Českotřebovský deník 332/2018 (20/11)
Betlémské světlo

Vánoční čas je za dveřmi a s ním přichází každoroční tradice českotřebovských skautů a skautek. Ti i letos budou roznášet Betlémské světlo v České Třebové. Je to plamínek zažehnutý v místě narození Ježíše Krista – Betlémě. Putuje napříč Evropou a skauti ho přivážejí z Vídně až sem k nám.
Betlémské světlo k Vám domů
V případě zájmu využijte k objednání světýlka jednu ze dvou následujících možností: přes SMS ve tvaru BS adresa nápis na zvonku (např. BS farska 113, ceska trebova novakovi) na tel. číslo 604 678 604, nebo vyplňte formulář na webu betlemske-svetlo.javorct.cz. Roznos světýlka po domech bude probíhat v neděli 23. prosince ve večerních hodinách (mezi 17. – 21. h.).

Betlémské světlo na Štědrý den na Starém náměstí
Pro světýlko si můžete také přijít sami na Štědrý den 24. prosince na Staré náměstí ke stromu v čase od 9.30 do 11.30. Ať už se uvidíme osobně nebo ne, přejeme Vám milé prožití vánočních svátků a čas na společně strávené chvíle s nejbližšími.

NESUĎTE  A  NEBUDETE SOUZENI ( Lukášovo ev. 6, 37)

Celý minulý rok, kdo chtěl, mohl se spolu s námi zamýšlet nad kratičkými a přece tolik inspirativními Ježíšovými výroky. Proč inspirativními? Protože se bezprostředně týkají i našeho osobního života. Myslíte, že ne?
Ta větička v úvodu má pokračování . . .nezavrhujte a nebudete zavrženi, odpouštějte , a bude vám odpuštěno. Dávejte, a bude vám dáno, dobrá míra, natlačená natřesená, vrchovatá vám bude dána do klína. Neboť jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám.
A už jsme u toho - vždyť tu nejde jen o mě, ale o nás, o vztahy mezi lidmi. Chováme se k sobě jako lidé či jako šelmy?Kdybychom si seřadili ta důležitá slova pěkně vedle sebe jistě by nás zamrazilo v zádech, protože bychom najednou stáli absolutně osamoceni uprostřed pouště bez lidí - odsuzuji, zavrhuji, neodpustím, nedám, já ti to spočítám . . .
Moji milí, proto vám  ze srdce přeji, aby letošní Vánoce i příští rok byly plné pokoje, smíření, tolerance, lidské i Boží blízkosti.
Lidmila Kukuczková
Česká Třebová dalším přístavem Pirátů!!!

V sobotu 17. listopadu bylo za účasti pana poslance Mikuláše Ferjenčíka založeno místní sdružení České Pirátské strany v České Třebové (MS Česká Třebová).  Po založení bylo také zvoleno předsednictvo místního sdružení. Datum, kdy se tak stalo, je symbolické. V tento den jsme si připomněli boj všech lidí, ale hlavně studentů, za svobodu a demokracii. Tyto principy Piráti ctí a rozvíjejí. Doplňují je především snahou o transparenci státní správy a využití moderních technologií při správě věcí veřejných. Tyto principy budou Piráti prosazovat také na místní úrovni všemi silami, které jim byly a budou občany svěřeny. Jsme zde a DRŽÍME KURZ!!! Vaši Piráti. předsednictva MS. Zleva: 2.místopředseda Jaroslav Lainz, Předseda MS Martin Herman, poslanec Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík, 1. místopředseda Andrej Ramašeuski.
Jabkancová pouť 2018

Chceme poděkovat všem, kteří nás přišli podpořit na 58. ročník Jabkancové pouti. Počasí nám přálo a jabkance byly tentokrát opravdu vypečené. Děkujeme sponzorům, novému vedení města Česká Třebová, Městské policii a především firmě Eko-Bi za perfektní organizaci úklidu v okolí spolkové chaloupky.  Na pečení jabkanců se podílelo přibližně 60 lidí, kteří od půlnoci do pozdního odpoledne vařili a loupali brambory, pekli a prodávali jabkance, a 30 lidí, kteří se starali o zábavu a hudební program pouti. Děkujeme!!! 
Za Spolek od sv. Kateřiny  Jitka Hanzlíčková
 
Park u gymnázia je změněný, úplně jiný

První sníh pokryl v úterý 20. listopadu popraškem i nově řešený park na Tyršově náměstí. Staré přerostlé túje jsou pryč a asi jich není velká škoda, zmizely však i lavičky, které parku dávaly styl, zůstaly jen nevzhledné odpadkové koše. Třeba na ně taky dojde. Naštěstí mám park v minulé podobě dostatečně zdokumentován a tak můžeme porovnávat.  Osobně je mi líto skupiny dřevin kolem pomníku smutného buditele M. Tyrše, který stojí nyní na ploše jako nahý, také nedávno vysázených smrků, podél parkové promenády. Vždyť jak to je dlouho co zde nahradily vysoké stromy, které nevyhověly tahovým zkouškám! Je zajímavé, jak rychle může odborník na osázení parku měnit svoje názory.  Mám ještě jeden postřeh. Jak moc nyní ve vyčištěném parku vyniká nevzhledný, oprýskaný a pomalovaný a vysklený bývalý novinový stánek! To má být naše chlouba na nově upraveném Tyršově náměstí?  Jen do parku vkládáme nyní více než milion, další statisíce nás stál "záhon" s plůtkem podél komunikace. Stánek zde asi přežije všechno....

Pronajmu dlouhodobě byt 2+1 v centru České Třebové s vlastním plynovým topením. 725 648 231  

Cyklopecky opět nadělily kolo a další dárky

Cestovatelskou soutěž Cyklopecky Pardubického kraje završilo slavnostní vyhlášení prvních tří vylosovaných cen. Horské kolo věnované společností Cyklo Point Pardubice získala desetiletá Anička Gerhartová z Pardubic. Další ocenění účastníci soutěže se pak mohou těšit třeba na víkendový pobyt v hotelu Zlatá Hvězda v Litomyšli nebo skvělé příslušenství pro cyklisty. Soutěž organizovala Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Pardubickým krajem a konala se pod záštitou krajského radního zodpovědného za sport a cestovní ruch René Živného. Významným partnerem soutěže byla také Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.
„Soutěž Cyklopecky Pardubického kraje představuje skvělý způsob jak poznávat krásná místa v regionu. Díky počtu došlých vandrovních knížek se navíc přesvědčujeme, že je stále velmi populární. A to mnoho lidí využívá trasy jen jako inspiraci pro vlastní výlety a ani nesbírá razítka do soutěže. I to nás těší, protože hlavním cílem celého projektu je objevování a poznávání měst, památek a přírodních krás našeho kraje. Blahopřeji všem výhercům, ale i těm, kteří právě prostřednictvím soutěže našli své oblíbené místo v Pardubickém kraji,“ uvedl radní René Živný.
V letošní vandrovní knížce mohli cyklističtí nadšenci ale i běžní turisté najít opět nové tipy na atraktivní výlety v Pardubickém kraji. Trasy vedly třeba kolem míst, kde bylo možné se během výletu příjemně osvěžit. Na Hlinecku se účastníci soutěže mohli projet krajinou tradic a krásná historická města zase poznali při toulkách na kole Českomoravským pomezím. Opravdovou cyklistickou dálnici vyzkoušeli, pokud se vydali Orlickým cyklo a in-line královstvím. Samotnou královskou etapou pak byla trasa s názvem Úbočím Králického Sněžníku, během které bylo třeba vystoupat více než 1100 výškových metrů. Ale zase ten výhled!
Vítězná Anička Gerhartová jezdila na výlety na kole s babičkou a dědečkem hlavně po Chrudimsku, kde mají chatu, druhý vylosovaný, Josef Zábský, zase s partnerkou podnikal výlety z Pardubic nebo z míst na trase vlaku. Třetí v pořadí Martin Kučera jezdil s rodinou z Vysokého Mýta a některé trasy si přiblížili autem s držákem na kola. „Takové výlety stmelují rodinu, máme z nich spoustu zážitků,“ řekl tatínek Martina. Pro rodiny s dětmi byly nejoblíbenější trasy v nížinách, mladí borci ale ocenili ty horské.
Cyklopecky Pardubického kraje 2018 jsou tedy u konce, ale pomalu už se začíná připravovat další ročník soutěže, který oproti předchozím letům přinese významnou novinku. To potvrdil i radní Živný: „Podařilo se nám navázat na bohatou spolupráci v oblasti cestovního ruchu s kolegy z Královéhradeckého kraje a domluvili jsme se na společné organizaci této oblíbené soutěže. Pro příští rok se tedy můžete těšit na Cyklopecky Východních Čech, kde najdete trasy v Pardubickém i Královéhradeckém kraji.“

Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí Smetanova 838
předpokládá přijmout ve školním roce 2019/2020 
60 uchazečů denního studia 4letého oboru PRAKTICKÁ SESTRA 53-41-M/03
30 uchazečů denního studia 4letého oboru  Sociální činnost 75-41-M/01
otevřen 3letý obor VOŠ  Diplomovaná sestra 53-41-N/11
DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ:
          13. 12. 2018 14:00 – 17:00 hodin (čtvrtek)
          12. 01. 2019 08:00 – 12:00 hodin (sobota)
Mimo dny otevřených dveří je návštěva školy možná po telefonické domluvě kdykoliv.    www.szsuo.cz

Silvestrovský turnaj ve čtyřhře ve Svinné je (bohužel) již obsazen

Loni vyšla ve Zpravodaji anonce na Silvestrovský turnaj ve čtyřhře a my se lekli, protože jsme to inzerovat nechtěli ...
Je to akce zejména pro místní, bývalé rodáky, příbuzné a tak je to spíš sranda akce a s cizími se tam nepočítá ...
Jak to bude letos? Kdo půjde kolem ať se staví, rádi ho uvítáme, ale turnaj je obsazen ...
Děkujeme za pochopení