Středisko javor hlásí:

Skauti po roce opět navštívili Olawu

První listopadový víkend se vydalo přes dvacet skautů z 3. chlapeckého oddílu střediska Javor Česká Třebová na předem domluvenou návštěvu družebního města Olawa, kde již 9 let trvá spolupráce se zdejšími harcery. Cestou jsme mohli obdivovat nasvícené hřbitovy. Po příjezdu na místo jsme se po vřelém přivítání ubytovali v klubovně zdejších skautů. Pak jsme si zahráli seznamovací hry, samozřejmě velkou většinu lákala zdejší boulderingová stěna, kterou si většina vyzkoušela.
Druhý den dorazili i mladší skauti, takže se nás sešlo více než 50 osob. Bohužel však pršelo, tak se musel naplánovaný program změnit. Zahráli jsme si spoustu, pro nás neznámých, her v klubovně. Před polednem jsme si vyslechli legendu o bramborách a každý pak měl za úkol si vyrobit svého bramborového človíčka. Když přestalo pršet, vydali jsme se do nedalekého parku, kde byl připraven oheň, a opekli jsme si klobásy. Pak jsme do žhavého popela dali brambory, aby se upekly. Vzhledem k počasí jsme se vydali do klubovny, kam pak zbylí vedoucí brambory přinesli a každý si na nich mohl pochutnat.
Večer se polští skauti vydali domů a my jsme měli v plánu návštěvu zdejšího bazénu, kde jsme si krásně, nejen zaplavali.
Večer jsme pak s vedoucími domluvili spolupráci na další rok, kdy máme v plánu pokračovat v tradici 2 setkání ročně.
Ráno jsme uklidili, sbalili si věci a vydali se na nedělní program, který je tradičně v naší režii. Jelikož nás bylo hodně a vznikly dvě skupiny, kde každá chtěla navštívit jinou atrakci, rozdělili jsme se. Jedna skupina navštívila ZOO ve Wroclawi a druhá aquapark ve stejném městě. Obě atrakce jsou pro všechny velkým zážitkem. V ZOO mají nový pavilon Afrikarium, který určitě stojí za zhlédnutí, stejně tak, jako zdejší terária, kde je možné vidět spoustu obojživelníků a plazů.
Když se čas nachýlil, vydali jsme se domů, kam jsme v pořádku dorazili.
Akce spolupráce s harcery z Olawy a skauty ze Svitu jsou podpořeny Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová.
Více o 3. chlapeckém oddílu je na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/