Kynologie Javorka v roce 2018                                              
Letošní kynologická sezona se pomalu blíží k závěru. Naše členy již čeká jen pár podzimních a zimních závodů, některé ještě venku, jiné již v halových prostorách. Po ohlédnutí si můžeme oddechnout, že jsme velmi náročný rok opět zvládli na výbornou a to jak v soutěžích, tak jako pořadatelé vrcholových akcí.
V červnu jsme v areálu FK Pod Jelenicí uspořádali již 8.ročník unikátní celorepublikové soutěže Junior Open, tradičně doplněnou novinkami, nejdůležitější byla nová disciplína Branný kynologický víceboj, který začíná být po dlouhé pauze opět velmi populární. Hlavní kategorií byla hned 2 MČR mládeže a juniorů – a to v Obedience a v Dogdancingu. Naše republika je jedinou zemí FCI, která tato mistrovství pořádá a obě jsou schváleným projektem naší členky Ivety Skalické. Velmi obsazenou kategorií byla i všestrannost IPO a NZŘ a samozřejmě Agility. Letošní účast byla rekordní – více jak 135 startujících od časného rána do pozdních večerních hodin zaměstnalo 12 rozhodčích a mnoho pomocníků. Určitě stojí za zhlédnutí fotogalerie z této akce.
Pro naši ZKO zde byl největším úspěchem start Karolíny Hylákové s Indym, a to poprvé ve třídě OB2. Svým výkonem právem získali již potřetí titul Mladý mistr ČR! K tomu během dne přidali druhé místo ve stopařské kategorii. Rovněž se dařilo juniorskému týmu Eliška Filipiová s Baronem, kteří získali na MČR OB 2.místo.
Další akcí pro mladé psovody byly hned 2 tábory talentované mládeže – pořadatelsky jsme zajišťovali TTM ČKS v Poličce a hned po něm pořádali již 18.ročník našeho Letního tábora pro děti a psy v Nemošicích.
Nejnáročnější byl pak závěr akcí pro mladé – již podruhé jsme se stali pořadateli MČR mládeže ve všestrannosti, které opět proběhlo na stadionech FK, v polovině horkého srpna.
Všechny vrcholové soutěže pro mladé psovody – MČR OB, DD i Všestrannost proběhly pod osobní záštitou hejtmana Pk Martina Netolického a velké podpory MÚ Česká Třebová, kterým tímto chceme velmi poděkovat.
Tím aktivity naší mládeže nekončili. Dařilo se i v dalších republikových soutěžích. Naše družstvo startovalo ve stopařských nominacích, Kája s Indym poprvé závodila v nejvyšší třídě a v celkovém republikovém žebříčku se umístila na 2.místě. Na MČR postoupilo družstvo ve složení Karolína Hyláková, Lucie Zárubová a Jakub Šefl.
Aktivity naší ZKO jsou poměrně velké, opět jsme, pod záštitou náměstka hejtmana Romana Línka uspořádali 2 soutěže v oblíbeném Seriálu Obedience Javorka.
Během roku jsme uspořádali debatní ukázky o výcviku a výchově pejsků pro sport i rodinu pro MŠ, ZŠ a Příměstský tábor. Vzhledem k zájmu byl další aktivitou Tématický Prodloužený víkend ve Vysokém Poli a tradiční Zimní soutěžní dopoledne, dále pak 4 Zkoušky z výkonu psů.
Nejvyšší počet startů a mnoho ocenění v sezoně má za sebou Renata Zárubová s Indym, Hanka Langrová se svými retrívry Dustym a Eilou, a Eliška Filipiová s Baronem. Úspěšné starty na dalších soutěžích mají Šárka Filipiová s Kessy, Marta Hurtová s Benji, Lucka Kalinová s Teddym, Iva Petrová s Dakshi Power a Zuzka Vobořilová se Celeste.
Díky licenci mezinárodní rozhodčí, kromě náročného celoročního posuzování po celé ČR, byla naše členka Iveta Skalická delegována na halové soutěže OB na Slovensku, špičkově zajištěný třídenní Pohár OB Polska, na MČR OB ovčáků a dále pak na MČR dospělých ZVV3 a CACT IPO3.
Kalendář aktivit pro rok 2019 jak pořadatelských, tak v soutěžích máme již nyní dost zaplněný, takže zbývá jen popřát naším členům minimálně stejně úspěšnou sezonu jako letos.
Závěrem bychom chtěli nejenom příznivcům sportovní kynologie, ale všem „třebovákům“ popřát krásný advent, příjemné prožití vánočních svátků a šťastný vstup do Nového roku 2019.
Výbor ZKO Javorka