Concrete Safari.  DJs: Haš, Sensimíla, Guy-G