Českotřebovský deník 335/2018 (23/11)

Úspěšný vstup českotřebovských bruslařek do nové sezóny

V početné sestavě osmnácti závodnic se vydaly krasobruslařky do nové sezóny. Hned na prvních závodech ve Dvoře Králové to čtyřikrát zacinkalo a Nikole Orlichové se podařilo vystoupat na stupínek nejvyšší. K tomu se přidala další krásná umístění, jako je i neoblíbené čtvrté místo, na kterém skončila tři třebovská děvčata. Nováčci nasbírali zkušenosti, které se hodily hned v závodech následujících v Pardubicích. V pohárové kategorii nejmladší žačky B brala své první body a třetí místo Tereza Smolová. 
Závodní sezóna je teprve na začátku a před námi jsou také domácí závody, které se uskuteční 12. 1. 2019 na  českotřebovském zimním stadionu.
 
Zásah veterinární správy a odboru životního prostředí
34 psů živořilo v jednom domku v centru města

Na pátek 23. listopadu sousedé z Komenského ulice ani kolemjdoucí hned tak nezapomenou. Ulice byla v podstatě uzavřena , zaplnila ji vozidla odvážející psy, kteří žili v osamoceném domku v této ulici, jak se ukázalo, tak v neuvěřitelném počtu. Jejich majitel byl odvezen do nemocnice a jeho partnerka je nedokázala zvládnout, po pokousání musela taky vyhledat pomoc a psi zde zůstali bez dozoru. Byli samozřejmě nebezpeční a agresivní  a bylo třeba zajistit odborný ale také rázný zásah. Přitom psí útulky v širém kraji jsou přeplněné po nedávném zadržení 60 psů v Mladějově, bylo velmi těžké najít  místa, kde by se jich ujali, nakonec se to podařilo. Nikdo také přesně nevěděl, kolik těch psů v domě je. Díky pracovníkům odboru životního prostředí , kteří zásah zorganizovali, se k problému musela postavit i veterinární správa, dům musel být otevřen a začala záchranná akce. Psů bylo v domě nakonec 34 a navíc dva mrtví! Objekt byl celý zaneřáděný, psi nebezpeční a ostrost psích zubů  poznali i mnozí jejich zachránci.  Objekt bude ještě znovu prozkoumán.  V minulosti byly jen někdy stížnosti na hluk a štěkání, majitel domu nikdy nikoho k sobě domů nepustil. Je neuvěřitelné co se může stát vlastně v centru města!  Fotografie ze zásahu bohužel nemám k dispozici. (mm)
 
Kácení stromu u restaurace v Javorce mělo řádné povolení

Velká lípa rostla velmi blízko  budovy restaurace a hrozilo, že při větrném počasí  zlikviduje nejen stavbu, ale třeba i návštěvníky na blízké terase. Nakonec smrtelný úraz při pásu velké větve v Javorce máme ještě v paměti.  Kácení proběhlo s odborníky a v době vegetačního klidu, na změnu v prostoru si jistě zvykneme.
 
Den otevřených dveří na VDA 

Vážení přátelé,  v pátek a v sobotu 23. 11. a 24. 11. pořádá naše škola dny otevřených dveří. Mimo jiné bude k vidění i výstava fotografii ze soutěže našich žáků na téma Československo a železnice 1918 - 2018. Některé kousky jsou moc povedené...Pokud budete mít zájem a nemůžete se zúčastnit, tak vás rád výstavou provedu i v jiný termín. Přijměte prosím pozvání k nám do školy. Mgr. Jan Kovář ředitel školy
 
Nový stolní kalendář Martina Šebely na rok 2019  

Kalendář má letos mimořádně tématiku danou 100. výročím ukončení I. světové války. Kalendář je v prodeji v Knihkupectví Paseka za 80 Kč. Zde také můžete zakoupit ve výprodeji všechny dosud nerozebrané tituly, které Martin Šebela vydal v nakladatelství OFTIS za mimořádně výhodnou cenu 50 Kč. Je to velká příležitost před vánočními svátky!
 
Peníze zapomenuté na bankomatu našly svého  majitele (a nebylo jich málo)

Díky poctivému nálezci  se podařilo zachránit částku několika desítek tisíc korun, které po výběru zapomněli jejich roztržití  majitelé na bankomatu u jednoho zdejšího supermarketu. Společně zde zůstal také potvrzovací lístek, na kterém je také zřejmá i část čísla karty, která byla použita pro výběr peněz. Majitelé  dokázali že karta, kterou vlastní byla použita skutečně pro výběr peněz a  zapomenuté peníze se jí vrátily. Poctivý nálezce dostane 10% odměnu, určitě si ji zaslouží. Majitelé peněz to také potvrdili.
 
Úmrtí v listopadu 2018

Zdeněk Píša nar. 1948 Česká Třebová
Miluše Habartová nar. 1945 Česká Třebová
Stanislav Kolář nar. 1944 Rybník
Vít Bartoš nar. 1940 Česká Třebová
Helena Vašinová nar. 1946 Česká Třebová
Josef Kulka nar. 1943 Česká Třebová
Radomír Jochec nar. 1961 Česká Třebová
Stanislava Kratochvilová nar. 1933 Česká Třebová
Anna Kubištová nar. 1943 Česká Třebová
Anna Váňová nar. 1923 Česká Třebová
Ludmila Šmídová nar. 1945 Česká Třebová
Václav Horák nar. 1943 Česká Třebová         
Jaroslav Pajer, nar. 1947, Arlesheim, Švýcarsko  Čest jejich památce !
 
Jednání o přivaděči k D35 z Dašic

Začátkem příštího měsíce bude zahájena stavba úseku D35 Časy – Ostrov. S tím souvisí i stavba přivaděče z Dašic, který je zároveň obchvatem Zminného. Přípravu této akce má na starosti Správa údržby silnic Pardubice. Hejtman Martin Netolický spolu s radním pro dopravu Michalem Kortyšem diskutoval dnes se zástupci obce a SÚS o trasování této potřebné komunikace.
„Před pár týdny jsem se setkal se zástupci Zminného, kteří mi přednesli připomínky k výstavbě přivaděče. Ty byly důvodem dnešního setkání, kde jsme si vyjasňovali trasování a postup realizaci celého projektu. Naším cílem je, aby se stavba uskutečnila bez zbytečných průtahů,“ sdělil Martin Netolický.
Při setkání starosta Dašic, pod které Zminné spadá, zmínil problémy, které jeho obec v současnosti tíží. „O tom, že je výstavba dálnice i přivaděče potřeba svědčí množství kolizí, které jsou na současné komunikaci. Jen od začátku listopadu došlo k šesti nehodám se zraněním. Dalším problémem je množství automobilů, které naší obcí projíždí. Denně se jedná o 2605 vozidel a z toho je 970 nákladních. Ve Zminném je to ještě více,“ odkazuje na data z roku 2016 starosta Dašic Petr Zikmund
O naléhavosti při hledání řešení svědčí i fakt, že bude 4. prosince zahájena výstavba D35 na úseku Časy-Ostrov. „Je potřeba rychle zapracovat na výstavbě přivaděče, abychom s dálnicí neskončili právě v Dašicích a ve Zminném. Studii budeme projednávat ještě na veřejném zasedání hned, jak bude dopracována dle připomínek,“ řekl Michal Kortyš.
„Vyžádal jsem si podklady k celému postupu projednávání stavby přivaděče. Je potřeba jej řešit i v kontextu na další komunikace, které v Dašicích se stavbou souvisejí. Námitky majitelů pozemků je potřeba zohlednit a najít s nimi řešení, aby nebyla stavba odložena i o několik let,“ dodal Martin Netolický.
 
Konference škola a podnikání – Připojte se!

Choceň – Zástupci deseti středních a čtyřech základních škol přijeli 21. ve středu do Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň. Důvodem byl třetí ročník Konference škola a podnikání. Letos bylo setkání věnováno informačním technologiím, a proto nesla název „Připojte se!“ Odborné workshopy byly připravené pro studenty, žáky i učitele. Akce se zúčastnili Bohumil Bernášek, krajský radní pro školství a Ladislav Valtr, radní odpovědný za zdravotnictví.
Pro účastníky z Pardubického i Královehradeckého kraje si přednášející připravili témata jako: Podnikání na střední škole, Obrana proti fake news, kybernetická šikana, využití cloudových technologií nebo bezpečnost v IT.
„Svět bez informačních technologií si už nedovedeme představit. S IT se setkáváme v zaměstnání i v soukromí. Zpracování dat, jejich přenos, ukládání, ale i příležitosti a hrozby s tím spojené jsou určitě dobrá témata na studentskou konferenci, zejména pokud se tato koná na obchodní akademii“ sdělil radní Bohumil Bernášek.
Škola se k tématu „připojila“ stylově. Zahájení konference přenášela přes youtube do tříd, kde se konaly přednášky. „Poprvé jsem se stal youtuberem,“ poznamenal radní Bernášek. 
Cílem konference je propojení teoretických příprav studentů s praxí. Navázání kontaktů mezi studenty a konkrétními firmami. V neposlední řadě pak motivace studentů k vlastnímu podnikání. „Při vzniku prvního ročníku konference jsme reagovali na projekt Technohrátky a snažili jsme se nabídnout něco nového. Měli jsme v té době už výsledky v oblasti podnikání a chtěli jsme je prezentovat. Od začátku jsme tak zvali nejen naše studenty, ale i zástupce dalších škol v Pardubickém a Královehradeckém kraji,“ sdělil ředitel školy Jaroslav Studnička.
„Informační technologie vnímám jako velmi progresivní obor. Šikovné mladé lidi v této oblasti potřebuje nejen Choceň, ale i další města v našem regionu. Výchova a příprava mladých lidí k podnikání pak tento potenciál ještě umocňuje,“ míní Ladislav Valtr, který tuto konferenci aktivně podporuje již od jejího prvního ročníku.
 
Kraj vybuduje v Holicích výjezdovou základnu

Rada Pardubického kraje schválila na svém posledním zasedání záměr výstavby nové výjezdové základny pro zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje v Holicích. Stavět by se mělo na jaře příštího roku. Stavba má být hotová do poloviny roku 2020. „Vybudování nové výjezdové základny vyřeší současné nevhodné umístění v provizorních prostorách objektu města Holic. Pronajaté prostory, jejich členění, velikost a celková dispozice nevyhovují současné legislativě a potřebám zdravotnické záchranné služby, “ objasnil důvod výstavby hejtman Martin Netolický.  
V nově budovaném objektu je navržena garáž pro dvě výjezdová vozidla, která je situována směrem k silnici I/36 a technické zázemí pro personál. „Sestry, záchranáři, lékaři i řidiči budou mít realizací nové základny v Holicích k dispozici moderní zázemí v úrovni, která odpovídá rostoucím nárokům na  jejich práci. Denní místnost, šatny se sociálním zařízením i odpočinkovou místnost. Nebudou chybět prostory pro technologie či prádelny,“ sdělil Ladislav Valtr, radní odpovědný za zdravotnictví.
„Předpokládané náklad na realizaci činí 16,5 milionu korun bez DPH. Výsledná částka bude známa po výběrovém řízení na dodavatele stavby. Ta by měla být hotova v červnu 2020,“ uzavřel Roman Línek náměstek hejtmana odpovědný za investice. 
 
Česká hlavička navštívila radního pro školství

Není příliš časté, aby studentka třetího ročníku gymnázia excelovala na poli vědy a spolupracovala s renomovanými pracovníky univerzit. Sylva Neradová z Gymnázia Mozartova v Pardubicích to dokázala a se svým výzkumem kvasinek excelovala v soutěži Česká hlavička 2018. K úspěchu ji pogratuloval Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství.
Projekt České hlavičky je ucelený program zaměřený na podporu nadaných studentů v technických a přírodovědných oborech a na zvýšení zájmu mladých lidí o studium těchto oborů. Projekty se týkaly nejen chemie a biologie, ale i matematiky, techniky nebo humanitních věd. Za své vědecké práce získalo v letošním 12. ročníku osm středoškoláků v šesti kategoriích titul Česká hlavička. Sylva Neradová byla jedinou oceněnou studentkou.
Žákyně třetího ročníku gymnázia uspěla na poli vědy výzkumem kvasinek Candida albicans a Candida parapsilosis, které mohou způsobit infekční onemocnění ohrožující život. Na svém výzkum pracovala pod vedením RNDr. Olgy Heidingsfeld, CSc. z Katedry biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.
Sylva Neradová si řídí denní režim sama. „Když nemusím jít do školy, tak trávím většinu času v laboratoři. Někdy jsou to tři hodiny, ale také mi práce zabere i šest hodin. Samozřejmě se musím také učit do školy. Učitelé se mi snaží vyjít vstříc,“ prozradila mladá vědkyně. Ta si najde čas i na relaxování, kterým je pro ní běh a poslech hudby. Ve škole ovšem žádný z předmětů nezanedbává a patří mezi premianty. Rok před maturitou už také přemýšlí o svém dalším působišti. „Ráda bych studovala v USA. Láká mne i cestování. Přihlášku si chci podat i na českou vysokou školu. Uvažuji o oborech biochemie nebo lékařství,“ sdělila studentka dále.   
„Sylva má individuální studijní plán. Například na písemky chodí pravidelně. Vždy je perfektně připravena. V její práci jí podporují nejen učitelé, ale i spolužáci. Jsme menší škola a studenti mají dobré vztahy mezi sebou i s pedagogy. Svobodu a volnost nezneužívají. Velké uznání patří i učitelce chemie Květě Sýkorové“, řekl při setkání na krajském úřadě Petr Harbich, ředitel Gymnázia Mozartova.
 „Velmi často se diskutuje o inkluzi. Trochu se přitom zapomíná na talentované žáky. I jim by měly školy věnovat mimořádnou pozornost. Jsem velmi potěšen, že se to na Gymnáziu Mozartova daří. Úspěch Sylvy Neradové je velmi výrazný a měl by být inspirací pro další budoucí špičkové vědce a výzkumníky“ sdělil radní Bohumil Bernášek. Ten předal studentce i malou pozornost.
 
Známe krajské vítěze soutěže AKTIVNÍ OBEC 2018 
Opět jsme zaznamenali nárůst sběrů vyřazených elektrozařízení v červených kontejnerech v období pořádání soutěže v porovnání se stejným obdobím v předešlém roce. Průměrně dosahoval 9 % a dokonce u 31 nejaktivnějších obcí byl nárůst přes 10 %. Naši regionální manažeři předají vítězným městům a obcím certifikáty s oceněním. Hlavní vítěz soutěže a výherce 20 000 Kč však ještě na své vyhlášení čeká. Krajskžým vítězem v našem kraji se stalo město Přelouč.