Městská knihovna Česká Třebová prosinec 2018                
Advent v knihovně 2018
Vánoce s knihovnou, adventní odpoledne pro celou rodinu s divadelním představením a dílničkou, se uskuteční v sobotu 1. prosince od 16 hodin. Přijďte si vyzkoušet vánoční zvyky, ochutnat vánoční punč a užít si předvánoční pohodu. Pro děti bude připravené divadelní vánoční představení Betlém aneb putování za hvězdou v podání Divadla Koráb. Vstupné dobrovolné.
V úterý 4. prosince vás zveme na Matyldino pohádkohraní, kde se s dětmi seznámíme s čertovskou babičkou, které se bojí i sám Lucifer. Určitě si také něco vyrobíme a zamlsáme si. Spolu s Matyldou se na vás těšíme v 16 hodin na dětském oddělení.
V rámci Vánočního tvoření si můžete ve středu 12. prosince od 13 do 17 hodin přijít vyrobit malý dárek pro sebe i druhé na dětské oddělení na pobočku Parník.
Ve středu 19. prosince vás zveme na Vánoční klubíčko, kde si vyrobíme přáníčka s otisky ručiček vašich dětí, tak přijďte v 10 hodin na dětské oddělení. Jako obvykle nebudou chybět doporučení, co číst.
 
1. 12. 2018
Vánoce s knihovnou pro celou rodinu
16:00 / Městská knihovna
Přijďte si vyzkoušet vánoční zvyky, ochutnat vánoční punč a nasát předvánoční pohodu. Pro děti bude připravené divadelní vánoční představení Betlém aneb putování za hvězdou v podání Divadla Koráb. Vstupné dobrovolné.
 
4. 12. 2018
Matyldino pohádkohraní
16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. V prosinci se s dětmi seznámíme s čertovskou babičkou, které se bojí i sám Lucifer. Určitě si také něco vyrobíme a zamlsáme si. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
12. 12. 2018
Vánoční tvoření na Parníku
13:00–17:00 / Městská knihovna – pobočka Parník
Děti, přijďte si vyrobit malý dárek pro sebe i druhé na dětské oddělení na pobočku Parník (Ústecká ulice).
 
17. 12. 2018
Vánoční tvoření na Teenspace
13:00–18:00 hod. / Městská knihovna – Teenspace
Přijď si zasoutěžit ve vánočním kvízu a vytvořit si malou radost. Materiál zajištěn. Těší se na tebe knihovnice Adéla.
 
19. 12. 2018
Vánoční klubíčko
10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Vyrobíme si přáníčka s otisky ručiček vašich dětí a jako obvykle nebudou chybět doporučení, co číst. Knižní klubíčko je tu každý měsíc pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici také přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
Mikulášský turnaj v NINTENDO SWITCH
3. 12. (pondělí), 14:00–18:00 hod., Teenspace
Společně si zahrajeme turnaj na Nintendu o malé mikulášské drobnosti.
 
Zapař si s knihovnicí
6. 12., 13. 12., 20. 12. (čtvrtek), 14:00–18:00 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
10. 12.  (pondělí), 12:30–18:00 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
Robokroužek
5. 12., 12. 12. (středa), 15:00–17:00 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Více info: mrkvlf@gmail.com.
 
Jsme součástí soutěže Skautská pošta
Hra navazuje na právě vysílaný televizní seriál Skautská pošta 1918, který se věnuje vzniku Československa. Skauti tehdy zajišťovali doručování dopisů i tajných depeší. Všechny děti do 15 let si roli doručovatele mohou samy vyzkoušet. Více informací k pravidlům soutěže, která trvá do konce letošního roku, naleznete po přihlášení na www.skautskaposta.cz.
 
Novinářka Markéta Kutilová mluvila o konfliktu v Sýrii v České Třebové
Přednáška novinářky Markéty Kutilové o revoluci a válce v Sýrii se uskutečnila 31. října v městské knihovně. Návštěvníci se dozvěděli, jak občanská válka přerostla v mezinárodní konflikt, ve kterém si Sýrii chtějí rozdělit mezinárodní mocnosti. Děkujeme za vysvětlení této komplikované a stále aktuální situace! Těšíme se na novou knihu Ve válce, která vznikla opět ve spolupráci s Lenkou Klicperovou a přinese příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie.
 
Končí další PC kurzy pro začátečníky a pokročilé
Od začátku měsíce září do poloviny prosince 2018 pravidelně navštěvovalo 31 účastníků PC kurz pro začátečníky nebo PC kurz pro pokročilé. Lektorka je ráda, že kurzistům může předat spoustu nových informací. Po absolvování kurzu účastníci obdrží certifikát. Pokud máte také zájem o výuku na počítači, tak od ledna a od března 2019 budeme vypisovat další kurzy v městské knihovně. Těší se na Vás lektorka Adéla Voclová. Přihlásit se můžete osobně v knihovně nebo přes e-mail adela.voclova@moderniknihovna.cz. Počet míst je omezen.
 
ČERNOBÍLE
Do 6. prosince je v prostoru knihovny k vidění výstava fotografií Miroslavy Kejvalové.
 
VÝSTAVA 10 let spolku ZA JEDEN PROVAZ
Novou výstavu zahájí 7. prosince v 18 hodin vernisáž. Těšit se můžete na fotografie, které mapují desetiletou historii spolku Za jeden provaz. Výstava potrvá až do 31. ledna.
 
Upozornění na uzavírku knihovny
Oddělení pro děti bude uzavřeno ve dnech 10. až 12. prosince kvůli probíhající rekonstrukci WC.
Celá knihovna bude uzavřena od pátku 14. prosince od 11:30 hodin až do soboty 15. prosince včetně z důvodu oprav schodiště.
Knihovna bude uzavřena také o vánočních svátcích 24. až 26. prosince, 31. prosince 2018 a 1. ledna 2019.
Děkujeme za pochopení, knihy můžete vracet bez omezení do biblioboxů umístěných před vchody do budovy na Smetanově ulici i na pobočce Parník (Ústecká ulice).
 
Městská knihovna vám přeje předvánoční pohodu, příjemné svátky a dostatek času na čtení!

Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/  nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827.