Českotřebovský deník 336/2018 (25/11)

Podzimní novinky na VOŠ a SŠT Česká Třebová

Rozběhl se nový školní rok a na naší škole se odehrála celá řada sportovních událostí a technických i společenských projektů. Soutěže středoškolských týmu probíhaly v atletice, ve fotbale, basketbale i florbale. Odstartovala odborná výuka v lanškrounském AVX, naši studenti vyjeli do přístavů v Bratislavě, rozjela se nová studentská firma pod hlavičkou JA CZECH, absolventi elektrikáři a zámečníci získali Čestné uznání hospodářské komory a mnoho další zajímavých aktivit, které jsou dostupné na www.vda.cz.
Zástupce CZ Logistics Ing. Knížek předal našemu florbalovému týmu 19. 11. novou sadu dresů u příležitosti středoškolského turnaje ve sportovní hale Skalka. CZ Logistics a CZ Loko podporují vzájemnou spolupráci, která probíhá na úrovni odborných praxí žáků, exkurzí i výměny zkušeností a tímto mimořádným darem podpořily i školní sport.
23. a 24. 11. proběhl v obou našich areálech mimořádně úspěšný Den otevřených dveří. Představili jsme prodejní výstavu s  výrobky našich žáků a velkému zájmu návštěvníků se těšila pracoviště odborného výcviku elektrikářů, zámečníků a truhlářů. Budoucí strojvedoucí si vyzkoušeli jízdu na simulátoru lokomotivy, naši informatici představili síťové technologie a robotiku, dopraváci nové zaměření železniční provoz a celá škola dýchala pohodovou a tvůrčí atmosférou.  Novinkou v letošním roce byla velká podpora partnerských firem z České Třebové i okolí. K vidění byly expozice ČD Telematika, ČD Cargo, CZ Loko, Metrans, LDM, Dřevotvar Jablonné, nebo AVX.  Zájemcům o studium na naší škole ukazují firmy úspěšnou cestu, kterou se mohou vydat, pokud zdárně dokončí střední školu. V sobotu 12. 1. 2019 pořádáme ještě jeden speciální Den otevřených dveří. Jste srdečné zváni.
 
Uzávěrka prosincového čísla Čt zpravodaje je zítra v pondělí dopoledne

Tento den se již dostane do tiskárny i poslední část textů. Vytištěno bude ve středu, distribuce část již ve středu, ve čtvrtek a v pátek
Spolupráce městského muzea a gymnázia: Významná výročí naší státnosti

V rámci projektu Oslavy stého výročí vzniku republiky v České Třebové připravili studenti českotřebovského gymnázia prezentace na téma Významná výročí naší státnosti. První světové válce a vyhlášení republiky roku 1918 se věnovaly Emma Kameníková, Beáta Hrdličková a Daniela Řeháková. Nástup Hitlera k moci a události roku 1938 v Evropě, Československu i České Třebové zmapoval Petr Blaško. Jan Růžička a Tomáš Kupka se ve svém příspěvku věnovali dvěma významným událostem, a to letům 1948 a 1968. Ke druhému zmíněnému výročí se jim podařilo získat i výpověď pamětníka srpnových událostí. Jediné „neosmičkové“ výročí - rok 1989 -  pak působivě zpracovali Tereza Sűsserová a Tomáš Verner.
Prezentace proběhly v přednáškovém sále českotřebovského muzea v úterý 22. října pro školy a ve středu 23. října pro veřejnost.
Projekt finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Pardubický kraj, akce se konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.
Mgr. Jitka Peková  Městské muzeum Česká Třebová
 
 V neděli 2. prosince skončí 2. část krajské hokejové ligy. Jak to bude dál

2. část: skupina A- týmy na 1. až 6.místě po 1. části hrají dvoukolově, tj. 10 utkání, o pořadí pro nasazení do play off. Započítávají se všechny výsledky z1. části.
Skupina B - týmy na 7. až 10. místě hrají dvoukolově, tj. 6 utkání, o dvě postupová místa do play off o Přeborníka kraje.Započítávají se všechny výsledky z1. části. Ostatní týmy hrají oPohár Vladimíra Martince.
3. část: play off „O přeborníka kraje“
ČF: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 na tři vítězná utkání o postup do semifinále. Začíná se na hřišti lépe umístěného týmu po 2.části soutěže. Vítězové postupují do SF, poražení doplní skupinu o Pohár Vladimíra Martince stím, že dva nejlépe umístěné týmy po 2. části vyřazené ve ČF postupují přímo do semifinále oPohár Vl. Martince, ostatní hrají předkolo play offo Pohár VM.
SF:vítězové QF na tři vítězná utkání. Začíná se na hřišti lépe umístěného týmu po 2.části. Případný čtvrtý a pátý zápas bude sehrán vúterý a ve čtvrtek.
F: vítězové SF na tři vítězná utkání. Začíná se na hřišti lépe umístěného týmu po 2.části.
o 3.m.:poražení vSFna dvě utkání (venku-doma, dvoubodový systém). Začíná se na hřišti hůře umístěného týmu po 2.části.Celkově 3.místoobsadí družstvo, které získá z obou utkání vyšší počet bodů. Při rovnosti bodů se utkání prodlužuje 5 minut, popř. následují samostatné nájezdy v sérii po třech na každé straně a následně po jednom do rozhodnutí (s výměnou pořadí).