Českotřebovský deník 339/2018 (28/11)
Další předváděčka elektronického hlasovacího zařízení pro zastupitelstvo

Dnes ve středu 28. listopadu se  v přednáškovém sále městského muzea konala předváděcí akce elektronického hlasovacího zařízení od další oslovení firmy, které také splňuje požadavky, které potřebujeme. Na rozdíl pod  předchozího jde o zařízení "drátové". Jednotlivá hlasovací zařízení zastupitelů se připojují do sítě instalované v lavicích přednáškového sálu, který slouží k zasedání městského zastupitelstva.  Instalace v lavicích zůstávají,  hlasovací krabičky využívající opět "hlasovací karty" jsou demontovatelné. Funkce je obdobná jak již bylo popsáno, také zde bude možné v případě potřeby zakoupit i videomodul, který město nyní nepožaduje. Podle některých názorů je takového "drátové" zařízení spolehlivější než "wifi systém" který byl součástí  první předváděcí akce. To, že pořízení elektronického hlasovacího zařízení je běžným standardem je vidět i z toho, že obdobné zařízení firma připravuje pro Lanškroun, Ústí nad Orlicí i Svitavy. Na objednávku hlasovacího zařízení bude vypsáno výběrové řízení, které také umožní určit pořizovací cenu.  Elektronické hlasovací zařízení není zbytečnost, ale zařízení, které umožní zvýšit transparentnost práce zastupitelů, uchovává výsledky hlasování pro veřejnost a usnadňuje kontrolu práce. Foto Petr Skopal.

Pomník Miroslava Tyrše v novém parku na sluncem ozářeném fotografii

Ostré dopolední vlastně zimní sluníčko osvětlilo celý prostor, který již minulý prostor nepřipomíná. Zůstal jen Tyrš a budovy v pozadí. Bude mnohem vzdušnější než dosavadní, na který jsme si během let zvykli. budeme si muset zvyknout i na novinky, která tvoří pozadí za sochou , doufejme, že po ozelenění prostoru  bude doplňkem, který přijmeme. Nyní bez dřívější vegetace je zřejmé, že nějaké pozadí za pomníkem být musí, proto ten cortenový plech. Ohraničuje také záhony ve svahu k budově vily reálky, nyní druhé budovy ZUŠ. Doufejme, že v létě nezpůsobí přehřívání a vysušování zeminy a vypálení vegetace.   (Foto VV)

Českotřebovský zpravodaj prosinec 2018 - distribuce zahájena

Zatím v České Třebové, časopis je na prodejnách zítra ve čtvrtek  bude distribuce pokračovat do schránek předplatitelů a  do prodejen a na adresy i v okolních obcích, pátek  tvoří rezervu pro lokality, které se ve čtvrtek nepodaří ( zřejmě Němčíce, Přívrat, Řetová, Ústí nad Orlicí)
Podjezd na Litomyšlské - past na řidiče kamionů

Také dnes jsme se o tom mohli přesvědčit, kamion, který se teoreticky "nemohl vejít" zatarasil silnic a tím zavinil odpoledne velké potíže motoristům  i na křižovatce Litomyšlská - Sadová, u pivovaru  a v okolí atd. Bylo by třeba vymyslet nějaké nad silnicí zavěšené "cvičné omezení",  které by kamiony od vjezdu odradilo. Je to poměrně častý případ...
Letohrad chce rozšířit  MŠ U Dvora, čeká ale na možnost dotace

Rada města schválila výsledek veřejné zakázky na projekční práce pro budoucí modernizaci technické budovy a rozšíření kapacit MŠ U Dvora. Vítěznou nabídku podala místní PK Jiří Adamec s cenou 594 tisíc korun s daní, vyhotovena by měla být do konce roku 2019. Město poté bude čekat na vypsání vhodných dotačních titulů, ve kterých by se mohlo ucházet o finanční dotaci na vlastní realizaci investice.

 

Kohouti v Chocni konečně vyhráli


Vydřenou výhrou (5:4) na ledě Spartaku Choceň si českotřebovští Kohouti zajistili účast v elitní šestce týmů, které mají zaručenou účast v play off. Dvě branky vstřelil Matěj Štefka, po jednom gólu přidali Jakub Fúzik, Vojtěch Veverka a Daniel Král. Za skvělé povzbuzování děkujeme stovce českotřebovských fanoušků. V tabulce jsou nyní před poslední zápasem 1. části na třetím místě.

 

Lísky na skutečský festival už od 3. prosince

Zatímco tento týden si mohou zájemci pořídit předplatné na celý program 16. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, od 3. prosince míří do prodeje i vstupenky na jednotlivé koncerty a představení.
Festival, který se vedle klasické hudby orientuje i na další příbuzné hudební žánry, nabízí návštěvníkům za přijatelné ceny řadu atraktivních titulů. Jedním z taháků bude dle pořadatelů už samotné zahájení v neděli 17. března 2019. „Před dvěma lety se ve Skutči poprvé, a hned s velkými ovacemi, představil orchestr Filharmonie B. Martinů Zlín a také klavírista Igor Ardašev. Na tento úspěch navazujeme dalším koncertem, v němž se vedle orchestru na jeviště musí vejít ještě dva klavíry. Na ty zahrají manželé Renata a Igor Ardaševovi. Bude to jedinečný zážitek,“ vyjádřil své přesvědčení starosta města Skuteč Pavel Bezděk.
Na programu dále figuruje například koncert Komorní filharmonie Pardubice s Chanson Triem Coucou, v němž v originálních aranžích zazní nejslavnější francouzské šansony. Příznivce opery potěší Mozartova Kouzelná flétna a milovníky baletu Čajkovského Labutí jezero. Operetní žánr je zastoupen titulem Noc v Benátkách od Johanna Strausse ml. Na své si přijdou i pravidelní návštěvníci velkých hudebních projektů na zimním stadionu. Letos zde po dvou letech znovu zazní filmová hudba v provedení Filharmonie, kterou řídí Chuhei Iwasaki a Filharmonie Hradec Králové s Yvettou Blanarovičovou uspokojí milovníky muzikálových melodií. V rámci komorních koncertů se představí mužské vokální kvarteto Q VOX, Jiří Stivín, Komorní soubor Variace s Otakarem Brouskem ml. či Hniličkovo trio. Nově nastudovaný program předvedou i regionální tělesa a v programu se objeví také soutěžní přehlídka dětských a mládežnických pěveckých sborů.
O temperamentní závěr festivalového programu se v neděli 12. května 2019 postará houslový virtuos Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble. Podrobnosti k programu i k prodeji vstupenek jsou zveřejněny na stránkách festivalu


Výstava Vánoce na Veselém Kopci aneb Ten vánoční čas bude v expozici lidového stavitelství na Veselém Kopci u Hlinska zahájena 1. prosince.
Návštěva největšího muzea v přírodě v Čechách vám tentokrát přiblíží tradiční obyčeje zimního období od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Dozvíte se například, jak vypadalo pohoštění pro přadleny, jaké dárky mohly děti před sto dvaceti lety nalézt v mikulášské nadílce, ale také, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole a na co se dříve děti nejvíce těšily. Každý den trvání výstavy budou pozvaní lidoví výrobci předvádět zhotovování vánočních předmětů: ozdob a hraček z přírodnin, korálkových ozdob, malování skleněných ozdob, perníku tlačeného do forem, pečení zvykoslovného pečiva a dalších. Výstavu o víkendech zpestří bohatý kulturní program. V sobotu 1. 12. potěší koledy v podání dechového kvintetu Mrákotínka z Mrákotína; 2. 12. můžete na Veselém Kopci potkat mikulášský průvod, pro malé návštěvníky budou dokonce připraveny dárečky a koledy k tomu zazpívá folklorní soubor Baldrián z Pardubic; 8. 12. čekají koledy zahrané a zazpívané Radovankou z Jiřic a také staročeská zabíjačka v Hospodě Na vejměnku. Výstavu zakončí v neděli 9. 12. Předvánoční jarmark, kterého se zúčastní vybraní řemeslníci z celé České republiky. Jarmark budou provázet koledy v podání Pouličníků z Tábora. Vánoční výstava na Veselém Kopci bude otevřena do 9. 12. denně (i v pondělí 3. 12.) od 9 do 16 hodin. Přijďte si užít poklidnou atmosféru zimních a vánočních svátků, kterou na Veselém Kopci naleznete. Podrobnosti k výstavě na na www.vesely-kopec.eu