Jubilant Saša Gregar                                                              

(*25/11 1943)

Když jsem jako gymnazista v České Třebové začal dělat divadlo, doslechl jsem se poprvé o jakémsi Sašovi Gregarovi. A připadlo mi, že je to nějaká mýtická bytost. Původem Třebovák, co to vzal přes Ústí do Hradce. Herec a režisér slavných inscenací. (Spolu)Zakladatel divadelních i občanských uskupení, orgánů, festivalů. Bojovník. A jako klučíkovi mi přišlo, že to není reálné, aby jeden člověk toto všechno obsáhl. Prostě jsem myslel, že všichni přehání.

Když jsme zakládali českotřebovského TRIARIA, byli jsme si Sašova působení ve městě vědomi. I proto jsme nás pojmenovali, jak jsme pojmenovali, protože po Sašově Studiu 02 prostě musela přijít trojka. To už jsem začínal tušit, že pověsti o Sašovi nelžou.
Když jsem Sašu poprvé (vědomě) osobně potkal, bylo mi dvacet. A byl to i on, kdo mě divadelně vychoval, kultivoval, inspiroval a vedl. Za což mu z celého srdce děkuji!

Když jsem vstupoval do VSVD, říkali mi někteří, že se Sašovi začínám v lecčem podobat. Což mi skutečně nevadilo, naopak mi to lichotilo. V lecčem je mi vzorem. A když hledám argumenty pro některá jednání na MK či NIPOS ARTAMA, většinou najdu Sašovy články, které jako kdyby byly napsány mnou.

Že budeme mít i společnou cestu do HK přes ÚO, to nemohlo napadnout nikoho. Že budu mít tu čest Sašu střídat ve vedení VSVD, v komisích a výborech na MK a NIPOSu, ale trochu vlastně i v Jesličkách, že budu studovat stejné doktorské studium u stejného profesora DAMU, že mu budu moci (navíc společně s profesorem Císařem) předávat Zlatý odznak J. K. Tyla, že mi někdy někdo řekne, ať svůj proslov zkrátím, že jsem dlouhej…

Nebýt Sašovy dlouholeté práce, kdy vybojoval pro VSVD postavení, jaké vybojoval, mohlo být všechno mnohem komplikovanější. Ale on tu naštěstí je. A navíc slaví.

Milý Sašo, dovol mi, abych ti z celého srdce popřál mnoho zdraví, štěstí, energie, entuziasmu, pohody a spokojenosti – a abych se po boku mnoha dalších připojil s gratulací k tvým 75. narozeninám. (Mimochodem jsem tomu ani nechtěl věřit, že je to tolik, protože na pětasedmdesátníka teda fakt nevypadáš

Vše nej nej nej přeje Josef  Kopecký FB , (Foto Jan Slavíček)


Prošvihli jsme výročí a je to nenapravitelná chyba

Děkuji proto Josefu Kopeckému za to připomenutí na facebooku, které jsem v podstatě "ukradl" i pro Českotřebovský deník, nakonec s jeho souhlasem, za který děkuji. Je důležité, aby na Sašu Gregara právě nezapomněla ani Česká Třebová.  Takže je nejvyšší čas dát do pohotovosti všechny pamětníky, jednak Studia 02 působícího v dnešním "Perláku", oprášit fotografie z divadelních inscenací Hýbla (např. Rumcajs, Faust, Dulcinea z Tobosy...) a udělat pořádný "českotřebovský medailonek" tohoto neúnavného divadelníka ještě dodatečně. Aby i Saša věděl, že na něho Českotřebováci nezapomněli.  Věřím že se to podaří. Bude to sice pozdě, ale přece. Prostě ten datum  narození nám nějak vypadl z hlavy nebo spíše chyběl v naší databázi.  (mm)
|A tak na připomenutí jednu starou černobílou  fotografii z Malé scény (Jak se stal Rumcajs loupežníkem). Hádejte kdo hraje Rumcajse? (Fotografie z archivu Vl. Zoubka.)